Gerhard Kerschbaumer wereldkampioen U23 heren

Gerhard Kerschbaumer wereldkampioen U23 heren

ava

De Italiaan Gerhard Kerschbaumer is voor de tweede maal in zijn carrière wereldkampioen geworden, dit keer in de U23 categorie. Na een tumultueuze koers vol valpartijen en opgaves haalde hij van de Duitser Julian Schelb en de Nederlander Michiel Van der Heijden. De Belgen kenden niets dan pech. Jens Schuermans moest na een zware val opgeven. Jeff Luyten was de hele wedstrijd in de running voor een top tien plaats, maar brak in de slotronde zijn derailleur. Ook Ruben Scheire ging er met de 80% regel uit. Zo werd Didier Bats onze beste Belg als 37 ste.

Het werd een knotsgekke koers met na wereldkampioen Kerschbaumer veel wisselende posities in de top tien. De Italiaan Gerhard Kerschbaumer was de snelste starter en ging Markus Schulte Lunzum, Anton Cooper, Luca Braidot en Jordan Sarrou vooraf. Jens Schuermans  volgde als zesde op 12 seconden. Jeff Luyten zat  in de vijftiende positie, Michiel Van der Heijden in 17de , Ruben Scheire in 42ste stelling en Didier Bats op 46.

Alles veranderde echter op het einde van de tweede ronde. Luca Braidot was nog steedsleider voor Kerschbaumer en Daniele Braidot en Jordan Sarrou. Schulte-Luenzum viel terug naar de 15de plaats en Schuermans door pech naar de 44 ste plalats. Intussen zat Van der Heijden op zesde en Luyten in zevende stelling voor Schelb.

Halfkoers bleven de eerste vier posities onveranderd. Van der Heijden volgde als vijfde op zo wat driekwart minuut. De Duitsers Schelb en Pfäffle zaten op 6 en 7 . Jeff Luyten volgde als achtste. Voor Schuermans zag er het helemaal niet goed uit in 52 ste positie. Hij zou even later opgeven door de 80% regel. Voor hem reden zijn Belgische ploegmaats Didier Bats(46ste) en Ruben Scheire(48ste).

Bij het ingaan van de vierde ronde waren de Italianen nog altijd outstanding. Met Luca Braidot en Gerhard Kerschbaumer samen voorop. Tweelingsbroer Daniele Braidot volgde op meer dan één minuut al. Maar Italië leek dan al zeker van medailles Julian Schelb zat op 1,45 min. In vijfde positie reed de Duitser Julian Schelb, daarna Pfäffle, Van der Heijden, Pettina en Luyten als negende. Bats was 44ste, Scheire 49 ste op meer dan zes minuten. Scheire werd later uit koers gehaald door de 80% regel.

In de voorlaatste ronde kwam Luca Braidot ten val en verloor helemaal voeling vooraan. Zijn tweelingsbroer Daniele nam even zijn plaats in, maar kreeg dan ook een klop van de hamer. Kerschbaumer leidde alleen voor Schelb en Van der Heijden.

Bij het ingaan van de laatste ronde waren de posities weer door elkaar geschud.Kerschbaumer reed alleen voorop met een comfortabele voorsprong van meer dan anderhalve minuut op Julian Schelb en Michael Van der Heijden voor Sarrou dan Pfäffle. Cooper was knap terug gekomen naar de zesde plaats voor de Fransman Trarieux en Daniele Braidot als achtste. Gewezen juniorenwereldkampioen Koretzky als negende en Luyten nog net als tiende. Bats was als 41 ste onze tweede landgenoot.

Kerschbaumer reed naar zijn tweede wereldtitel in zijn carrière met bijna een minuut opSchelb, die zilver pakte en anderhalve op Van der Heijden, goed voor brons. Anton Cooper werd vierde voor de Fransen Trarieux en Europees kampioen Sarrou. Pfäffle werd zevende voor Koretzky en Daniele Braidot. Schulte-Lunzuem knokte zich naar de tiende plaats voor Pettina, Grotts en Drechou. Jeff Luyten kon zijn top tien plaats dus niet houden. In de slotronde moest hij nog opgeven. Zo werd Didier Bats onze beste Belg als 37 ste. Hij gaf onze de volgende reactie:’Wat maakt het uit dat ik beste belg ben? Dat is puur omdat jeff en Jens pech hadden. Dat is wel het laatste waar we mee bezig zijn. Ik zou liever derde Belg worden als Jens en Jeff dan kunnen uitrijden. Maar wat mijn eigen koers betreft ben ik niet tevreden. Voor een 37 ste plek ga je niet meteen naar een wk toe. Ik moest achteraan starten en kon niet meteen echt sterk opschuiven. In de eerste ronde kwam ik dan ook nog redelijk zwaar ten val. Daarna kwam ik niet meer in de wedstrijd. En was ik alle vertrouwen kwijt bergaf. Ik kon in de klimmen nog wel opschuiven maar dat was niet genoeg om nog een goed resultaat te halen. Teleurstelling dus. Maar ja, we kunnen er alleen uit leren en opnieuw vooruitkijken naar de volgende race.’

Uitslag:

  1. Gerhard Kerschbaumer(Ita) in 1:28:55
  2. Julian Schelb(Dui) op 58”
  3. Michiel Van der Heijden(Ned)
  4. Anton Cooper(N Zeeland)
  5. Julien Trarieux(Fra)
  6. Jordan Sarrou(Fra)
  7. Christian Pfäffle(Dui)
  8. Victor Koretzky(Fra)
  9. Daniele Braidot(Ita)
  10. Markus Schulte-Luenzum(Dui)

         37. Didier Bats(Bel)