Herkansing in Otegem na BK Lille : solo winst voor Mathieu Van der Poel

Herkansing in Otegem na BK Lille : solo winst voor Mathieu Van der Poel

Geen Wout Van Aert aan de start – Geen Tom Meeusen door ziekte geveld – maar niet te min een overwinning voor de Wereldkampioen in Otegem. Tweede plaats was voor Michael Vanthourenhout en de derde plek ging naar Kevin Pauwels.

 

De herkansing na het Belgische Kampioenschap in Lille gebeurde vandaag in Otegem. Maar we kregen geen Belgische Kampioen Wout Van Aert aan de start. Hij heeft vanmorgen de pers te woord gestaan en is dan richting de Spaanse Zon vertrokken om zich in alle rust voor te bereiden op zijn volgende doel namelijk het Wereldkampioenschap Veldrijden in Heusden – Zolder.

De anderen zoals Mathieu Van der Poel, Sven Nys, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Radomir Simunek verkozen om van start te gaan in Otegem.

Tim Merlier draaide als eerste het veld in. Voor Toon Aerts, Klaas Vantornout en Mathieu Van der Poel. Alle andere grote namen waren goed gestart. In de eerste ronde had Tim Merlier een klein gaatje. Maar achter hem werd de achtervolging op gang gebracht door Mathieu Van der Poel. Michael Vanthourenhout en Klaas Vantornout op zijn wiel.

In ronde twee slaagde Mathieu Van der Poel om het gaatje op Tim Merlier te dichten. De andere rijders namelijk Michael Vanthourenhout en Klaas Vantornout bleven op een paar lengtes hangen. Na hen probeerde Dieter Vanthourenhout om bij het tweetal te geraken. De anderen topfavorieten twijfelden en lieten begaan. Voor Mathieu Van der Poel lag het tempo van Tim Merlier iets te laag en hij probeerde weg te komen van zijn compaan. Merlier kreeg meteen vijf seconden aan zijn broek. Ook Michael Vanthourenhout kreeg er genoeg van dat zijn medevluchters op zijn wiel bleven plakken. Aan de balken probeerde hij het verschil te maken op de anderen.

Door de regenval van de afgelopen uren kon je wel wat modder terugvinden op de omloop. Maar dat deerde de Wereldkampioen Mathieu Van der Poel niet.

Bij de ingang van de derde ronde had hij al twintig seconden voorsprong op Tim Merlier, Michael Vanthourenhout en Klaas Vantornout. Sven Nys kwam niet in zijn ritme. Hij had blijkbaar een offday. De zware benen van de afgelopen wedstrijd in Lille speelden hem parten. Maar niet alleen hij had er last van. Ook nog andere toppers konden we vooraan niet terugvinden.

De enige die er blijkbaar geen last van had was Mathieu Van der Poel. Alles liep voor hem vlotjes. In ronde vier hadden we één leider namelijk Mathieu Van der Poel. Hij had al een voorsprong van 30 seconden op Klaas Vantornout, Tim Merlier en Michael Vanthourenhout. Sven Nys probeerde om zijn motor te laten aanslaan en zette zich aan de kop van de achtervolging met Kevin Pauwels op zijn wiel. De toestand bleef identiek met Mathieu Van der Poel aan de leiding maar hij nam een voorsprong van 36 seconden op Michael Vanthourenhout. Daarachter volgden Klaas Vantornout met Tim Merlier op 40 seconden en het groepje met de verslagen topfavorieten Nys en Pauwels op 52 seconden.

We zagen geen verval bij de wereldkampioen. De anderen moesten hun registers gaan optrekken. In de achtervolging kregen we een eerste poging van Sven Nys om Pauwels uit het wiel te rijden. Maar die poging mislukten want Pauwels zat op het wiel geplakt van Nys.

In ronde zes : halfweg de wedstrijd hadden we nog steeds een riante voorsprong voor de wereldkampioen Mathieu Van der Poel. Hij had een mooie voorsprong uitgebouwd op Michael Vanthourenhout. Die moest ook niks vrezen want hij had een mooie voorsprong bijéén gefietst op zijn maten Klaas Vantornout en Tim Merlier. En achter deze mannen kregen we een duel dat uitgevochten werd tussen Sven Nys en Kevin Pauwels.

In deze ronde bleek dat de motor van Sven Nys op volle toeren kwam te gaan. Hij reed het gat dicht op Klaas Vantornout en Tim Merlier. Natuurlijk profiteerde de Heer Kevin Pauwels daar ook van. En nu konden alle kaarten op de tafel gegooid worden.

Bij de ingang van ronde zeven hadden we nog steeds een riante voorsprong voor de wereldkampioen namelijk 40 seconden voorsprong op Michael Vanthourenhout. Op 1 minuut 6 volgden dan het groepje met Nys, Pauwels, Vantornout en Merlier. Het duurde niet lang of er werd gepokerd. Merlier probeerde weg te komen van zijn medevluchters en de kannibaal liet even begaan. Hij drukten de anderen in de achtervolging. Maar deze lieten allemaal begaan. Zo kon Tim Merlier een voorsprong op het groepje bijéén fietsen van ongeveer een achttal seconden.

In ronde acht vind Pauwels het welletjes en gaat alleen in achtervolging op zijn concurrent Tim Merlier. De anderen hebben geen weerwerk op de aanval van Kevin Pauwels. Dus we krijgen op dat ogenblik Mathieu Van De Poel riant aan de leiding – 40 seconden later krijgen we de doortocht van Michael Vanthourenhout – 1 minuut 12 seconden Tim Merlier – 1 minuut 20 Kevin Pauwels en de rest van de groep al op meer dan 1 minuut 30. Kevin Pauwels zat in het goede ritme en kwam op een mum van tijd bij zijn maatje Tim Merlier terecht. Dat bleek niet voldoende en in de laatste ronden van de wedstrijd ging hij ook nog op zoek naar Michael Vanthourenhout. De vraag was natuurlijk : gaat hij erin slagen om deze nog van zijn tweede plaats weg te halen????

Een open vraag die spanning biedt naar het einde van de wedstrijd toe. In de zware loopstrook probeert ook Sven Nys nog weg te raken van Klaas Vantornout. Maar de lange laat niet zomaar van zich weg rijden. Hij biedt wel wat weerwerk waardoor Sven al zijn registers moet opentrekken.

Bij de ingang van de negende ronde kregen we een leider Mathieu Van der Poel, gevolgd door Michael Vanthourenhout. Daarachter volgde Kevin Pauwels en de andere drie komen samen. Bij Tim Merlier zijn de goede noten gekraakt en je ziet hem grimassen trekken. De andere twee trekken even door en Tim moet passen. Voorin wordt ook niet meer voluit doorgereden. De voorsprong van de wereldkampioen op zijn rivaal Michael is groot genoeg om niet meer vol te moeten rijden in de finale van deze wedstrijd. Ook Kevin Pauwels consolideert en probeert de rest van zich af te houden op weg naar de derde plek. In de achtergrond probeert Tim Merlier weer zijn laatste adem te vinden en terug aansluiting te vinden bij Sven en Klaas. Wonderwel slaagt hij hierin. Pruike wedstrijd van deze jonge snaak. Maar de oude vos verleert zijn streken in…. In de modderstrook zet Nys de puntjes op de I en probeert weg te rijden van Merlier en Vantornout op zoek naar plek vier.

Bij ingang van de laatste ronde hadden we volgende toestand : Mathieu Van der Poel aan de leiding – Michael Vanthourenhout op 45 seconden – Kevin Pauwels op 1 minuut 4 – Sven Nys op 1 minuut 20 en Tim Merlier in strijd voor de vijfde plaats met Klaas Vantornout op 1 minuut 44. De anderen zijn uitgeteld. Mathieu Van der Poel kon rustig zijn laatste rondje uitrijden en genieten van zijn overwinning. Michael Vanthourenhout was tevreden met zijn tweede plaats. Kevin Pauwels die zijn moment afwachtte kwam als derde over de meet. Voor Sven Nys is een vierde plaats het hoogst haalbare om zo afscheid te nemen van zijn veldritwedstrijd in Otegem.

 

Bron : Nancy Aerts