Generale WK repetitie Frans Claes valt in het water

Generale WK repetitie Frans Claes valt in het water

Onverwachte regenval en extreme modder maakten de UCI Marathon Series in het Turkse Sakarya onmogelijk. De laatste grondige test voor Frans Claes, een week voor het wereldkampioenschap mountainbike marathon, viel daardoor letterlijk in het water. De Leuvenaar moest net als vele andere renners opgeven omdat fietsen gewoon onmogelijk was.

Frans Claes ((Square Group MTB Team) had het parcours van de UCI Marathon Series op voorhand goed verkend. De ondergrond was hard en het zou een snelle wedstrijd worden. ’s Nachts had het geregend, niet extreem veel, en ook de regen ’s morgens wees er niet op dat er veel modder op het parcours zou liggen. Op weg naar de start ging Frans Claes al onderuit en brak zo de lock-out van zijn vork. Claes zou met een kleine handicap aan de race beginnen.

Claes: “Al in de eerste lange beklimming voelden de benen niet zo goed zoals de voorbije weken. Ik moest mijn eigen ritme zoeken terwijl de leiders ondertussen al een flinke voorsprong namen. Ik was niet in paniek. Uit ervaring weet ik dat ik in de loop van de koers plaatsen kan goedmaken zodra ik mijn eigen ritme vind.”

In het eerste deel van de race viel het parcours goed mee. Maar na een afdaling koekten de banden van de renners vol met modder. Frans ging overkop en kreeg zijn pedaal tegen zijn kuit. Meerdere renners gingen tegen de grond omdat hun wielen plots blokkeerden. Claes: “We hebben geprobeerd om onze fiets opnieuw berijdbaar te maken, maar dat ging niet. We zijn dan met z’n allen te voet naar beneden geschoven. Dat had ik nog nooit meegemaakt. En zoveel modder. Het was echt niet te doen.”

De tweevoudige Belgisch kampioen mountainbike marathon stond na een paar kilometer opnieuw aan de grond. Claes kon vijf meter fietsen, moest dan zijn fiets proper maken om opnieuw vooruit proberen te rijden. Zelfs lopen met de fiets op de rug zoals de veldrijders, was onmogelijk. De fiets met de modder woog al gauw 30 kilogram. “Ik heb dan beslist om mijn voorwiel eruit te halen en mijn fiets verder te slepen tot aan de volgende bevoorrading. Het leek misschien grappig op dat moment, maar de fun was er wel af. Dit was een koers om nooit te vergeten. Of net wel, want veel had dit niet meer met koers te maken.”

Frans Claes heeft nog een week om zich optimaal voor te bereiden op het wereldkampioenschap XCM. “Hopelijk ben ik dan klaar voor de laatste wedstrijd in dit gekke corona jaar. Geen enkele wedstrijd is verlopen zoals gepland. Hopelijk zijn de mountainbike-goden me volgende week goed gezind en wordt het een mooie koers voor mij. En wie weet eindig ik op een mooie plaats, ergens dicht bij het podium.”, glimlacht Claes.

Het wereldkampioenschap mountainbike marathon vindt plaats op zondag 25 oktober in het Turkse Sakarya. Claes is als enige prof ook de enige Belg op de deelnemerslijst.

Bron: PM

Vanaf vrijdag brengt Offroadbiking.eu, als enige Benelux website, LIVE verslag uit vanuit het Turkse Sakarya van het WK marathon. Zo hoeft u niets te missen van de prestaties van de enige Belgische biker, Frans Claes, die strijdt voor eremetaal.