Jolanda Neff verheugt zich op een ‘hoogtepunt’ in Heubach

Jolanda Neff verheugt zich op een ‘hoogtepunt’ in Heubach

De 2019 MTB Bundesliga serie begint dit weekend in Heubach. De 19de editie van de BiketheRock powered by KMC biedt een breed scala aan topsporters van wereldklasse, onder leiding van ’s werelds nummer één op de UCI ranking Jolanda Neff, Anne Tauber, Maxime Marotte, Ondrej Cink en anderen. Het twee dagen durende mountainbike festival zal voor het eerst over de grens van 1000 deelnemers springen.
Het BiketheRock is het klassieke evenement in de Bundesliga serie. Voor de 17e keer op rij in de competitie, voor de 13e keer op rij in de HC categorie. Het is standaard om sinds jaren een groep renners van wereldklasse te verwelkomen.

Jolanda Neff (Trek Factory Racing), een week na deelname aan de wegwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik, wisselt naar de dikke banden. En ze is enthousiast om deel uit te maken van het evenement.

“BiketheRock is elk jaar een hoogtepunt, van het vermakelijke programma tot het deelnemersveld. Ik vind het parcours ook erg leuk en de organisatoren doen elk jaar goed werk”, zegt Neff met veel plezier over de race.
“Ik mis nog steeds iets om in perfecte vorm te zijn, maar ik ben nu echt blij dat ik weer met mijn mountainbike kan racen. Ik verwacht mijn benen weer in cross country stemming te krijgen en dan weer op te bouwen naar Albstadt”.

Haar voormalige teamgenoot Maja Wloszczowska (Kross Racing) heeft twee keer gewonnen in Heubach, maar de Poolse sukkelt met een ziekte en zal op korte termijn beslissen over haar deelname.

De twee CST Sandd Bafang renners Anne Tauber(Ned) en Yana Belomoina(Ukr) zouden ook podiumkandidaten moeten zijn.
“Nooit zeker”, zegt Tauber lachend. “Maar ik heb me goed voorbereid als we dichter bij de wereldbekers komen. Het is een mooie laatste test en het is een leuk evenement. Als het modderig is, geniet ik van de afdaling, want het wordt heel lastig. Maar in de klim kan je de race verliezen of winnen. Het hangt ervan af hoe de benen die dag zijn.

Als het gaat om de interessante rensters moeten we ook aandacht besteden aan zesvoudig seizoenswinnares Annie Last(KMC Ekoi Orbea) en aan Ramona Forchini (jb Brunex Felt) die enkele weken geleden in Buchs Zwitserse landgenoot Jolanda Neff wist te verslaan.

Hetzelfde geldt voor titelverdediger Elisabeth Brandau (Radon EBE-Racing). De Duitse kampioene is misschien niet in dezelfde vorm als vorig jaar op hetzelfde punt, maar ze voelt zich toch niet zo slecht.

Nederlands kampioen Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) heeft zich in het voorjaar in een zeer goede vorm gepresenteerd.
“Het is duidelijk dat ik in staat ben om constant op een goed niveau te racen. Mijn gevoel is goed en ondanks het feit dat het parcours me niet zo goed uitkomt, houd ik ervan om te racen. In Nals kon ik laten zien, dat ik ook op dit profiel snel kan zijn. Ik kijk er naar uit”, zegt Terpstra.
Natuurlijk is iedereen ook enthousiast om te zien hoe MYB en wegjunior wereldkampioen Laura Stigger (URC Ötztal) tussen de grote namen zal strijden. Het supertalent moest de race in Nals verlaten, omdat ze ziek was. Het is dus moeilijk voor te stellen hoe ze het zal doen.

Mannen: Marotte wil zijn negatieve Heubach-reeks stopzetten

Bij de mannen kom je bij een parcours met een klim van bijna 2,5 kilometer, bij Ondrej Cink (Kross Racing)uit.

De bronzen medaillewinnaar op het WK uit Tsjechië in 2015 behaalde een overwinning op de Czech Cup afgelopen zondag en hij werd vijfde in 2018.
“Vorig jaar was het moeilijk zonder punten, maar dit jaar start ik vanaf de eerste rij. Ik voel me sterk en in Heubach wil ik graag voor de top 3 vechten. Het wordt een zware race met de topmannen. Ik vind deze klim leuk en we zullen zien, hoe ik me voel”, zegt Cink.

Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing) zou als renner die drie keer op rij als derde eindigde in het wereldkampioenschap ook tot de favorieten moeten behoren. Hij komt dan uit een teamstage in Albstadt.
“Na de stage is het nooit gemakkelijk om aan de top te staan. Ik zal er meer zijn voor de training, maar soms kan je goede dingen doen. Ook Heubach is een wedstrijd waar ik nooit heb gepresteerd, dus ik wil het hier op een gegeven moment goed doen”, aldus Marotte.

Zijn teamgenoot Manuel Fumic zou ook een van de grote kanshebbers kunnen zijn. Maar de Duitse kampioen lijdt aan allergieën. “Het is meer dan de jaren ervoor en ik hoop dat het snel stopt”, legt Fumic uit. Wat kun je van hem verwachten? “Het zal een verrassing zijn”.

Verder staan de Zwitserse Florian Vogel (KMC Ekoi Orbea), Jordan Sarrou (Absolute Absalon), Titouan Carod (BMC Racing), Thomas Litscher (KMC Ekoi Orbea) en Reto Indergand (BMC Racing) drie keer winnaar op de startlijst.

De twee dagen worden geopend door de Fujbike-marathon met Olympisch gouden medaillewinnaar Sabine Spitz (Wiawis Bikes). Er is een Enduro competitie, Pump Track, Kids Races en UCI Junior Series. Al met al zijn er voor het eerst meer dan 1000 atleten geregistreerd voor de verschillende competities.

Tijdschema

09.00 uur U19m UCI Junior Serie
10:40 U23 mannen.
13:00 Women Elite
13:02 U19w UCI Junior Serie
15:00 Men Elite

MTB Bundesliga International 2019
Cross-Country
04./05. Mei Heubach (HC)
08./09. Mei Gedern (C1)
22./22. Sept Freudenstadt (C3/C1)

28 Sept. Titisee-Neustadt (C1
www.mtb-bundesliga.net

Bron: PM

Foto: Marc Bluys