Gaia Tormena en Simon Gegenheimer eindwinnaars wereldbeker Eliminator

Gaia Tormena en Simon Gegenheimer eindwinnaars wereldbeker Eliminator

Gaia Tormena (ITA) en Simon Gegenheimer (GER) zijn de welverdiende winnaars van de Mountain Bike Eliminator World Cup. Terwijl Gegenheimer in de laatste ronde in Winterberg Titouan Perrin-Ganier versloeg na een spannende strijd, verzekerde Tormena zich van de eindzege in een bewogen vrouwenrace, gewonnen door Coline Clauzure (FRA).
Van de woestijn van Abu Dhabi tot de historische stadscentra van Oudenaarde en Leuven, België. Tropische omstandigheden in Palangkaraya, Indonesië. Racen op 3500 meter hoogte in Leh/Ladakh, India. Van het grootste fietsstadion ter wereld in Sakarya, Turkije, naar de Eiffeltoren in Parijs. Skipistes in Falun, Zweden, waanzinnige drukte in Aalen, Duitsland. Het is een onvergetelijk wereldbeker seizoen geweest, dat de eliminatorraces weer kilometers vooruit heeft geholpen.

Ondanks regenachtige en koude weersomstandigheden bleek het fysieke en natuurlijke parcours van de klassieker in Winterberg, Duitsland, een waardige Grande Finale voor de wereldbeker. Wereldkampioen Simon Gegenheimer probeerde zijn zes punten voorsprong op uitdager Titouan Perrin-Ganier te verdedigen. Het werd alleen maar spannender na de kwalificatietijdritten in Winterberg, die werden gewonnen door Clauzure en Theo Hauser uit Oostenrijk: Perrin-Ganier eindigde als tweede voor Gegenheimer en pakte daarmee vijf punten terug.

Gegenheimer of Perrin-Ganier: degene die de ander voor zou blijven in de laatste manche van Winterberg zou de wereldbeker 2022 mee naar huis nemen. En daar lieten beiden zien echte kampioenen te zijn: in een klassevolle strijd ‘mano a mano’ wist de wereldkampioen zijn Franse rivaal in een strakke sprintfinish te verslaan voor de winst. TPG’ moest genoegen nemen met de tweede plaats in zowel het dagklassement als het eindklassement. Duits kampioen Felix Klausmann werd derde van de dag, de Franse revelatie Quentin Schrotzenberger derde in het algemeen klassement.

Bij de vrouwen eisten de zware regenbuien en de windstoten hun tol: het veeleisende parcours zorgde voor grote tijdsverschillen, terwijl de wind een val veroorzaakte in de halve finale bij de vrouwen, waardoor wereldkampioene Gaia Tormena werd uitgeschakeld. Ondanks de overmacht bleef Tormena stijlvol: ze werd zesde in de kleine finale en haalde de trofee van de wereldbeker op, na niet minder dan zes ronden te hebben gewonnen. In de laatste manche bleef Coline Clauzure haar Franse collega’s Margaux Borrelly en Flavie Guille voor.

“Ongelooflijk”, genoot Simon Gegenheimer van een dubbele overwinning in zijn thuisland. “De zware klim hier in Winterberg was bruut, maar ik zag de kans om in de tweede ronde naar de eerste plaats te gaan. Ik nam die, reed vanaf dat moment vol gas en keek niet meer achterom. Ik heb alles gegeven en het was super close, maar het was een geweldige finale. Het is niet de eerste keer dat ik de wereldbeker overall win, maar nu pakte ik hem voor mijn thuispubliek in Duitsland. Dit was een zweten!

Nog een algemene Wereldbeker overwinning mee naar huis nemen is iets ongelooflijks. Het is de belangrijkste titel van het jaar, denk ik“, aldus Gaia Tormena over haar grote seizoen tot nu toe. “De renner die het klassement van de Wereldbeker wint, is de meest complete atlete van het jaar. Ik ben zeer, zeer trots om deze prijs te winnen. Hartelijk dank aan iedereen.” De geblesseerde Marion Fromberger (GER) en Marcela Lima (BRA) voegden zich bij Tormena op het algemene podium van de UCI World Cup 2022.

Resultaten mannen – UCI Mountainbike Eliminator World Cup Winterberg

 1. Simon Gegenheimer (DUI)
 2. Titouan Perrin-Ganier (FRA)
 3. Felix Klausmann (DUI)
 4. Quentin Schrotzenberger (FRA)
 5. Jeroen van Eck (NLD)

Resultaten vrouwen – UCI Mountainbike Eliminator World Cup Winterberg

 1. Coline Clauzure (FRA)
 2. Margaux Borrelly (FRA)
 3. Flavie Guille (FRA)
 4. Line B Mygdam (DEN)
 5. Ella Holmegard (ZWE)

Eindstand mannen UCI Mountainbike Eliminator World Cup

 1. Simon Gegenheimer (DUI) – 455 punten
 2. Titouan Perrin-Ganier (FRA) – 434
 3. Quentin Schrotzenberger (FRA) – 351
 4. Felix Klausmann (DUI) – 321
 5. Daniel Noyola (MEX) – 143

Eindstand vrouwen UCI Mountainbike Eliminator World Cup

 1. Gaia Tormena (ITA) – 623 punten
 2. Marion Fromberger (DUI) – 457
 3. Marcela Lima Matos (BRA) – 319
 4. Didi de Vries (NLD) – 308
 5. Coline Clauzure (FRA) – 219

Bron: PM

Foto’s: Luc Wilms