Helen Wyman toont zich de sterkste vrouw in Francorchamps

Helen Wyman toont zich de sterkste vrouw in Francorchamps

De wedstrijd werd hard gemaakt door Nikki Harris maar ze moest in de laatste ronde de duimen leggen voor Helen Wyman. Sanne Van Paassen die al een paar weken in goede vorm was, kon de derde plaats bemachtigen.

Het hele crosspeleton was afgezakt naar het Formule 1 Circuit van Spa Francorchamps om daar hun wedstrijd te betwisten voor de Hansgrohe Superprestige. Sanne Cant stond met vier op vier in de Superprestige aan de leiding maar kon haar positie niet komen verdedigen door een blessure die ze heeft opgelopen tijdens de wedstrijd in Overijse. Dus alle ogen waren gericht op de tweede van het klassement Jolien Verschuren. Maar zoals we wel weten heeft die meestal last van een mindere start. De dames stonden allemaal een beetje gespannen aan de start. Toch waren het Sofie De Boer en Helen Wyman die de hele bende op sleeptouw namen. Heel vroeg in de verkenningsronde ging het voor Nikki Harris niet vlug genoeg. Zij ging haar aan de kop nestelen en legde de anderen haar tempo op. Majerus, Sanne Van Paassen , Ellen Van Loy, Van den Driessche, Loes Sels en Helen Wyman gingen in haar wiel mee. Achter dit gezelschap volgden Verherstraeten en Kapethijns. Ze waren zeker nog niet uitgeteld om mee voorin te komen.

Jolien Verschueren had weer opnieuw haar start gemist deze keer kreeg ze af te rekenen met een kapotte schoen. En moest dus aan een zeer lange achtervolging beginnen. Nikki Harris wachtte niet op haar ploeggenoot en bleef goed doorduwen op het zware parkoers. Majerus zag het gebeuren en probeerde in de tegenaanval te gaan. Ze nam er nog een paar mee in haar kielzog. Zo kregen we voorin een kopgroep met Nikki Harris, Majerus, Van Paassen, Wyman, Van Loy en De Boer.

Op het einde van de eerste ronde kregen we Nikki Harris als eerste over de meet. Daarachter volgde de rest van de kopgroep al op 10 seconden. Maar daar was nog niks mee gezegd. De dames die in de achtervolging aan het jagen waren, bleven in hun kansen geloven. Ze bundelden hun krachten op zoek naar de koploopster Nikki Harris. Nikki Harris gaf een sterke indruk en de anderen dames hadden het gezien. Wyman ging haar stempel drukken op de achtervolging. Maar op de klim van de muur liet Nikki Harris zien dat zij de beste klimster was op dat ogenblik. Ze nam meter na meter afstand van Wyman. Aan de materiaalpost vonden de achtervolgers het nodig om binnen te gaan en een nieuw tuig te halen. Wyman beslistte hier anders over en nam een paar lengtes voorsprong op haar medevluchters. Ellen Van Loy deed het achtervolgende werk.  In de boszone kreeg zij hulp van Majerus die op deze stukken wel beter voor de dag kwam als Van Loy. Nikki Harris bleef stevig doorgaan. Haar voorsprong werd dan ook groter. 12 seconden was het op dit ogenblik. Achter haar bleven de dames Van Paassen, Wyman, Majerus, Van Loy, Anderson, Verschueren en Van den Driessen elkaar verstaan en we kregen een goede samenwerking van de achtervolgers op de koploopster.

Met nog een laatste ronde voor de boeg zagen we de voorsprong van Nikki Harris terugvallen. De achtervolgers hoorden het door de microfoon en geloofden in hun kansen. Wyman en Van Paassen drukten het tempo op en reden weg van hun achtervolgers. Ze kwamen door op 21 seconden. Alles was nog mogelijk en we wisten dat Wyman sterk was op de looppassages. Dus daar zou zij zeker nog iets uit de kast halen. En dat deed ze dan ook. Ze liep gemakkelijk door en kwam op de muur op en over Nikki Harris. Ook Van Paassen had geen antwoord op de vlotte passage van Wyman op de Muur. Toch bleef Nikki erin geloven en beet haar tanden stuk …. maar Helen Wyman was vandaag de sterkste op de Raddion in Francorchamps. De tweede plaats was voor Nikki Harris en de derde plaats was voor Van Paassen.

Daguitslag :

  1. Wyman
  2. Harris
  3. Van Paassen
  4. Majerus
  5. Verschueren
  6. Anderson
  7. Van Loy
  8. Van den Driessche
  9. Sels
  10. Kapethijns.

CH