Het Versluys Pro team herbergt talenten

Het Versluys Pro team herbergt talenten

ava

Het Versluys Pro MTB team is momenteel het beste Belgische mountainbiketeam en behoort tot de subtop van Europa. Met gewezen Belgisch kampioen Kevin Van Hoovels, Sebastien Carabin, Jeff Luyten, Jens Schuermans en Mathieu Dehaeze heeft het heel wat potentieel in de rangen. Van Hoovels gaat naar de Spelen in Londen en dat is voor het team zeker het hoogtepunt van het seizoen. 

In 2005  richtte Niek Lingier met enkele vrienden de Beachbikers club op.  ‘Bjorn Rondelez en ik namen de leiding.  Het was de bedoeling om een club voor moutainbikers te maken. Het eerste seizoen waren dat er al direct veertig.  Een jaar later kon Bjorn als prof in ons team, gesponsord door Versluys,  aan de slag. Hij was een veelwinnaar van strandraces en als King of the beach, was hij interessant voor Versluys. Na Bjorn Rondelez kwamen  Nicolas Vermeulen en later ook Sebastien Carabin  en Kevin Van Hoovels erbij.  Vele sponsors toonden interesse en zo groeide het team uit tot wat het nu is. Echte fabrieks-en topteams zoals Specialized,  Merida , Cannondale steken er nog boven uit. Maar daaronder kan je ons team gerust situeren.  Je ziet dat ook aan bepaalde wedstrijden die ons goed liggen. We krijgen respect van de grote teams en dat is aangenaam.  Vanaf 2010 met de Belgische titel van Kevin Van Hoovels is alles heel vlug gegaan.  Hij maakte ook een grote sprong in de wereldranking.  We trokken dan de kaart om alles op de cross-country en de Olympische Spelen te zetten. Nicolas Vermeulen wilde terug naar zijn roots, de marathon, gaan.  We hebben dan gekozen om jeudige toprenners aan te trekken. Met Jens Schuermans en Jeff Luyten zijn we daar zeker in geslaagd. We werken al enkele jaren met een trouw begeleidingsteam met Gerry en Thierry en sinds dit jaar ook Pieter. De puzzel past nu goed in elkaar en alles is een goed geoliede machine. Na vorig jaar ligt de lat voor de publieke opinie wel hoog. We merkten dat aan de kritiek die er kwam na Houffalize.  Daar beleefden we ons dieptepunt. Maar alles sloeg tegen. Kevin en Sebastien waren nog niet goed gerecupereerd nadat ze ziek terugkwamen van  de Cape Epic.  Jeff werd ziek, Jens viel en verloor een lens. Na al die topmomenten word je snel met de vinger gewezen en dan zien we de keerzijde van het succes.  De volgende doelen zijn de Belgacom Belgian GP MTB wedstrijden, die allemaal op TV komen. Ook in de wereldbekerraces zullen we zeker geen slecht figuur slaan en daarna bouwen we op naar de kampioenschappen en de belangrijke juli- en augustusmaanden, ‘vertelt teammanager Niek Lingier.

Kevin Van Hoovels behaalde vorig jaar zijn Olympische selectie op het WK in Champéry door er als vijftiende te eindigen.

In 2010 kwam Kevin Van Hoovels bij het Versluysteam. ‘Ik wilde altijd al bij dit team horen. In 2010 kreeg ik die kans.  Aanvankelijk waren Sebastien Carabin en Nicolas Vermeulen de kopmannen en kwam ik er bij voor de strandraces. Dat draaide toen helemaal anders uit.  Ik werd dan Belgisch  kampioen en sindsdien is het team alleen maar gegroeid. Op vlak van begeleiding en materiaal zijn ze de beste en zitten we op hoog niveau en dat is fantastisch.’ Vorig jaar verraste Kevin zichzelf en insiders met een knap WK en ticket voor de Spelen.

‘De Spelen  zijn het belangrijkste en er bij zijn is toch een wonder.  Ik wil er alles aan doen om goed te zijn.  Ik hoop een beetje op top-12 . De besten van de wereld staan er aan de start. Vorig jaar op het WK reed ik in de top-15. Nu vallen er een aantal Zwitsers uit en misschien ben ik wel iets beter dan vorig jaar en dan kan een top-12 tot de mogeljkheden behoren. Wat niet wil zeggen dat het BK en het WK niet belangrijk zijn. Zeker het WK is een doel. Vorig jaar won ik een oefenkoers op dat WK parcours in Saalfelden(Oostenrijk). Het is een omloop die me ligt en dat is zeker niet onbelangrijk, ’besluit Kevin.

Sebastien Carabin is aan zijn vierde jaar toe in het team. ‘Het team wordt elk jaar beter, zeker qua infrastructuur. De afgelopen weken ging het niet zo goed. In Houffalize was ik nog ziek. In Stoumont ging het al stukken beter. Het was een beetje voor eigen publiek, op een half uur rijden van mijn thuis.  Het parcours was zwaar en glibberig omdat het geregend had. In de wereldbekerkoersen hoop ik beter te presteren.  Normaal moet dat beter zijn dan een plaats in de top-60. In juli begint een belangrijke maand voor mij en daarna wil ik zeker werken naar het WK en het najaar toe,’zegt Sebastien.  De Waal is aan zijn eerste jaar bij de elite bezig.  Als belofte liet hij al mooie dingen zien en werd verschillende keren Belgisch kampioen.  Ook internationaal was hij bij de besten, ook in de wereldbekers. ‘Bij de beloften streed ik altijd mee voor de zege. Nu is dat even anders(lacht). Ik wil dit jaar vooral veel leren en veel ervaring opdoen,’ voegt Sebastien er aan toe.

Jens Schuermans is eerstejaarsbelofte en kwam er dit jaar bij.  Vorig jaar werd hij Europees- en Belgisch kampioen bij de junioren.  Hij kreeg vele aanbiedingen van teams. Maar hij verkoos   het grootste Belgische team. ‘Het is een goed team voor mij om verder te groeien in de toekomst. Ik ben heel tevreden om er bij te zijn.  De begeleiding is professioneler en het is de logische volgende stap in mijn carrière.  Alles is beter georganiseerd. Dat is alleszins een groot verschil met mijn vorige team. Ik beschouw dit jaar als een leerjaar. Alles begint nu eigenlijk terug vanaf nul.  We zullen zien wat de toekomst brengt. Als er goede resultaten komen, kan het alle richtingen uit. Ik werk met een trainer, dezelfde als Jeff Luyten, en dat is Peter Verhoeven. Momenteel heb ik te kampen met blijvende krampen tijdens de wedstrijd.  Er wordt onderzoek naar gedaan, maar voorlopig nog zonder resultaat.  Het zijn mijn spieren die niet naar behoren functioneren, ‘weet Jens.

Jeff Luyten is tweedejaarsbelofte en ook nieuw in het team. ‘Je merkt het verschil wel tegenover vorig jaar. Het is veel rustiger en je kan je beter voorbereiden. Het is een andere mentaliteit en dat resulteert  in betere uitslagen. Je rijdt met topmateriaal. Je krijgt de mogelijkheden van een echte prof maar zonder druk.  Ik heb een topsportstatuut bij Defenise en heb de mogelijkheid om voltijds met mijn sport bezig te zijn.  Zo kan ik me ook volledig focussen op de wedstrijden.  Na de koers is dat losrijden en rusten en terug opbouwen naar de volgende race. Je hoeft aan niets anders te denken dan trainen en dat is veel beter voor het hoofd.  De details kunnen zo nog meer verbeterd worden en dat maakt het verschil.’

Vorig jaar deed Jeff het goed in de wereldbekerwedstrijden. ‘Dit jaar moet de bevestiging komen.  Het moet gewoon beter. Ik weet nu hoe ik me aan de snelheid en de wedstrijdduur kan aanpassen. Dat is interessant om je te verbeteren. De omlopen zijn korter en vaak maar 4 km lang en je koerst maar anderhalf uur.  Het wordt allemaal explosiever en daar train je ook anders op natuurlijk.  Ik ben niet echt heel explosief, maar ik kan toch mijn mannetje staan. Het is niet omdat ik beter ben op het lange klimwerk, dat ik dit niet meer kan. Vroeger toen de wedstrijden nog twee uur duurden, deed je duurtrainingen van vijf tot zes uur. Nu heb je met vier uur zeker genoeg. Trainingen op de koersfiets blijf ik doen om mijn basis te onderhouden. De spurtjes en intensieve trainingen doe je ook beter zo om je hartslag veel beter onder controle te houden. Je ziet de top bij de renners ook veranderen.  Maar de gelijkenis met veldrijden gaat zeker niet op. Want het blijft allemaal heel technisch, de beklimmingen zijn supersteil en het blijft lastig,’ haalt Jeff aan.

Mathieu Dehaeze is de jongste van het team.  Hij is junior en won in Stoumont zijn eerste wedstrijd. ‘Het team telt allemaal goede renners en daar leer je veel van bij.  We zijn vrienden onder elkaar en dat is super. Ik ben blij dat ik er mag bij horen,’besluit Dehaeze.

Tekst : Erik Braeken

Foto: Fotopatch

Deze reportage kan je ook lezen in het juninr. van Cyclosprint