Geen finale voor Elke Van Hoof wel een gouden medaille voor Niek Kimmann en Bethany Schriever

Geen finale voor Elke Van Hoof wel een gouden medaille voor Niek Kimmann en Bethany Schriever

Voor Elke Van Hoof was het een mooie ervaring om na een zware revalidatie toch nog naar de Olympische Spelen te gaan. Ze heeft er alles aan gedaan om er een mooi verhaal te schrijven. Helaas in de drie manches meetellende voor de halve finale moest ze haar meerderen bekennen in haar medeconcurrenten.

Elke behaalde in haar eerste run voor de halve finale nog een mooie derde plaats omdat er een valpartij was tussen Willoughby en Claessens. Zij kon in de eerste bocht nog net een aanrijding vermijden en vlot naar de derde plaats toerijden. In de tweede run was het alle hens aan dek om een mooi resultaat neer te zetten. Maar ook hier werd de run overschaduwt door een valpartij met Laura Smulders. Elke kon niet meer dan achtervolgen in deze run en kwam als zesde over de streep. Daardoor behaalde ze samen met drie andere meiden negen punten. Alles was nog mogelijk in een kwalificatie voor de finale maar dan moest de derde run volledig vlekkeloos verlopen. Dat gebeurde jammer genoeg niet. Haar start verliep niet zo vlot en het werd voor Elke een ganse reeks achtervolgen. Ze kon uiteindelijk Laura Smulders nog terug pakken maar eindigde op een zevende plaats. Helaas voor haar geen finaleplaats maar toch een goed gevoel om de Olympische Spelen mee af te sluiten.

De halve finale werd overschaduwt door valpartijen van de topfavorieten. Twan van Gendt en Joris Harmsen konden niet schitteren in hun drie runs van de halve finale en zagen zo de kansen voor de finale in rook opgaan. Niek Kimmann die ondanks zijn barst in zijn knie opgelopen in één van de trainingen voorafgaande op de wedstrijd, deed er alles aan om mooie dingen te laten zien. Telkens vanaf de 8e plaats startten kon hij op een impenerende wijze naar zijn gouden medaille toe rijden. Na overschrijden van de finish kon hij het maar moeilijk geloven maar het is hem gegund. Hij is de nieuwe Olympische Kampioen. De tweede plaats was voor Kyle Whyte en de derde plaats ging naar Carlos Ramirez.

Bij de vrouwen stond Laura Smulders aangeduid om de nieuwe kampioene te kunnen worden maar voor haar liep het ook mis in de halve finale. Ze kwam ten val en kon niet meer vol gaan. Hierdoor waren haar Spelen ook anders uitgedraaid dan ze zelf had verwacht. Geen finale voor haar. Wel voor haar zus Merel Smulders. Merel Smulders kwam sterk voor de dag in de finale. Haar start was goed en ze kon goed meegaan met de favorieten. Een valpartij van Saya Sakakibara en Alise Willoughby gaf haar vleugels. Ze knokte in de finale en behaalde een mooie derde plaats. Voor de gouden medaille was er strijd tot de finish tussen Bethany Schriever en Mariana Pajon. Helaas voor Mariana werd het geen drie op drie voor haar. Ze moest tevreden zijn met de zilveren medaille. De gouden plak was voor Bethany Schriever.

Foto’s: rijders zelf