Grant Ferguson, grote belofte uit Schotland

Grant Ferguson, grote belofte uit Schotland

Grant Ferguson uit Schotland is een mountainbiker die goed gedijt onder de bezielende leiding van het team van oud Olympisch kampioen Bart Brentjens, Samen met British Cycling heeft Grant een route uitgestippeld richting Rio 2016. Die kreeg een paar weken voor het WK in Vallnord al gestalte met een klinkende overwinning bij de beloften(U23) in de wereldbeker in Val di Sole. Tijdens het WK pakte hij brons in diezelfde klasse. Tijd om hem eens te vragen waarom het momenteel zo goed gaat met hem.

Is jouw winst in de WB wedstrijd in Val di Sole de optelsom van alle inspanningen die door je zelf, maar ook het team gedaan zijn het afgelopen jaar?

Grant: Ja, daar kan ik bevestigend op antwoorden. Het laatste jaar was een leermoment voor mij en het jaar waarin de resultaten week na week beter werden. Dit jaar had ik voor mijn gevoel een goede start en in het begin was het juist dat ik altijd net naast het podium viel. De focus die wij in het seizoen hebben gehouden heeft dan geresulteerd in een mooie eerste plaats in Val di Sole en brons tijdens het WK in Vallnord.

Met al de vorderingen die je gemaakt hebt de laatste maanden, is dat dan een opstap naar een ticket voor de Olympische spelen in Rio ? Je weet nu dat je kan winnen.

Grant: Ik heb er altijd in geloofd dat ik kon winnen op dit niveau. Het heeft alleen even geduurd en het is zeker een hele goede stap in de goede richting. Ik rijd mijn laatste jaar in de U 23 categorie en moet het op gaan nemen tegen de grote mannen in XC racen. Dus kijk ik vooruit naar een echte uitdaging volgend seizoen. Er is natuurlijk nog wel een lange weg te gaan voor mij en het team.

Betch.nl-Superior heeft een grote stap gezet samen met jou en is ook inmiddels een top 3 team in de ranking?

Grant: Ik denk dat iedereen in het team keihard werkt en samen hebben we bereikt wat er momenteel staat. We staan nu op de derde plaats staan in de ranking van de UCI. Het geeft zo veel plezier om te werken met deze mensen die zowel professioneel, als persoonlijk er altijd zijn voor elkaar. Dit alles in functie van het team en ook richting grote wedstrijden.

Hoe belangrijk is het Betch.nl-Superior team voor Grant Ferguson als atleet en biker?

Grant: Ik vind het te gek om deel uit te maken van dit team. Er is een heel erg sterke band en network achter mij en mijn teammaten, dat het team zo succesvol maakt als het momenteel is. Zonder dit team is het vrijwel onmogelijk om te doen wat ik nu doe en deze prestaties neer te zetten. We hebben ook altijd veel plezier samen en ik geloof sterk dat het zonder dat plezier onmogelijk is te doen wat we doen.

De Superior team bikes zijn hele mooie fietsen. Is het een inspanning van Superior en het team om te zorgen dat de mountainbike “fits like a glove”?

Grant : Betch.nl-Superior wordt de laatste 3 jaar gesponsord door Superior bikes en ik ben erg gehecht aan dit goede materiaal. Vroeg in het seizoen ga ik meestal de bike en de setup van de bike uit testen, om te zorgen dat deze geheel en al aan mijn maten en wensen is aangepast. En comfortabel, doch op de snelste manier te berijden is. We hebben ook erg goede sponsoren, zodat de bikes uitgerust zijn met het beste materiaal dat er te krijgen is.

British Cycling is blij met Grant Ferguson , zijn zij hele weg naar Rio aanwezig voor jou?

Grant: British Cycling helpt mij waar het kan om naar de belangrijke evenementen toe te werken en dat is een erg gerust gevoel voor mij om deze support te hebben.

Je hebt een hele mooie overwinning behaald in Val d Sole en voor het WK was je dan ook één van de favorieten. Door het jaar heen heb ik je gevolgd en gezien dat alles in stijgende lijn ging.

Grant: Mijn resultaat in Italië was een hele mooie boost voor mij zelf richting het WK en het geeft je veel vertrouwen. Ik was één van de favorieten samen met nog 8 andere bikers die door het jaar heen continue mooie resultaten hebben neergezet en uiteindelijk gaf me dat de 3 de plaats en een mooi podium in Vallnord.

Als je kampioen was geworden, was dat dan de kroon op al het werk van jou en je team?

Grant: Wereldkampioen worden was een groot doel van mij zelf en het team. Over mijn hele carrière blijft dat ook één van de grootste doelen om te bereiken. Mocht ik het in Vallnord al bereikt hebben, dan was ik beslist de gelukkigste mens op aarde geweest. Helaas was brons mijn deel en blijf ik alles doen om dat te bereiken . Ook voor de volgende jaren blijft mountainbiken mijn sport.

Vorm en conditie is voor een biker erg belangrijk. Maar ik zag je tijdens de media ride met het team een truk doen met een grote boom en was verbaasd. De boom was namelijk een kleine 80 cm hoog en jij springt daar heel behendig overheen vanuit stilstand. Hoe doe jij dat en hoe oefen jij dat?

Grant: Het is goed om de sport die je beoefent; ook te blijven doen zoals je het geleerd hebt. Ik heb als jonge biker deze behendigheid geleerd en blijf die ook constant onderhouden. Ook door de jaren heen gaat die behendigheid uiteraard omhoog als ook je conditie en vorm omhoog gaat. Het vertrouwen wat je hebt als jonge biker om die dingen te doen, kun je tot in lengte van dagen vol houden. Maar je kunt deze alleen maar volhouden als je die ook blijft oefenen. Ik heb er ook altijd veel tijd ingestopt en vind het ook erg leuk om te doen en geniet er met volle teugen van dat ik die behendigheid bezit.

Is de publieke opinie over de persoon en atleet Grant Ferguson belangrijk voor je?

Grant: Publieke opinie kan voor een atleet erg veel invloed hebben. De meeste tijd probeer ik gewoon hard te werken en normaal te doen. Ik houd mijn sociale media op orde, zodat mensen kunnen zien wat ik doe. Tevens laat ik via deze kanalen de mensen ook mee kijken in mijn leven als Grant Ferguson die hard werkt en traint om dit allemaal te bereiken. Daarbij deel ik mijn ervaringen ook met toekomstige bikers, waar ik ook samen mee train.

Bedankt voor het interview!

Jan v Dijk