Jenny Rissveds en Filippo Colombo winnen shorttrack wereldbeker in Lenzerheide

Jenny Rissveds en Filippo Colombo winnen shorttrack wereldbeker in Lenzerheide

Jenny Rissveds en Filippo Colombo hebben de wereldbekerwedstrijd shorttrack in Lenzerheide gewonnen.

Zoals gebruikelijk mochten de XC-vrouwen vrijdagavond beginnen aan de wereldbeker in de sprintdiscipline Cross-Country Short Track (XCC). In de beste omstandigheden verliep de wedstrijd op het ongeveer één kilometer lange parcours zeer spannend – tot in de derde ronde bestond de kopgroep uit 18 rensters, met talrijke wisselingen van leider. Jenny Rissveds, Jolanda Neff , Loana Lecomte, Caroline Bohé, Sina Frei en Ramona Forchini voerden het veld één voor één aan. Naarmate de race vorderde, kwamen er echter vijf rijders naar voren die de race zouden beslissen. Uiteindelijk was het opnieuw de Zweedse Rissveds die in ronde 6 de leiding nam, het tempo opvoerde en in de loop van de volgende twee ronden het gat naar het achtervolgende kwartet van Neff, Allessandra Keller, Lecomte en Pauline Ferrand-Prévot kon dichten tot 15 seconden. De aanval van vooral van de twee Zwitserse rensters, in de laatste ronde kwam te laat om voormalig Olympisch kampioene Jenny Rissveds uit te dagen voor de XCC-titel in Lenzerheide. Keller en Neff kwamen uiteindelijk als tweede en derde over de eindstreep, gevolgd door Ferrand-Prévot en Lecomte. Wereldbekerleidster Rebecca McConnell eindigde als elfde.

Lenzerheide is heel vergelijkbaar met Zweden. Veel wortels. Daar hou ik van. Ik had niet echt een strategie, maar ik besefte dat ik het snelst was door de wortelpassages en dus ging ik er gewoon voor. Ik heb net een goede balans in mijn leven gevonden. Ik ben gelukkig en ik hou van fietsen en ik geniet ook van de wedstrijden. Het kan zo doorgaan!”, aldus Jenny Rissveds.

De tweede plaats hier is best gaaf voor mij. Ik heb eindelijk de top 3 gehaald op het Wereldbekerpodium voor mijn thuispubliek. Ik kan niet wachten op zondag. Lenzerheide is een speciale plek voor mij. De Zwitserse toeschouwers zijn fantastisch, ze schreeuwen je naam en pushen je echt vooruit. Jenny ging weg en we probeerden haar terug te pakken. Op het einde was het een groot duel tussen Jolanda en mij,” vertelde Alessandra Keller.

Uitslagen XCC Vrouwen Top 5:
1. Jenny Rissveds (ZWE) 20:30
2. Alessandra Keller (ZWI) 20:31
3. Jolanda Neff (ZWI) 20:32
4. Pauline Ferrand-Prévot (FRA) 20:33

5. Loana Lecomte (FRA) 20:41

XCC Women’s World Cup Overall Top 5:
1. Rebecca Mcconnell (AUS) 830 punten.
2. Alessandra Keller (ZWI) 740 punten
3. Jenny Rissveds (ZWE) 680 Punten
4. Loana Lecomte (FRA) 670 punten
5. Jolanda Neff (ZWI) 635 Punten

Zwitsers festival met persoonlijk record
De XCC race bij de mannen was nog spannender. In een zeer tactische race bleef het startveld lange tijd dicht bij elkaar. De eerste aanval werd ingezet door de wereldbekerleider Luca Schwarzbauer, die het veld een beetje moest opbreken. Luca Schwarzbauer kon zijn sterke tempo ook niet volhouden. Na een aanval van Mathias Flückiger moest hij vijf renners laten passeren. Deze nieuwe groep van vijf, bestaande uit de Zwitsers Flückiger, Nino Schurter en Filippo Colombo, Alan Hatherly en Luca Braido, kon voor het eerst een grote voorsprong nemen, waarbij de drie Zwitsers duidelijk het tempo bepaalden en steeds verder wegreden. In de eindsprint hield Filippo Colombo knap de leiding in handen, die hij uiteindelijk tegen Flückiger wist te redden en zijn eerste wereldbekerzege kon vieren. Het totale Zwitserse feestje werd uiteindelijk verhinderd door Alan Hatherly, die met een zeer sterke finish de derde plaats van Schurter afsnoepte. De beste Duitser was Luca Schwarzbauer op de 7e plaats, die de leiderstrui moest afstaan aan Mathias Flückiger.

Ik had niet de perfecte start, miste een pedaalslag en verloor veel plaatsen in de eerste 50 meter, maar daarna kon ik vrij gemakkelijk inhalen in de eerste ronden. Toen Hatherly aanviel en me probeerde af te schudden, kon ik volgen. Toen viel Mathias aan en kon ik weer volgen. In de laatste ronde was het vrij moeilijk om vooraan te blijven. Maar ik wist dat ik snel was in de sprint en dat gebruikte ik in mijn voordeel en won,” zei winnaar Filippo Colombo.

Het is een overweldigend gevoel om de leiderstrui te hebben. Het is best cool en verrassend op hetzelfde moment. Ik ben trots, het was een zware eindsprint. Ik ben blij met mijn prestatie en kijk uit naar zondag. De hoogtestage heeft zijn vruchten afgeworpen,”aldus Mathias Flückiger.

Voor mij is het hier een magische plek. Lenzerheide is gewoon geweldig. Op het einde kwam ik net iets te kort in de sprint om te winnen. Ik had de keuze om het risico te nemen en aan de buitenkant te rijden en te winnen met de langere weg of om te proberen een gat te vinden aan de binnenkant. Helaas kon ik aan de binnenkant geen gaatje vinden en moest ik genoegen nemen met de derde plaats, maar al met al ben ik erg tevreden,” vertelde Alan Hatherly.

Uitslagen XCC Heren Top 5:
1.Filippo Colombo (ZWI) 19:50
2. Mathias Flückiger (ZWI) 19:50
3.Alan Hatherly (ZAF) 19:50
4.Nino Schurter (ZW) 19:51

  1. Luca Braidot (ITA) 19:55

Wereldbeker algemeen klassement XCC Heren Top 5:
1. Mathias Flückiger (ZWI) 738 punten
2. Alan Hatherly (ZAF) 672 punten
3. Luca Schwarzbauer (DUI) 661 Punten
4. Nino Schurter (ZW) 640 punten
5. Filippo Colombo (ZWI) 610 punten

Zondag begint met de wedstrijden van de junioren (9:45 uur) en junioren (10:30 uur), voordat de elite-vrouwen om 12:30 uur van start gaan op de STRAIGHTline. De wedstrijddag zal worden afgesloten door de elite mannen vanaf 13:30. Nino Schurter zal voor zijn thuispubliek de recordjacht voortzetten.

Voor iedereen die niet live bij de dubbele wereldbeker kan zijn, is er de mogelijkheid om de elite-eindraces LIVE en on-demand te volgen op Red Bull TV.

Bron: PM

Foto’s: Christian Egelmaier