Heusden – Zolder krijgt zijn velodroom …

Heusden – Zolder krijgt zijn velodroom …

Vlaams minister van Sport Ben Weyts en vzw Sportcomplex Vlaanderen/Heusden-Zolder hebben ambitieuze plannen ontvouwd voor een gloednieuw sportcomplex in Heusden-Zolder. In de prachtige nieuwe velodroom zullen internationale kampioenschappen kunnen doorgaan. Het financieringsmodel is rond en er is een consortium aangeduid om de plannen uit te voeren tegen 2023. Het prijskaartje bedraagt ruim € 21 miljoen. “Dit is een fantastisch hefboomproject dat zowel de Vlaamse topsport als de breedtesport naar een hoger niveau tilt”, zegt Weyts.

De wielersport zit stevig verankerd in het Vlaamse DNA, maar toch heeft Vlaanderen op dit moment slechts twee overdekte wielerpistes, allebei in Gent, waarvan er nog maar één voldoet aan de UCI-normen voor EK’s en WK’s. Er wordt al jarenlang gesproken over de bouw van een nieuwe wielerpiste in Heusden-Zolder, maar dit project had veel voeten in de aarde. Zo was het lange tijd niet eenvoudig om de financiering rond te krijgen.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts en vzw Sportcomplex Vlaanderen/Heusden-Zolder hebben nu het consortium ‘Wielerdroom’ aangeduid om het ambitieuze project te realiseren tegen 2023. Het financieringsmodel is rond en de plannen zijn klaar voor een sportcomplex van ruim 15.000 m². Het wordt een belangrijk trainingscentrum voor het baanwielrennen. In de velodroom kunnen internationale kampioenschappen zoals EK’s en WK’s doorgaan. Naast de overdekte wielerpiste komt er ook een middenplein met 4 sportunits, een  topgymnastiekhal, een tribune met een capaciteit van 2.000 personen en een medisch centrum. Ook G-sporters kunnen er terecht.

Het prijskaartje bedraagt ruim € 21 miljoen. De Vlaamse Overheid neemt het leeuwendeel van de ‘life cycle cost’ voor zijn rekening. Vlaanderen investeert  € 6 miljoen in de bouw van deze nieuwe topsportinfrastructuur én zal jaarlijks nog eens tot € 1,3 miljoen op tafel leggen voor de exploitatie. Ook de Gemeente Heusden-Zolder, LSM (Limburg Sterk Merk), Cycling Vlaanderen, de Koninklijke Belgische Wielerbond, vzw Cycling Friends en de Nationale Lotterij investeren in dit project.

“Dit wordt een prachtig nieuw uithangbord voor Vlaanderen en voor onze wielersport”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Deze topsportinfrastructuur zal internationale uitstraling hebben. Elke wielergekke Vlaming zal er zijn hartje kunnen ophalen. Deze velodroom wordt een trekpleister en de locatie van nog vele legendarische overwinningen. We investeren volop in onze sportieve toekomst.”

Jan Peumans, voorzitter vzw Sportcomplex Vlaanderen/Heusden-Zolder: “Ik ben bijzonder trots dat we dit sportproject, dat in België zijn weerga niet kent, zullen kunnen realiseren. Dankzij het harde werk van velen en van vele jaren beschikt Vlaanderen binnenkort over een fantastisch nieuw sportcomplex, waarmee we de harten van zowel topsporters, recreanten als supporters sneller zullen doen slaan.”

“Een overdekte velodroom met olympische allures en multifunctioneel sportcomplex vormt een bijkomende troef voor Limburg als fietsprovincie”, zegt Tom Vandeput, voorzitter raad van bestuur LSM. “Het bovenlokaal en internationaal karakter van het project, het samenbrengen van zoveel fietsdisciplines op de site, zullen Limburg een extra impuls geven, zowel economisch, toeristisch als sportrecreatief.”

“We zijn in Heusden-Zolder bijzonder tevreden dat dit project er nu komt”, zegt Mario Borremans, burgemeester gemeente Heusden-Zolder. Een middenplein van 3.000m², een kwalitatieve sportvloer en een gymhal van meer dan 1.000m² voor de lokale clubs, dit tilt de sportinfrastructuur in onze gemeente echt naar een nieuw niveau.”

Jacques Heynen, voorzitter vzw Circuit Zolder: “If you can dream it, you can do it. Met deze visie hebben we jarenlang gewerkt en deze wordt nu realiteit. Avondfietsen en BMX hadden we al op ons circuit, en met de terugkomst van de DTM (Deutsche Tourenwagen-Masters) hadden we nood aan een aangepast medisch centrum. Het is prachtig dat dit geïntegreerd wordt in dit project en dat het de verbinding zal vormen tussen de nieuwe state-of-the-art velodroom en Circuit Zolder.”

“Het realiseren van de velodroom was na het afsluiten van een geslaagde wielercarrière een nieuwe droom. Met deze topinfrastructuur zetten we een grote stap vooruit in Vlaanderen en kunnen we heel wat meer jongeren helpen bij hun ontwikkeling. Ik kijk er alvast naar uit om mijn passie voor het fietsen door te kunnen geven aan de volgende generaties”, zegt Marc Wauters, voorzitter vzw Cycling Friends.

Consortium Wielerdroom bestaat uit:

De architecten: AVAPARTNERS-ARCHITECTS & PLANNERS BVBA, die onder andere ook de wielerpistes in Gent (het Vlaams Centrum Eddy Merckx) en in Roubaix hebben ontworpen, en DBV-ARCHITECTEN MULTIPROFESSIONELE ARCHITECTENVENNOOTSCHAP BVBA uit Hasselt.
De aannemers: VANHOUT NV, HOUBEN NV en SWECO. Zij hebben veel ervaring in het bouwen van grote en complexe sportinfrastructuren.
De architect van de piste is VELOTRACK INTERNATIONAL FZE met referenties zoals de wielerpiste in het Zwitserse Grenchen en vele anderen.

Bron : Ben Weyts