Kevin Van Hoovels klopt Sven Nys in de spurt in St. Vith

Kevin Van Hoovels klopt Sven Nys in de spurt in St. Vith

Belgisch kampioen Kevin Van Hoovels heeft weer eens verrassend uitgehaald. In de Belgacom Belgian GP MTB in St.-Vith klopte de Belgische kampioen Sven Nys vlot in de spurt. De Nederlandse belofte en voormalig juniorenwereldkampioen werd knap derde.

Het zat van in het begin goed voor de favorieten. Kevin Van Hoovels nam de groep op sleeptouw met in zijn zog Sven Nys en Michiel Van der Heijden. Ze vormden rondenlang een kopgroepje. In de achtervolging reed Hans Becking met een nooit aflatende Jeff Luyten in zijn wiel.  Ook Bas Peters en Gerben de Knegt waren lang mee in de achtervolgende groep.

In de laatste ronde moest Van der Heijden vooraan de rol lossen. Van Hoovels en Nys waren duidelijk even sterk. Ondanks verwoede pogingen van Van Hoovels kreeg hij Nys er niet af.  De spurt was dan beslissend voor de zege. Wat niemand verwacht had, gebeurde. Een sterke Belgische kampioen klopte Nys in de spurt. Dolgelukkig overschreed hij de streep. Van der Heijden werd knap derde.

Van Hoovels schreeuwde zijn geluk uit na de aankomst. ‘Toen ik langs de nadar voelde dat ik sterker was in de spurt, ging ik vol door. En yes, het is me gelukt! Ik wilde revanche nemen voor de kritieken die ik kreeg toen ik Belgisch kampioen werd. Niemand geloofde dat ik Nys nog kon kloppen. Dat is vandaag eindelijk gebeurd. Ik heb getracht om Sven er zo af te rijden, maar dat lukte me niet. Om het eindklassement te winnen, moet ik nu wel nog twee keer voor Nys eindigen. Ik doe nu wel een goede zaak voor het eindklassement.  Volgende week zijn er dubbele punten, ‘glunderde Van Hoovels.

Sven Nys was nederig in zijn verlies. ‘Ik heb de voorbije week het lastig gehad met vele koersen. Ik zat niet meer fris in de koers. Ik was vandaag niet goed genoeg voor de zege.  Ik kon ook niet van ver aanzetten. Ik had bovendien een kleine versnelling gemonteerd. Met een groot blad win ik hier wellicht wel. Ik ben helemaal nog niet waar ik wil zijn.  In het BK zal ik mijn eigen koers rijden. Ik kom vanuit een dieptepunt en elke dag is het anders,’ aldus de Landbouwkredietrenner.

Nederlander Michiel Van der Heijden verbaasde vriend en vijand met zijn prestatie. Hij peddelde rustig mee in de kopgroep tot hij in de laatste ronde de rol moest lossen. ‘Hier was een sterk deelnemersveld vandaag. Ik reed heel sterk. Ik had gehoopt op een goede uitslag voor het eindklassement. Het doet me wel iets om als negentienjarige met Nys te kunnen meerijden vooraan. Ik zit helemaal op schema voor de komende belangrijke wedstrijden,’aldus de Rabobankrenner.

 

Erik Braeken

Foto’s: Fotopatch, Inne Antonissen en Christel Dislaire