KBWB duidt voorlopig tien profrenners aan voor WK veldrijden

KBWB duidt voorlopig tien profrenners aan voor WK veldrijden

Tom Meeusen

De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond(KBWB) heeft na de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor Sport(BAS) nu tien profrenners geselecteerd voor het WK in het Tsjechische Tabor. Daarvan zijn er drie van de zeven zeker van hun plaats. Dat zijn Kevin Pauwels, Wout Van Aert en Tom Meeusen.

Bondscoach Rudy De Bie moet hen meenemen omdat ze in de top vijftig van de UCI ranking staan en omdat het reglement bepaald dat de eerste drie renners van een land moeten opgenomen worden.

Kevin Pauwels is op dit moment nummer één van de wereld, gevolgd door Wout Van Aert en Tom Meeusen staat op drie. Ook Klaas Vantornout(vijfde), Sven Nys(achtste) en Rob Peeters(13de) mogen gerust slapen.

Dan blijft er nog een plaatsje over voor vier renners. Ze staan op de longlist, die de KBWB voor vrijdagmiddag 12 uur heeft moeten doorsturen. Daarbij zijn Bart Wellens(Telenet-Fidea) Tim Merlier en Gianni Vermeersch(Sunweb Napoleon Games) en Jens Adams(Vastgoed Service Golden Palace). Joeri Adams, die eerst nog reserve was, valt uit deze lijst. De laatste naam wordt maandag bekend gemaakt naar de Wereldbeker van Hoogerheide.

Sunweb Napoleon Games

Kevin Pauwels zag zich eerst omringd door drie ploegmaats. Maar voor Tim Merlier en Gianni Vermeersch wordt het bang afwachten. Toch toont teammanager Jurgen Mettepenningen alle begrip voor de beslissing van het BAS. ‘Niet leuk, maar toch begrijp ik de beslissing. Zolang Meeusen en Sweeck niet schuldig zijn bevonden, horen ze op een WK thuis.

Voor Tim Merlier en Gianni Vermeersch, die maandag nog zeker waren van een selectie, wordt het nu bang afwachten. Al begrijpt hun ploeg Sunweb-Napoleon Games de beslissing van het BAS. ‘Het is geen leuke verrassing uiteraard voor onze ploeg, maar toch is er vooral veel begrip voor de beslissing’, zegt teammanager Jurgen Mettepenningen. ‘Zolang Meeusen en Sweeck niet schuldig zijn bevonden, vind ik dat ze op het WK thuishoren. Daar bestaat geen discussie over. Wel jammer voor onze twee neoprofs. Ze waren maandag nog honderd procent zeker van hun selectie en moeten zich nu opnieuw gaan bewijzen. Nu zijn er plots nog andere renners die in aanmerking komen. Als Tim en Gianni allebei uit de selectie vallen, vind ik dat niet kunnen, ‘aldus nog Mettepenningen.

De hele situatie van de afgelopen dagen is voor niemand een goeie zaak. Niet voor Tom Meeusen, Bart Wellens en Laurens Sweeck uiteraard, maar ook niet voor Gianni Vermeersch en Tim Merlier. Er is niet alleen het mentale tikje dat ze kregen, maar ook de kosten die Gianni en Tim de afgelopen dagen maakten om hun WK voor te bereiden: “Onze reis werd geregeld door de wielerbond, maar entourage, supporters en familie hebben intussen wel veel geld geïnvesteerd: hotels en vluchten geboekt, winterbanden aangekocht, … Voor één van ons tweeën wordt dat weggegooid geld. En dat we nu net tegen elkaar moeten strijden voor dat laatste plekje, is een spijtige zaak”, vinden ze allebei.

 

Gianni Vermeersch ziet ook op tegen de stress die Hoogerheide zondag met zich mee gaat brengen. ‘Toen ik maandag hoorde dat ik naar het WK mocht, was dat één van de mooiste momenten uit m’n leven. Als ‘klein gastje’ had ik daar altijd van gedroomd’, zegt hij. ‘Nu valt dat plots weg. Ik begrijp wel dat Tom Meeusen er nu weer bijkomt, maar voor mij persoonlijk is dat natuurlijk geen leuk nieuws. Hoogerheide wordt een wedstrijd vol stress, en dat is niet ideaal. Ik zie er tegenop, want ik kan moeilijker met die druk om dan anderen. Het wordt zaak zo rustig mogelijk te blijven.’

Tim Merlier blijft dan weer al bij al rustig bij het nieuws. ‘Dat er voor Tom wordt gekozen, is normaal. Zijn seizoen is veel beter geweest dan het onze. Zolang er geen bewijzen zijn tegen hem, moet hij ook z’n kansen krijgen. Al kunnen Gianni en ik wel het kind van de rekening worden. Alles is plots te herdoen, maar ik laat er mijn slaap echt niet voor. Zondag probeer ik gewoon het goede gevoel van de voorbije weken door te trekken en zo dicht mogelijk te eindigen. Dan zien we wel waar het schip strandt. Ik hoop vooral dat het een eerlijke wedstrijd wordt in Hoogerheide.’

Bron: Het Nieuwsblad en PM Sunweb Napoleon Games