Junioren Belgen afgedroogd door solo optreden van Jens Dekker

Junioren Belgen afgedroogd door solo optreden van Jens Dekker

Jens Dekker pakt de wereldtitel met door de eerste ronde iedereen onder druk te zetten. De Franse veldrijders organiseerden een samenwerking en konden zo Crispin naar de tweede plaats loodsen en Bonnet naar de derde plaats. Jappe Jaspers zat in het begin van de race goed mee om een podiumplek te bemachtigen,  maar pech heeft hem dat belet.

Regen hing er boven de omloop van Zolder. Langzaam aan begonnen de supporters te ontwaken en zich klaar te maken voor een feestje. Min of meer een categorie waar we geen enkele naam als topfavoriet naar voor konden schuiven. De namen die wel door de collega’s naar voor kwamen waren Jappe Jaspers voor de Belgen en Jens Dekker bij de Nederlanders. Zij hebben het ganse jaar het seizoen gemaakt en zijn aan elkaar gewaagd,  maar het is nooit een zekerheid dat de winnaars van het seizoen ook de wereldtitel zouden pakken. We hadden vijf Belgische veldrijders aan de start. Stuk voor stuk renners die kunnen meedingen voor een plek bij de eerste tien. Maar de regen van de afgelopen uren zouden er wel eens anders kunnen over beslissen.

De omstandigheden zijn niet zo goed. Nat, kil en heel veel wind. Dat zou gaan parten spelen tijdens de wedstrijd. We hopen dat onze Belgische jongens hun start goed verteren en dan hun plekje kunnen opeisen bij de eerste tien. De wind kan meespelen in het voordeel van de vluchters. Redelijk rustige renners aan de start met nog één minuut voor de start. Alle vestjes vlogen uit en dan liep de spanning op bij onze junioren. Licht op groen en we zijn vertrokken met het eerste Wereldkampioenschap op de omloop in Zolder. Jens Dekker trok als eerste als eerste over de startlijn maar TanguyTurgis (Fransman) kwam als eerste in het veld. De smalle schat op hun voorzichtigheid erdoor heen…. Onze Belgische jongens vond je terug op de tweede lijn in tiende – vijftiende posities. De Fransen reden als één blok naar de eerste bospassage. Vierde plaats voor Seppe Rombouts. Jappe Jaspers volgde op de achtste positie en was op komst om versterking te bieden in de strijd naar de titel. Naar de Sacramentsberg kregen we al een eerste ontsnappingspoging van Crispin. Maar de anderen waren er als de pinken bij om het gat te dichten. Aan de materiaalpost kwam alles weer samen. Dekker nam de kop in handen en Florian Vermeersch schoof mee in zijn wiel. Aan de schuine kant trok Jens Dekker voor de eerste keer door en kreeg al onmiddellijk een gaatje. De anderen moesten hem laten gaan. Alleen de Fransman Crispin probeerde naar hem toe te gaan. In de afdaling kregen we een valpartij waarbij heel wat veldrijders werden opgehouden. Ook de Belgische rijders rennes waren erbij betrokken. Dekker liet niet begaan en reed nog eens weg van Crispin. Was dit de beslissende fase van de wedstrijd? Ja,  dat was het zeker.

Ronde 2 : Jens Dekker reed zijn eigen wedstrijd en kreeg de wind in zijn rug op de startlijn. In de achtergrond moesten ze gaan proberen om een samenwerking te vinden om de kloof op Jens Dekker te verkleinen. Maar de samenwerking kwam er niet. Jappe Jaspers zat op 15 seconden van de koploper op een vierde plaats. Voor hem uit reden twee Fransmannen die de handen wel in elkaar sloegen op zoek naar de kopman. Crispin geloofde in zijn kansen en ging weg van zijn landgenoot Bonnet. Een slipper van Bonnet deed Jappe Jaspers erin geloven dat hij kon mee strijden voor de dichte ereplaatsen. Bonnet betaalde al een kleine tol van zijn vlotte start. De Fransmannen kwamen telkens moeizamer de brug over en daaruit putte Jappe Jaspers de moed  om terug te keren naar de derde plek. Ze kwamen samen en konden beginnen aan de achtervolging op Crispin die momenteel tweede reed in de wedstrijd.

Ronde 3 : Dekker liet zijn voorsprong oplopen naar 12 seconden op Crispin. Jappe Jaspers en Bonnet reden toen al op 27 seconden. Dorgoni kwam op 37 seconden door, Legrand op 52 sec. Turgis op 52 sec. Ik hoorde de toeschouwers al vragen waar zitten onze andere Belgische Rijders : wel Florian Vermeersch kwam door als tweede plaats en Seppe Rombouts kwam door op de 12 e plaats. Jens Dekker voelde zich in zijn sas op de omloop van Zolder. Hij verdapperde nog op elke hindernis die hij voor de wielen geschoven kreeg. Crispin deelde zijn wedstrijd in naar zijn eigen tempo omdat hij door had dat hij niet kon meedingen naar de wereldtitel. Jappe Japsers probeerde Bonnet onder druk te zetten. Maar door materiaalpech moest hij Bonnet laten gaan en wisselen in de materiaalpost. Daar waren zijn kansen verkeken om een podiumplaats in de wacht te slepen. We konden aanzien dat nog maar weinig toeschouwers aanwezig waren om onze junioren aan te moedigen. Ondertussen was de UCI bezig om in de materiaalpost onderzoek uit te voeren op zoek naar motors in de reservefietsen. Bij het passeren van de materiaalpost riep Jens Dekker naar zijn makkers dat hij de volgende ronde wou wisselen van Griffo’s naar Rino’s. Crispin hees zich moeizamer over de heuvels heen. Bonnet had er ook meer moeite mee maar voor Jappe Jaspers was de achterstand op deze twee Fransmannen te groot om daar zijn voordeel uit te halen. Want hij reed nog vlot over de hindernissen heen.

Ronde 4 : Jens Dekker reed zijn voorlaatste ronde in met een riante voorsprong op Crispin. Bonnet, Jaspers, Dorigoni, Legrand, Kuhn, Turgis, Groot, Markl waren de eerste achtervolgers op de podiumkandidaten. Iedereen hoopte op een goed herstel van onze Belgische Junior om zo nog een goede finaleronde uit te persen. Dekker wisselde van fiets tegen het advies in van zijn ploegleider. De tweede Belg lag op de 14e plaats en luisterde naar de naam Seppe Rombouts. We werden afgedroogd door de andere veldrijders. De medailles waren weg en de Belgen konden er geen enkele bemachtigen.

Ronde 5 : de laatste ronde werd genieten voor Jens Dekker. Hij nam polshoogte en zag dat Crispin op 25 seconden hing. De derde plaats was voor Bonnet op 46 seconden. Daarachter kon de strijd aangegaan worden voor de vierde plaats. Dit zou gaan tussen Dorigoni, Legrand, Jaspers, Kuhn. Rombouts was één plaatsje opgeschoven en reed op 13e plek. Dekker kon zijn laatste ronde afwerken in een ontspannen sfeer. Hij pakte zo zijn wereldtitel en was er enorm blij mee. De twee Franse rijders Crispin en Bonnet bezetten plek 2 en plek 3.

Na afloop spraken we de Amerikaan Gage Hecht. Hij eindigde als twaalfde. ‘Ik kon mijn kansen niet naar behoren verdedigen door een crash. Ondanks die crash ben ik tevreden met mijn twaalfde plaats. Beter ging echt vandaag,’aldus Hecht.

De Tsjechische coach Petr Dlask verloor zijn  glimlach niet na de aankomst. Met Jan Gavenda als veertiende was hij best tevreden.

Voor de Deen Christian Storgaard eindigde het WK al voor het begonnen was. Hij vergat zijn rugnummer in het hotel. Negen minuten voor de start was het terecht. Maar dat bracht hem wel volledig uit zijn concentratie en zo eindigde hij als 31ste.

Daguitslag :

  1. Jens Dekker(Ned)        nieuwe wereldkampioen
  2. Mickael Crispin(Fra) op 35 sec
  3. Thomas Bonnet(Fra) op 1 min
  4. KevinKuhn(Zwi) op 1.07
  5. Thomas Pitcock (GB)op 1.22
  6. Jakob Dorigoni (Ita)op 1.27
  7. Jappe Jaspers(Bel) op 1.32
  8. Ivan Feijoo Alberte(Spa)
  9. Matthieu Legrand(Fra)
  10. Niklas Markl(Dui)

Andere Belgen en Nederlanders:

11. Thyssens Arensman

16. Seppe Rombouts

19. Toon Vandebosch

28. Thijs Wolsink

33. Florian Vermeersch

40. Alessio Dhoore

 

Verslag : Nancy Aerts

Reacties en foto’s : Erik Braeken en Bart Knops(reporters ter plaatse)