Kevin Pauwels klopt Sven Nys in Zonhoven

Kevin Pauwels klopt Sven Nys in Zonhoven

ava

Heel veel volk en een zonovergoten omloop waren de ingredienten voor de cross in Zonhoven met Kevin Pauwels als eindwinnaar

Heel veel supporters in de kuil van Zonhoven die ervoor zorgden dat alle rijders ronde na ronde zeer goed door de kuil zouden komen. Bij de elites was het een spannende wedstrijd. Mathieu Van Der Poel mistte zijn start en werd onmiddellijk in achtervolgen gezet waardoor hij heel wat pijlen verschoot om vooraan post te vatten. De eerste ronde werd aangevat door Tom Meeusen en Klaas Vanthournhout. Het werd in het begin van de wedstrijd een tactische wedstrijd. In de tweede ronde konden Crone Van Kessel en Mathieu Van Der Poel aansluiten bij de kopleiders en kregen we een kopgroep van tien rijders vooraan.

Swen Nys controleerde de wedstrijd en halfweg de tweede ronde vond hij het genoeg en ging hij voor de eerste keer aanvallen. De anderen moesten al wat dieper gaan om de achterstand tot het minste te beperken. Klaas Vanthournhout was de enige die het tempo van Sven kon volgen. Ook Tom Meeusen rook onraad en probeerde op wilskracht vooraan terug aan te sluiten.

Bij dd ingang van de derde ronde hadden zij vier seconden voorsprong op de andere achtervolgers. Voor Klaas was de derde fataal. Hij kwam ten val in de kuil en verloor daardoor de aansluiting vooraan. Hierdoor kon Tom Meeusen opschuiven naar de derde plaats en probeerde hij opnieuw naar de koplopers toe te rijden. Door de val verloor Klaas maar liefst 23 sec op de koplopers dat hij niet meer kon dichten. Mathieu Van Der Poel kwam in zijn ritme maar kon nooit een bedreiging vormen voor de koplopers. De vijfde plaats zou op het einde van de rit voor hem de hoogsthaalbare plaats zijn geworden.

Tijdens de vierde ronde controleerde Sven de ganse ronde. Niemand mocht van hem overnemen. Hij bleef zijn eigen cross maken. Bij ingang van de vijfde ronde hadden zij acht sec voorsprong. Tom Meeusen was de eerste die kon naderen en bleef aanklampen. Lars Van Der Haar probeerden het gat dicht te rijden en knabbelde ronde per ronde van zijn achterstand.

In de zesde ronde bleef Sven doorbeuken en vroeg geen hulp van Tom. Deze was al blij dat hij in het wiel kon blijven van de grootmeester. Lars bleef in zijn kansen geloven en nam heel wat risico’s bij het induiken van de kuil. Sven zag de kleine Nederlander komen maar dat deerde hem niet. Hij bleef vooraan zijn ding doen. Mathieu Van Der Poel daarentegen kwam zijn eigen tegen en moest noodgedwongen zijn eigen tempo zoeken om de wedstrijd uit te rijden.

Tom wou niet meewerken in de zevende ronde en dat zorgde voor enige frustratie bij Sven. Daardoor kon Lars Van Der Haar voor de zoveelste keer in de wedstrijd opnieuw vooraan post vatten. Ook Kevin Pauwels kwam erdoor in de tweede helft van de cross. Ook hij kon aansluiting vinden vooraan. Even een recuperatie moment voor Sven Nys om zich dan weer vol te concentreren op de eindjump.

Vooraan kregen we een kopgroep van vier mogelijke winnaars. Dat zou een spannende finale kunnen betekenen. In de technische passages nam Sven resoluut de kop nemen om daarmee een kloofje te vormen ten opzichte van zijn tegenstanders. Maar telkens werd deze voorsprong weggefietst door zijn concurrenten.

In de achtste ronde bleek het wat te snel te gaan voor Lars Van Der Haar. Hij had al een paar keer aan de rekker gehangen en nu werd de veer gebroken en moest hij de drie anderen voor zich laten gaan. Ook bij Tom Meeusen werd het zwaar om telkens er een demarrage kwam van Sven deze te beantwoorden. In deze ronde kregen we ook een opgave van Dieter Vanthournhout. Toch leef het een gesloten koers.

In de voorlaatste ronde kwam Lars vooraan opnieuw postvatten. Sven werd nerveus op zijn fiets en begon heel veel rond zich heen te kijken. Dat speelde natuurlijk in de kaarten van Kevin Pauwels die in zijn winstkansen begon te geloven. De jongere generatie liet zich gelden bij Sven Nys. Alles moest gaan gebeuren in die allerlaatste ronde.

In de kuil kwamen ze allen zeer goed door. Dus daar werd de kloof niet gemaakt. Dan maar uitkijken naar de zandpassage. Iedereen wist dat Sven aldaar zou toeslaan. En opnieuw deed hij het aldaar. Hij nam daar wel wat meters voorsprong op Kevin Pauwels. Iedereen dacht dat de buit binnen was. Maar bij het uitkomen naar de finish ging Sven te ver naar buiten en verloor even het juiste spoor waardoor Kevin vol door kon spurten en zo de grootmeester van zijn zesde overwinning in Zonhoven hield. Kevin schreef voor de eerste maal de overwinning in Zonhoven op zijn naam.

De eindstand in Zonhoven :

1. Kevin Pauwels – 2. Sven Nys – 3. Lars Van Der Haar – 4. Tom Meeusen – 5. Mathieu Van Der Poel – 6. Klaas Vanthournhout – 7. Bart Aernouts – 8. Niels Wubben – 9. Corne Van Kessel – 10. Philip Walsleben.

In de tussenstand krijgen we twee rijders op de eerste plaats namelijk Sven Nys en Lars Van Der Haar elk met 27 punten. De derde plaats is voor Mathieu Van Der Poel. Het wordt dus nog een zeer spannende strijd in dit klassement.