Kampioenschap van Oost-Vlaanderen – Flanderscup 1 in Gent 13 april 2014

Kampioenschap van Oost-Vlaanderen – Flanderscup 1 in Gent 13 april 2014

ava

Op zondag 13 april 2014 is op het BMX parcours te Gent de eerste Flandercup wedstrijd van het seizoen verreden. Tevens was het ook de place to be voor de Oost- Vlaamse piloten om te strijden voor hun titels. Het was dus een wedstrijd in een wedstrijd om de nieuwe kampioenen te kennen. Gorden Martin schreef de ttiel op zijn naam bij de boys 17+. Andere kampioenen waren o.a. Tonny Strobbe, Siebe Van Handenhove, Kersten De Loor, Lars Van Stappen, Tjörven Mertens, Sebastian Prestagz, Yeno De Clercq, Gianluca Pollefliet, Yenten Meiresonne, Rico Van De Voorde. Hen gaan we nu kunnen aan het werk zien als de nieuwe kampioenen van Oost -Vlaanderen in de volgende wedstrijden. Proficiat aan de kampioenen!

Heel wat volk was er afgezakt naar de BMX piste nabij het Bloso Center Blaarmeersen in Gent. De organisatie was in handen van Kris Van de Voorde van de BMX Stars. Heel het team had eraan gewerkt om er een prachtige wedstrijd van te maken. Dank hiervoor aan alle medewerkers. Maar liefst 50 reeksen kregen we als toeschouwers te verwerken in Block 1 en ook heel wat rijders terug te vinden in block 2. Deze laatsten gingen met 45 minuten vertraging van start, maar al gauw was dit euvel opgelost en konden de wedstrijden verreden worden. In tussentijd mochten de recreanten hun wedstrijden rijden.

Bij de cruisers 30+ vond Tonny Strobbe heel vroeg in de wedstrijd zijn goede benen. Hij liet de concurrenten zien dat hij de titel van Oost-Vlaanderen naar zich toe ging fietsen. In de finale kwam hij als een speer uit de boog uit het starthekke en de anderen moesten alles doen om het tempo van Tonny te volgen. Geen enkele fout maken was de boodschap. En of Tonny dit kon…. Niemand kon hem van de titel afhouden.  De tweede plaats was voor Frederique Mattheeuws die in de laatste lijn Frederic Jeanmoye nog van zich af wist te houden.

Cruisers 30+

1 Tonny STROBBE

2 Frederique MATTHEEUWS

3 Kurt DEMEULEMEESTER

De finale van de Cruisers Girls kregen we een overwinning voor Lisse Hermans. Lieze Crauwels die tijdens één van haar reeksen ten val was gekomen had zich opnieuw kunnen oplappen om alsnog te starten in haar finale. En met succes. Lieze reed naar de tweede plaats voor Peggy Mariën.

Bij de Cruisers – 30 jaar kregen we Stijn Strackx achter het starthekken.. Alle concentratie achter het starthekken en een supergoede start leverde hem de overwinning op. Yergon Vaes deed er alles aan om het tempo van Stijn zichzelf op te leggen maar slaagde er niet in om de strijd aan te gaan met Stijn Strackx. De tweede plaats was voor hem het hoogst haalbare. Svendsen Goeman kwam als derde over de finish.

Joni Waeyenberghe liet zien dat zij op haar thuisparcours het beste weg kon bij de Girls 5/6 jaar. Van start tot finish reed zij een strak tempo en kreeg zo de overwinning op haar palmares. Achter haar streden Caeley Moull en Saar Vermeiren voor de dichte ereplaatsen. Eerstgenoemde hield de gaatjes mooi dicht en fietste naar de tweede plaats toe. Deze dames zijn aan elkaar gewaagd. We gaan nog mooie dingen te zien krijgen tijdens dit nieuwe seizoen.

Billy Goossens was de snelste bij de Girls 7/8 jaar. Ze ging er als een speer vandoor en de naaste concurrenten mochten doen wat ze wilden op Billy stond geen verhaal. Ze fietste naar de overwinning met haar twee vingers in de neus. Achter haar kregen we wel een strijd tussen Zita Broeckx en Janne Smits. Tot op de laatste lijn bleef het spannend. Het was uiteindelijk Zita die de tweede plaats wegkaapte van Janne.

Wereldkampioene Kjelle Poets voelde zich weer super op de track in Gent. Toch probeerden de zusjes Gommers haar het wat moeilijker te maken. De kloof tussen haar en de zusjes begint te verkleinen wat nog meer spanning voor de wedstrijd gaat opleveren. Kjelle pakte haar overwinning bij de Girls 9/10 jaar – Tweede plaats was voor Aiko Gommers en haar zus Robyn nam de derde plaats voor haar rekening.

Boys 5/6 : Lars Bosch voelde zich al een ganse tijd super goed en dat was ook te merken in zijn finale. Hij wist zijn concurrenten op achterstand te fietsen. Jenthe Oeyen was super tevreden met zijn tweede plaats al  moest hij blijven trappen tot aan de finish lijn om Seppe Aerts te beletten om de tweede plaats in te nemen. De titel van Oost Vlaams Kampioen ging naar Siebe Van Handenhove voro Briek Van Duyse en Giel De Nul.

Boys 7:  Een super goede start van Dries Brouns in de finale maar bij het ingaan van de eerste bocht ging hij een beetje te ver naar buiten waardoor Axl Bosch onderdoor kwam. Hij hield het tempo strak en nam zo de bloemen mee naar huis. Dieter probeerde nog op verschillende plaatsen een aanval te plaatsen maar niks kon hem helpen om die overwinning naar zich toe te halen. Uiteindelijk moest hij tevreden zijn met de tweede plaats. De derde plaats was voor Rune Raeymaekers. Kaster De Loor zien we vanaf volgende week met de trui van Oost Vlaams Kampioen rondfietsen. Hij haalde het voor Timmon Van De Walle en Gerben Van Camp.

Boys 8 : De twee piloten uit Zolder Lowie Nulens en Neo Tielens gingen goed weg aan het starthekken. Ze waren aan elkaar gewaagd. Toch vond Neo een betere track en fietste naar de overwinning toe. Lowie Nulens bleef aanklampen en behaalde een mooie plaats. Axel Van Den Broek ging mee in het zog van de twee leiders en kaapte daardoor de derde plaats weg van zijn naaste finalisten. De titel was voor Lars Van Stappen. Hij haalde het voor Yentl Van Handenhove en Dario De Regge.

In de Finale van de boys 9 jaar waren alle ogen gericht op Tjörven Mertens. Als geen ander kende hij de track. Hij was super gemotiveerd om opnieuw en de titel en de overwinning naar zich toe te halen. En of hij het deed. Onder het goedziend oog van papa en mama nam hij een bliksemstart. Ging er vol door en kwam als eerste over de finish. Super content was hij. Achter hem streden Matisse Geraerts en Dieter Brouns beiden uit Zolder voor de andere ereplaatsen. Matisse nam een betere bocht in de laatste lijn en hield Dieter van de tweede plaats weg. Kjell De Schepper werd tweede in de titelstrijd voor Oost Vlaams Kampioen. De derde op het podium werd Rune Thierens.

In de finale van de boys 10 jaar kregen we een zeer vlotte rit te zien van Jools Melis. Jasper Van Calster en Louis Verherstraeten konden het strakke tempo van Jools amper volgen en vochten onder hun tweetjes voor de tweede en de derde plaats. Dit keer was Jasper vlotter in de technische stukken waardoor hij mooi de tweede plaats innam. De titel was voor Sebastiaan Prestagz – tweede was Xander Van Der Steichel en derde plaats was Anre De Clercq.

Bij de girls van 11-12 jaar kregen we een supergoede start voor Tessa Van Saen. Ze kende het parcours op haar duimpje en dat liet ze haar tegenstanders ook wel merken.  Maar ook de andere dames voelden zich goed in hun sas op dit parcours. Het was Zara Vingerhoets die in de tweede lijn het laken naar zich toe trok en de anderen het nakeken oplegde. Britt Baetens versloeg Jukke Forrest op de derde lijn voor de tweede plaats.

Bij de girls 13-14 jaar kregen we een valpartij te zien van de Limburgse kampioene Laura Driesen samen met Gaetane Meerts en Amber Willem. De drie dames zagen de overwinning aan hun neus voorbij gaan maar namen toch allen terug de pedalen om hun wedstrijd uit te rijden. Vooraan ging de strijd verder. Bo Van Tiggelt nam het hef in handen en liet zien aan vriend en vijand dat ook zij uit het juiste hout gesneden is. Zij pakte de overwinning voor Yellisse Van Den Broeck en Ilana Pollefliet werd knap derde.

Boys 11 : de derde finale van Block 2 ging bij de boys 11 van start. Een zeer snelle start voor Wannes Magdalijns maar in de eerste bocht ging het mis waardoor Seppe Laenen en Dees Dewitte onder hun tweetjes konden uitmaken wie er de beste was in Gent. Het bleef spannend tot op de finishlijn. Daar werd de overwinning toegekend aan Seppe Laenen die het nipt haalde van Dees Dewitte.De derde plaats was voor Ferre Van Winkel.  Yeno De Clercq werd de nieuwe Oost-Vlaamse Kampioen voor Jens Thienpond en Sander Maenhout.

Boys 12 : een finale waarin we uitkeken naar Gianluca Pollefliet. Als kandidaat winnaar en eventueel Kampioen werd er veel van hem verwacht. Hij nam de honneurs ook dadelijk waar.Hij nam een goede start en gaf het niet meer uit handen. Marthe Goossens kon niet anders dan hem nakijken.  De derde plaats was voor Jan Viktor Vranckx. Gianluca kon dus genieten van zijn nieuwe Oost-Vlaamse Titel. Na hem werd Brend Rombaut tweede in deze titelstrijd. De derde plaats voor de titel was voor Wout Redele.

Boys 13 : Op zijn eigen hometrack wist Yenten de titel te nemen voor de derde keer op rij. Hij was een maatje te sterk voor zijn naaste concurrenten. van start tot finish bepaalde hij het ritme van de wedstrijd en nam zo de titel mee naar huis.Robbe Dens en Dennis Schrooten maakten het mooie weer voor de tweede en de derde plaats in de Flandercup wedstrijd. Het was Robbe die een betere laatste lijn in zijn benen had en zo de tweede plaats wegkaapte van Dennis. Tweede in de titelstrijd werd Damon Van Der Plaetsen en derde werd Erik Genbrugge.

Boys 14 : hier werd het duel uitgevochten tussen Pieter Leroi en Sybren Geens. Beide jongens namen een goede start en waren aan elkaar gewaagd. Hij die de minste fouten maakten, werd de eindoverwinnaar. Pieter Leroi kwam goed uit de eerste bocht wat hem een beetje voordeel biedde. Want op de omloop in Gent was het moeilijk om nog van positie te wisselen. Sybren deed er alles aan maar kwam nipt te kort aan de finishlijn. Jarno Bellens werd derde. De titel van Oost-Vlaams Kampioen ging naar Rico Van de Voorde voor Antoon Ferdinand en Bernd Blomme.

Bij de boys 15-16 jaar kregen we een mooie strijd te zien tussen Elias Verbinnen, Brett Jacobs en Steve Martin. De drie heren waren vlot door hun manches geraakt en hadden nog reserves voor een superspannende finale. Het was vechten tot op de streep om te weten wie de uiteindelijke winnaar werd. Het langste eind was voor Brett Jacobs die het haalde van Elias Verbinnen en Steve Martin.

Boys 17+ : Gordon Martin ging het duel aan met Nick De Proost. Maar het thuisvoordeel gaf Martin vleugels. Op de tweede lijn was al vlug duidelijk dat er niemand iets kon inbrengen tegen het overgewicht van Martin. Dat leverde hem de overwinning op in de Flandercup maar ook de titel van Oost-Vlaanderen. Tweede in de titelstrijd was Arne Maes en derde werd Jasper Rabaey. In de uitslag van de flanderscup kregen we Kobe Vervoort die prachtige dingen liet zien in de finale op de tweede plaats en uiteindelijk werd Lawrence Van de Weerd nog mooi derde.

Frederik Wuyts was de overwinnaar bij de Masters 30+. Hij ging de strijd aan met Nico Willem en Frederique Mattheeuws. Nico die zich ook goed voelde in Gent, kende het parcours ook op zijn duimpje en wist waar hij de tweede plaats kon veilig stellen ten nadele van Frederique.

Bij de Girls 15+ stond er geen maat op Marie Hossay. Van start tot finish legde zij een strak tempo op. De andere dames konden alleen maar hopen dat Marie fouten zou maken maar daar bleef ze van gespaard. De overwinning van de eerste Flandercup werd op haar naam geschreven. Tweede plaats was de strijd tussen Ynke Mattheeusen en Jone Van Goedsenhoven. Het was uiteindelijk Jone die beter uit de derde lijn kwam en vlot naar de tweede plaats fietste.


Bij de junior elites kregen we een spannende strijd te zien. Het tempo lag hoog en strak en iedereen probeerde een gaatje te vinden om zo naar de overwinning te kunnen rijden. Valpartijen bleven niet uit. Een schuiver van Roy Van Aken , belette Geoffrey Wouters om mee te strijden voor de overwinning. Ook Michael Bogaerts en Dennis Van Hoof werden door dit voorval mee opgehouden en weg waren de kansen op een dichte ereplaats. De overwinning ging naar Stijn Strackx. De tweede plaats was voor Stef Van Mechelen en de derde plaats was voor Robbe Nijs.

Iedereen die in Gent aanwezig was, kon na afloop voldaan huiswaarts rijden. Het was een knappe organisatie en volgende week zit de hele caravaan in Massenhoven waar onze jongens en meisjes kunnen strijden voor de tweede flanderscupwedstrijd..