Gegenheimer en Tormann zorgen voor spannend vervolg in wereldbeker Falun, Malezsewski tweede

Gegenheimer en Tormann zorgen voor spannend vervolg in wereldbeker Falun, Malezsewski tweede

In de vertrouwde omgeving van Falun werd in de Lugnet Arena de derde ronde van de UCI Wereldbeker Eliminator verreden. Op het parcours van 996 meter streden Gaia Tormena en Simon Gegenheimer om de eer en werden zij gekroond tot winnaars van een wedstrijd boordevol actie. Onze landgenoot Lukas Malezsewski deed het meer dan voortreffelijk met een tweede plaats. Hij staat nu derde in het klassement.

De Eliminator-renners streden op een indrukwekkend nieuw parcours, met steile beklimmingen, snelle afdalingen, technische secties waaronder rotstuinen en sprongen en de opwinding en vreugde van het Zweedse publiek. Een aantal deelnemers uit Zweden kwam opdagen voor hun thuiswedstrijd, waaronder de plaatselijke renster en voormalig Olympisch kampioene Jenny Rissveds.

Jenny Rissveds was de snelste kwalificatrice in de individuele tijdritten en bleef sterk presteren in alle manches, gadegeslagen door de enthousiaste Zweedse fans.

De finale bij de vrouwen was iets dichterbij, toen Gaia Tormena en Jenny Rissveds nek aan nek over de finishlijn gingen, terwijl de Duitse Marion Fromberger een schitterende derde plaats pakte op een zeer technisch parcours, en Linn Gustafzzon, bevrijdt van de druk van haar thuiswedstrijd, de top vier afsloot.

Pech in de halve finale ruïneerde de kansen voor de Braziliaanse Marcela Lima, die is aangekomen bij het City Mountainbike Base Camp in Watersley in Sittard (Nederland), waar ze zal trainen tot het einde van het seizoen. De Braziliaanse eindigde op de vijfde plaats net voor de Zweedse Ella Holmegard, die gevolgd werd door haar landgenote Moa Gustafzzon en Nederlands kampioene Didi de Vries.

Met een tweede UCI Wereldbeker-zege op rij breidt Tormena haar voorsprong in het algemeen klassement uit, met Marion Fromberger en Marcela Lima op gelijke hoogte in het klassement.

Snorremans scoort opnieuw

De Zweden startten met een knal tijdens de kwalificatietijdritten. Edvin Lindh, de Zweedse nationale kampioen, begon de race over één ronde in een hoog tempo, zette de snelste tijd neer en wist een plaats in de halve finales te bemachtigen, om uiteindelijk de vijfde plaats in de finale op te eisen.

Casper Casserstedt uit Zweden, de tweede snelste in de kwalificaties, had een indrukwekkende start en drong door tot de grote finale, waar de runner-up van de vorige ronde, onze landgenoot Lukas Malezsewski, wereldbekerleider Titouan Perrin-Ganier en wereldkampioen Simon Gegenheimer zich bij hem voegden voor de grote finale. In een spannende race schoof Gegenheimer op naar de koppositie die uitgroeide tot een dominante winstmarge voor de Duitser, die de wedstrijd over één ronde beëindigde met 7 seconden voorsprong op Lukas Malezsewski, gevolgd door Casper Casserstedt, met Titouan Perrin-Ganier op de vierde plaats.

Simon Gegenheimer is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement, met Titouan Perrin-Ganier op de tweede plaats, 18 punten achter de wereldkampioen. Lukas Malezsewski is nu derde.

Wat een wedstrijd! Ik was best nerveus om eerlijk te zijn, maar ik moest het proberen”, aldus Gaia Tormena. “Ik wist dat het niet gemakkelijk zou worden op dit uitdagende parcours. Ik heb veel energie verloren tijdens de vorige heats, maar ik heb mezelf tot het uiterste gedreven en alles gegeven wat ik vandaag nog over had, en ik ben superblij om hier te winnen. Het is een droom die uitkomt.”

Ik was erop gebrand om hier te winnen vanwege de motivatie die ik uit Leuven heb gehaald. Dit was een ongelooflijke dag. Ik profiteerde ervan dat ik in tweede positie lag en niet achterom hoefde te kijken. Ik wachtte op het juiste moment te versnellen. Ik besefte dat ik een paar meter had, maar ik was verrast dat ik met zo’n afstand kon winnen”, glimlachte Simon Gegenheimer na zijn tweede zege in twee weken.

Uitslagen mannen – UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker Falun

 1. Simon Gegenheimer (DUI)
 2. Lukas Malezsewski (BEL)
 3. Casper Casserstedt (ZWE)
 4. Titouan Perrin-Ganier (FRA)
 5. Edvin Lindh (ZWE)

Uitslagen dames – UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker Falun

 1. Gaia Tormena (ITA)
 2. Jenny Rissveds (ZWE)
 3. Marion Fromberger (DUI)
 4. Linn Gustafzzon (ZWE)
 5. Marcela Lima (BRA)


Mannenklassement UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker na Falun

 1. Simon Gegenheimer (DUI) – 162 punten
 2. Titouan Perrin-Ganier (FRA) – 144 punten
 3. Lukas Malezsewski (BEL) – 110 punten
 4. Anton Olstam (ZWE) – 72 punten
 5. Lorenzo Serres (FRA) – 64 punten

Damesklassement UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker na Falun

 1. Gaia Tormena (ITA) – 225 punten
 2. Marion Fromberger (DUI) – 127 punten
 3. Marcela Lima (BRA) – 127 punten
 4. Didi de Vries (NED) – 113 punten
 5. Ella Holmegard (ZWE) – 91 punten

Bron en foto: City Mountainbike