Geen startgeld meer voor veldrijders

Geen startgeld meer voor veldrijders

Waar al lang over gepraat werd, is nu een feit. Als straks het veldritgebeuren terug op gang wordt gezet, zullen de organisatoren niet meer een prijs moeten betalen aan de grote namen om ze aan de start te krijgen.

Tot nu werd 55.000 tot 60.000 euro van het totale budget gespendeerd aan startgelden. Dat gaat vanaf nu niet meer gebeuren. Nu is iedereen gelijk. Wat gaat betekenen dat de grote namen misschien meer in het buitenland gaat starten waar ze waarschijnlijk nog wel startgeld kunnen ontvangen.

Wat dat gaat betekenen naar de prijsgelden die de renners kunnen verdienen, daar wordt niet meer openlijk over gecommuniceerd. Maar wel is duidelijk dat de belangrijkste pionnen zoals Flanders Classics en Galazo alles in het werk zullen stellen om een alternatief te vinden om de kosten naar beneden te halen voor de organisatoren.

De top 15 van de UCI ranking zal nog wel een minimale onkostenvergoeding kunnen innen. Dit zal toegepast worden bij de dames en de heren.

Door dit door te voeren zal het veldrijden meer professionalisering verkrijgen. Het zal hierdoor ook houdbaarder worden voor organisaties die zich willen inzetten om een cross te organiseren. Hoe het in de praktijk zal uitgewerkt worden, zullen we merken bij de eerste wedstrijden.

Foto : Bart Knops