Interview Alexandra Engen

Interview Alexandra Engen

Het GHOST Factory Racing Team herbergt ondermeer Alexandra Engen, meervoudig wereldkampioene XCE. Ze gaf een interview over het komende seizoen.

Wie is Alexandra?

Ze is een enthousiast en mentaal sterke jonge vrouw die soms praat voordat ze denkt, die graag tijd spendeert met andere mensen. Ze waardeert een goed boek of een ongelooflijk verhaal evenzeer als een epische modderige afdaling of een zware interval training en ze weerstaat nooit een goed gekookt maal of chocolade.

Waarom begon je met Cross Country en niet met ballet?

Is Cross Country geen ander woord voor dansen met je fiets? Modder, moeilijke hoeken, een lange klim, de laatste meters in een finale sprint, hoge snelheid op een trail, wat kan ik nog meer zeggen?

Waar staat Ghost Factory Racing voor jou?

De laatste vijf jaar had ik de eer om de hele wereld rond te reizen met deze gekke en plezante mensen, rijdend op schitterende trails op de beste bikes die er zijn. Ik vierde grote zeges, kreeg aanmoedigingen na ontgoochelingen. Dit team betekent werk, familie en avontuur voor mij. Ik kan terug vallen op een team staff voor de volle honderd procent. Ik hoop ook het komende seizoen de  overwinningen te pakken met hen.

Hoe verkies je te trainen: in een groep of alleen?

Zeker allebei! Wanneer je de totaal focus nodig hebt, train ik liever alleen. Maar lange ritten doe ik liever met anderen. Ik hou om op tricky paden te rijden met andere rijders. Iedereen is dan meer dapper en beter.

Welke tegenslagen hadden een grote impact op jouw carrière?

Mijn opgave op mijn eerste junior Wereldbeker na één ronde, geëindigd in een meertje door oververhitting en zo goed was voorbereid op mijn taak. De laatste drie jaren door te stoppen met racen en dan langzaam te werken aan mijn comeback na mijn burn out. Het deed me meer denken dat je kan opschrijven. Ik leerde om geduld te oefenen, de waarde van anderen die om je geven en de kunst om nee te zeggen.

Hoe kreeg je je motivatie terug?

Het is geweldig wat acht maanden van slapen kunnen voor je gezondheid. Ik moest een stap terug zetten om naar een breder perspectief te gaan. Denk een beetje. Bid. Aanvaard de hulp van competent mensen. Werk hard. Verander van inzicht. Maak een plan. Werk harder. Vind de balans. Nu zie ik de vruchten van al die arbeid.

Eten, is dat een belangrijk topic voor jou?

Ja, beiden omdat mijn lichaam mijn werkinstrument is en omdat ik echt geniet van de hele ervaring wat eten brengt. Van smaak tot proeven van goede ingrediënten en de eetcultuur van verschillende landen. Ik varieer van wat ik eet afhankelijk van de tijd van het jaar. De maanden voor mijn races is mijn dieet strikter en in de winterperiode een beetje meer relaxed. Het is altijd gefocust om mijn lichaam te geven wat het nodig heeft en te eindigen met traktaties. Jummie!

Is er een rolmodel in je leven?

Ik ben geïnspireerd door mensen die doen wat ze graag doen en dankbaar dat ik dat kan doen.

Waar zie je jezelf in vier jaar?

Dat ik de totale werelddominantie bereik.

Bron: Ghost Factory Racing team

Foto: (©GHOST / MAASEWERD FOTOGRAFIE)