Glansrijke overwinning voor Sanne Cant in Loenhout

Glansrijke overwinning voor Sanne Cant in Loenhout

De 33e editie van de Azencross in Loenhout behoort dit jaar ook toe tot de Ijsboerke Ladies Trophy. Met maar liefst 75 deelnemers stonden ze aan de start uit 15 verschillende landen. Een groot deelnemersveld met als glansrijke overwinning voor Sanne Cant. Zij pakt vier op een rij in dit klassement. De tweede plaats was voor Marianne Vos. De derde plaats ging naar de wereldkampioene Talitha de Jong die haar achterstand lichtjes ziet verkleinen in de tussenstand van dit klassement.

Talitha de Jong was naar Loenhout afgereisd om haar leidersplaats in de Ijsboerke Ladies Trophy te behouden of zelfs uit te bouwen. Sanne Cant stond voor aanvang van deze wedstrijd 1 minuut 07 achter op de wereldkampioene en daar wou zij natuurlijk iets aan doen. Nash en Sophie De Boer stonden niet aan de start van deze wedstrijd. Sophie De Boer had afgemeld wegens ziekte. Het was een snelle omloop met plaatsen waar het wel wat schoof. Dus opperste concentratie was wel genoodzaakt in deze wedstrijd. De lichten werden aangestoken en weg waren zij. De Jong, Cant, Van Loy, Vos al onmiddellijk in de voorste gelederen op te merken. Behoedzaamheid in de eerste bocht was noodzakelijk. Brand liet zien dat ook met haar rekening moest gehouden worden. Ze zette iedereen al meteen onder druk. De Jong, Cant, Brammeier, Vos en Verdonschot gingen onmiddellijk in de achtervolging op Brand. De eerste ronde werd een inspectieronde. Brand keek niet om en pakte lengtes op de achtervolgers. Vos nam haar tijd om in haar ritme te komen. Ze zat in het gezelschap van Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Brammeier. Alles werd al uit elkaar geschud.

Ronde twee : op de Brechtsesteenweg had Brand 10 sec voorsprong op Cant, de Jong. Vos met de andere topfavorieten volgenden op 25 sec. Een schuiver van Brand deed de achtervolgers terugkeren. De Jong was zo hevig dat ook bij haar de ketting afliep en zij tot achtervolgen werd aangezet. Brand trok zich er voorin niks van aan en ging fors door. Sanne Cant volgde op enkele meters (3 sec) Verdonschot die een goede wedstrijd aan het rijden was volgde op 8 sec. Vos en de rest van de achtervolgende groep op 11 sec. Vos kwam er wat doorheen waardoor zij haar tempo kon opdrijven en op zoek kon gaan naar de koplopers. Maar door een onoplettendheid aan de gracht maakte zij een foutje en kwam tegen de grond terecht. De tussensprint werd gewonnen door Cant voor Brand en Van Loy. Hierdoor kwam Sanne op minder dan 1 minuut te staan van de wereldkampioene in de tussenstand van dit klassement. Cant vond een goede bondgenoot bij Brand. Hierdoor werd de wereldkampioene onder druk gezet. Ellen Van Loy, Brammeier hielpen de Jong in haar achtervolging op Cant. Cant reed voorin tegen de limiet aan om de voorsprong verder uit te bouwen. Ze geloofde in haar kansen en trok door. De voorsprong bedroeg 13 sec. aan het begin van het wasbord. De dames van Rabobank Liv gingen de strijd aan.

Ronde drie : Cant trok door met Brand op haar wiel. De Jong werd aangezet om de kloof te dichten op het duo voorin. Van Loy, de Jong, Verdonschot en Vos hingen op 12 sec. Brammeier op de achtergrond. Cant versnelde een keertje aan de materiaalpost waardoor Brand een gaatje moest laten. Telkens dat optrekken aan de grachten deed pijn bij Brand. Ze moest meters prijs geven. Verdonschot voelde zich sterk en deed haar job in de achtervolging. Ze nam een goede passage aan de grachten en nam daardoor enkele meters op De Jong, Vos. Ze reed met gemak het gat dicht op Brand. Dus de strijd voor plaats twee en drie was geopend.  In de tweede wedstrijdfase kregen we al te maken met gedubbelde renners. Verdonschot toonde lef en sleurde zich naar de tweede plaats. Vos bleef netjes in het wiel zitten van Ellen Van Loy. Ze mengde zich voorin niet met de strijd van het klassement.

Ronde vier : Met nog twee rondes te rijden had Cant 10 sec. voorsprong op de Jong, Brand en Verdonschot. Vos en Ellen Van Loy bleven hangen op 30 sec. De rest van het peloton reed al op meer dan 40 sec. en zouden niet meer meespelen voor de winst. Het was een kwestie van tijd vooraleer de achtervolgers terug zouden samenkomen. Met vijf rijdsters konden ze op zoek gaan naar Sanne Cant. Zeker geen gewonnen spel voor Sanne Cant wanneer de Jong haar tweede adem vond. Verdonschot was haar grenzen aan het verleggen. Ze ging vlot mee in het wiel van Marianne Vos en Talitha De Jong. De Jong verdapperde en liet de rest achter. Ze ging op zoek naar Sanne Cant. De Jong kwam onder stoom te staan. De druk kwam nu op de schouders van Sanne Cant te liggen want die zag hoe de wereldkampioene uit de achtergrond aan het terugkeren was. Vos, Brand en Verdonschot zaten op 5 sec. van de wereldkampioene.

Ronde vijf : De Brechtsesteenweg zou verlichting moeten brengen. De Jong deed 5 sec. af van haar achterstand op Sanne Cant. Vos, Brand, Verdonschot op 13 sec. Cant moest op haar tanden bijten om haar voorsprong op De Jong te behouden of uit te bouwen. Door de vermoeidheid van De Jong kon Sanne Cant haar voorsprong behouden. De Jong maakte een foutje en sprong naast haar fiets waardoor de achtervolgers konden terugkeren op haar wiel. De strijd voor plek twee kon beginnen. Vos holde achter de feiten aan; Verdonschot geloofde in haar kansen en ging vol in de aanval. Maar Vos liet niet begaan. In de bos reden de achtervolgers elkaar wat in de weg waardoor de voorsprong van Cant voldoende bleek te zijn voor de winst. Aan het wasbord waren de achtervolgers nog met zijn vieren. Brand was even uit de klikkers gegaan en was de aansluiting kwijt. De posities wisselden. De Jong naar plaats twee – Vos naar plaats drie en Verdonschot naar plaats vier. We kregen dus een spurt voor de ereplaatsen. Hier toonde Vos zich de betere.

Daguitslag :

 1. Cant
 2. Vos
 3. de Jong
 4. Verdonschot
 5. Brand
 6. Van Loy
 7. Kaptheijns
 8. Brammeier
 9. Havlikova
 10. Sels

De vreugde spatte van het gezicht van Sanne af. Zij pakte een vierde zege op rij in de Ijsboerke Ladies Trophy. In de tussenstand van dit klassement nadert zij op de wereldkampioene :

 1. De Jong
 2. Cant
 3. De Boer
 4. Verschueren
 5. Verdonschot.

Het blijft een tweestrijd voor de winst in de Ijsboerke Ladies Trophy.

Publicatie : Nancy Aerts