Interview met Stijn Nouwen, brons op WK in Zolder

Interview met Stijn Nouwen, brons op WK in Zolder

De Helmondse BMX er Stijn Nouwen behaalde in Zolder een bronzen medaille in de categorie 17-24 na een seizoen vol pech en malheur. Het tij tijdig gekeerd en in Zolder volle bak in de finale voor het brons , een mooie beloning voor Stijn Nouwen.

Wat gaat er door je heen als je in die heksenketel 3 de wordt?

Stijn:In de kwart finale al 4 de en in de halve een goede plaats kunnen kiezen was voor mij een grote verrassing . Daar ik had gehoopt op een halve finale en dat was ook mijn doel. Niemand wilde kiezen voor de plaats naast de sterke Amerikaan, maar dat was wel een hele goede plaats. Simpel toch, zo lijkt het als Stijn het vertelt. Zo simpel was het niet, want op het niveau van de halve en de finale komt er veel stress bij kijken en dat is iets waar je degelijk mee om moet kunnen gaan. Stijn kan dat te zien aan de 3 de plaats die hij weg sleept uit de finale .

Wie is de eerste waar je heen ging toen je over de streep kwam ?

Stijn : Eerste waar ik heen ging was de fotograaf omdat ik die als eerste tegen kom en die vlieg je om de nek en dan de chef d’equipe en de trainer. Zelfs nu na een paar dagen heb ik nog steeds het besef niet helemaal wat er is gebeurd. Vijf minuten in je leven en je hele leven staat halleluja op zijn kop.

Wat moet je eigenlijk doen om dit allemaal te bereiken ?

Stijn : 6 x trainen per week , maandag herstel , dinsdag club training en les geven , woensdag sprint en start training , donderdag baan , vrijdag core stability , zaterdag training of rust en dit voor de laatste 5-6 jaar. Lange termijn denken is inmiddels ook in de BMX een algemeenheid geworden en zorgt er voor dat je jaar op jaar sterker en beter wordt en niet in 2 jaar gebracht om vervolgens weer weg te vallen.

Stijn zijn verhaal in een notedop van de laatste 2 jaar pech en malheur , een opleiding die echt wel energie weg neemt die je anders heel goed kan gebruiken. Het eerste jaar bij de junioren wat helemaal in het water viel. Het leek even gewoon niet op te houden en ook heeft het 2 de jaar zeker bij de junioren niet veel gebracht.

Stijn: Ik stond op het punt te stoppen met BMX door alles wat er gebeurde , 2 x schippersbotje gebroken en dan is en was de moraal ook gebroken. BMX is erg zwaar op het mentale vlak en als het 2 jaar niet lekker gaat is het heel erg zwaar.

 

Stijn : Uiteindelijk ben ik terug gestapt naar de 17-24 klasse en had een nieuw team gevonden. Kwalificeren voor NK , EK en WK was erg zwaar en een ommekeer was er met 2 top competitie wedstrijden en een groot lichtpunt, dat was de ommekeer. Op het NK in de finale mocht ik als 8 ste kiezen wat de slechtste plaats is maar met kopstart en dan 3 de worden op het NK.

Stijn ; Tijdens het EK in Erp waar ik me erg op verheugd had, sloeg de pechduivel weer toe door het feit dat ik het verschrikkelijk in mijn rug kreeg. Domper op mijn moraal en na de kwart finale was het klaar. Met een week later het WK en een slecht EK achter je laten is niet makkelijk. In de week voor het WK mijn rug laten behandelen , dan zit ik weer lekker op de fiets met de landentraining.

Stijn ; De verwachting was niet ingesteld om een finale te rijden en met een halve finale zou ik na de pech van vorige week erg tevreden zijn geweest. Maar dan gebeurt het. Drie manches met overtuiging gewonnen , 1/8 ste finale goed , ¼ finale met een laatste stuk geluk toch de 4 de plaats kunnen halen; Halve finale goede start eerste bocht als 3 de er uit en met de laatste bocht die super gaat. Tweede in de halve finale en naar de finale waar ik op een goede plek kan gaan staan er uiteindelijk 3 de wordt.

Stijn ; De apotheose was er zeker met deze verschrikkelijk mooie plaats op het podium, maar het is wel zo dat er een druk jaar aan komt met een eindexamen en een eigen zaakje en ik ga nu toch even rustig aan doe. Zeè jaar hard trainen eist toch haar tol en ik heb bereikt wat ik wilde en dat is een podium op een WK. Een maatschappelijke carrière komt ook om de hoek kijken…!!

Kort gezegd is er op dit moment geen gelukkiger atleet in Helmond die na deze 6 lange jaren van training en opoffering een doel heeft bereikt wat niet veel BMX’ ers bereiken , met vallen en opstaan , heel veel doorzettingsvermogen en een thuisfront wat er altijd was is het Stijn Nouwen gelukt om een doel te bereiken wat hij voor ogen had. Stijn , je hebt het dik verdiend en ik vond het een eer om je te interviewen , je geeft af en dat bedoel ik met inspiratie die je aan anderen af kan geven.

Jan v Dijk