Impressies bij de Sram Enduro series in Schoneck

Impressies bij de Sram Enduro series in Schoneck

Michal Prokop wint de wedstrijd in het Duitse skioord Schoneck bij de Elite mannen. Raphaela Richter van het Duitse Radon Enduro team, geleid door de Nederlander Joost Wichman, pakt de zege bij de Elite vrouwen en bij de Pro masters zegeviert de Duitser André Kleindienst.

Raphaela Richter

Raphaela Richter

De toon werd op de zaterdag al gezet door verschillende toppers die dan gewoon in het wild rond rijden en die je ook gewoon aan kan spreken en iets kan vragen. Mooie proeven gezien die er op 1 na vooral snel bij lagen en droog wat het nodige stof veroorzaakt. Zelf heb ik proef 1 gedaan met de XC bike en die was heel goed te doen hoewel ik met mijn lichte fiets absoluut uit de toon val bij alle dikke enduro bikes die daar afdalen. Verrassing misschien was dat Bas de Bever de oud Downhill crack en Nederlandse bondscoach van de BMX ers aanwezig was en dat ging zeker niet onopgemerkt voorbij. Samen met Wilfred v d Haterd zorgde dat voor een extra boost bij de Pro Masters waar extra druk werd gelegd bij de andere tegenstrevers van dit Nederlandse duo.

Aangezien ik samen met Kristien Nelen was hebben we de proeven verkend en het vertrouwen nam bij Kristien hand over hand toe naarmate we meer proeven hadden verkend. Als oudere licentiehoudster, die Kristien nog altijd is, valt het soms niet mee je te moeten meten met al het jonge geweld en vrouwen die opgroeien in de bergen met alleen Enduro en afdalings gebieden om zich heen. Kristien was wat gebeten door het aanvankelijk rommelige schema van de zaterdag omdat een paar proeven pas na 3 uur in de middag verkend mochten worden. De proloog was pas heel laat te verkennen en gaf vandaag een proef ten beste in plaats van het gebruikelijke korte baantje over een skihelling zonder moeilijkheidsgraad. Dit was een beetje een tegenvaller omdat er nu gelijk volle bak gereden moest worden en hier werd Kristien 7 de.

Voor Kristien naar beneden kwam, waren eerste de pro masters aan de beurt en er werden door de diverse toppers gelijk snelle tijden neer gezet. In het laatste blok kwamen de echte toppers naar beneden en Bas de Bever had een onwaarschijnlijk snelle tijd neergezet waar niemand anders meer aan kwam dan alleen Wilfred v d Haterd die er met 1 seconde over heen ging. Adrenaline pompen was het devies en Bas de Bever keek net of hij een Worldcup had gewonnen. Zo triomfantelijk! Dat is top om mee te mogen maken. Deze “old school bikers” gaan echt als een raket naar beneden en wat hier belangrijk is overduidelijk aanwezig: talent , durf en ervaring. Dit belooft dus al voor de volgende dag als de 7 proeven een aanvang nemen in de morgen voor een dag volle bak afdalen.

Kristien Nelen enduro

Zondag , racedag. Ook bij Kristien neemt de wedstrijdspanning nu toe. Het moet nu gebeuren vanaf proef 1 en het belooft een mooie dag te worden. Vanaf proef 1 zit ze in de goede flow en geeft het beste weg op elke proef. Zeker is dat ze niet harder kan dan nu en dat ze alles heeft gegeven, wat resulteert in een 7 de plaats in de eindrangschikking en hier kan ze tevreden mee zijn. Vier seconden na plaats 6 en 34sec na plaats 5 dat is het feit en komende zondag kan ze hier mee verder om haar goede vorm weer te etaleren. Zoals al gezegd, zit er niet meer in tegen het jonge geweld. Chapeau Kristien , mooie prestatie voor jou dit weekend.

Bij de Pro masters spitst de strijd zich op de eerste 4 proeven toe tussen Wilfred v d Haterd , Ander Kleindienst en Bas de Bever. Echter Bas de Bever rijdt zijn laatste proef op de 4 de proef terwijl hij erg goed in de wedstrijd zit en Wilfred v d Haterd heeft af te rekenen met technische problemen wat hem toch wel een veel betere klassering koste en hij wordt 4 de op 20.42 sec van de eerste plaats. Heel jammer is dit omdat de Nederlandse toppers echt in een goed gevecht gewikkeld waren om de ereplaatsen.

Bas de Bever

Bas de Bever

Michal Prokop is van een andere wereld en terwijl wij in de skilift omhoog werden gebracht kwam hij voor de laatste proef naar beneden. Wow, wat een energie en talent dat daar naar beneden gaat zeg! Prokop wint de wedstrijd met 13 sec voorsprong op nummer 2. De verschillen waren in alle klassen relatief klein en zodoende is er elke run strijd te zien in deze mooie discipline van het mountainbiken. Jammer vind ik het wel dat er, zo dicht bij ons buurland, er relatief weinig Belgen en Nederlanders mee rijden in deze mooie mountainbike wedstrijden.

Een ander ding wat ik al geopperd heb is om Wilfred v d Haterd en Bas de Bever eens een weekend met een stuk of 10 – 15 Nederlandse top bikers uit de vrouwen en mannen op pad te sturen voor een bijspijker clinic afdalen en techniek training. Ook heb ik al geroepen dat wij dan komen filmen. Zou dat mogelijk kunnen zijn om deze vaderlandse topbikers hun ervaring te laten delen met de jonge XC garde die Nederland momenteel rijk is?

Jan v Dijk