Jan Christen verslaat Aaron Dockx in de spurt op WK junioren

Jan Christen verslaat Aaron Dockx in de spurt op WK junioren

De Zwitser Jan Christen is de nieuwe wereldkampioen bij de junioren. Hij versloeg onze landgenoot Aaron Dockx in de spurt. De Brit Smith pakte het brons.Topfavoriet David Haverdings viel in de tweede ronde en kon meteen de titel op zijn buik schrijven. Hij werd negende.

Na een ronde hadden we vijf leiders de Zwitsers; Christen, de Nederlander en topfavoriet Haverdings, onze landgenoot Dockx, de Fransman Lequet en de Brit Smith. Onze landgenoten Nuyens, Vandenberghe en Corsus zaten ook in de top tien.

Haverdings viel en nam in zijn val de andere renners mee en verloor meteen een halve minuut. We kregen een nieuwe kopgroep met Smith, Dockx, de Amerikaan August en Lequet.

Bij het ingaan van de derde ronde kregen we samensmelting met de Belgen Nuyens, Vandenberghe en Corsus, de Deen Nielsen, de Italiaan Paletti en de Zwitser Christen.

Net voor halfkoers ging Dockx de concurrentie testen en pakte meteen vier seconden op de Brit Smith, die even later aansloot. Ook Jan Christen hing zijn wagonnetje aan, zo dat we drie leiders hadden.

Nog steeds drie leiders in de voorlaatste ronde. In de achtervolging reden Lequet, August, Nielsen, de Belgen Vandenberghe, Corsus, en Nuyens en Haverdings in de top tien.

Onder het leiderstrio zat de wereldkampioen in de slotronde. De Zwitser demarreerde, maar Dockx reageerde en het kwam tot een spurt. Dockx zette vroeg aan, maar Christen remonteerde hem en pakte het goud.

Jan Christen pakte na Baumgartner in 1998 terug een wereldtitel voor de Zwitsers. ‘Ik kan het niet geloven. Het is de eerste zege van het seizoen. We gaan dit vieren met een feestje.’

Top tien:

 1. Jan Christen (Zwi)
 2. Aaron Dockx (Bel)
 3. Nathan Smith(GB)
 4. Corentin Lequet (Fra)
 5. Andrew August (USA)
 6. Victor Vandenberghe(Bel)
 7. Wies Nuyens(Bel)
 8. Ian Ackert (Can)
 9. David Haverdings(Ned)
 10. Daniel Nielsen(Den)
 11. Yordi Corsus(Bel)

14. Kenay De Moyer(Bel)

Foto: Sporza