Jolanda Neff is Olympisch kampioene, Zwitsers bezetten volledig podium

Jolanda Neff is Olympisch kampioene, Zwitsers bezetten volledig podium

Jolanda Neff was outstanding bij de vrouwen op de Spelen in Tokio. Ze reed bijna de hele wedstrijd aan de leiding in een feilloze race. Het Zwitsers succes was compleet met Sina Frei(zilver) en Linda Indergand(brons) op het podium. Githa Michiels viel vroeg in de wedstrijd en gaf uiteindelijk op.

Het was seizoensrevelatie Loana Lecomte die het vuur aan de lont stak. De Française kon haar inspanning niet volhouden. Het parcours lag er glibberig bij nadat het geregend had.

Dat was spek voor de bek voor Jolanda Neff. Ze voelde zich duidelijk in haar sas in die omstandigheden. Eerst duldde ze nog het gezelschap van wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot. Maar toen die ook viel en tijd verloor, lag de weg voor de Zwitserse breed open.

Ze breidde stelselmatig haar voorsprong uit en won oververdiend. In de achtervolging streden haar landgenoten Sina Frei en Linda Indergand voor de andere medailles. Zeker nadat een terugkerende Ferrand-Prévot met een lekke band geen kans meer maakte.

De jonge Hongaarse Kata Blanka Vas was de revelatie van de dag, door helemaal uit de achtergrond naar de vierde plaats te rijden. Ook een knappe prestatie van de Nederlandse Anne Terpstra op de vijfde plaats. Lecomte werd zesde.

Top tien:

1. Jolanda Neff (Zwi)
2. Sina Frei (Zwi)
3. Linda Indergand (Zwi)

4. Kata Blanka Vas (Hon)
5. Anne Terpstra (Ned)
6. Loana Lecomte (Fra)
7. Evie Richards (GBr)
8. Yana Belomoina (Oek)
9. Haley Batten (VS)
10. Pauline Ferrand-Prevot (Fra)

Bron en foto: Sporza