Kristien Nelen op weg naar Nepal

Kristien Nelen op weg naar Nepal

Nadat Kristien Nelen de week voordien derde was geworden in de enduro van Esneux, nam ze afgelopen zondag deel aan een duowedstrijd tussen La Roche en Houffalize. Daar vormde ze duo met Karen Steurs en wonnen de wedstrijd als damesteam. Proficiat! Volgende week trekt ze naar Nepal, om er na een week training, deel te nemen aan de Asian enduro series. Hier haar verhaal van afgelopen zondag.

Afgelopen zondag nam ik deel aan een avontuurlijke duo-wedstrijd tussen La Roche en Houffalize. Mijn partner was Karen Steurs: succesvol ex-wielrenster, winnares Crocodile Trophy Australië en nu triatlete. Woensdag hadden we voor het eerst samen gefietst. We wisten dat we elkaar goed aanvulden: zij is een sterke loopster en kan haar mannetje staan in het mountainbiken. Ikzelf kan bij het lopen mijn plan wel trekken.

We waren goed gestart bij het 4km kajakken  maar met een paar honderd deelnemers werd dit al snel chaos en we botsten van de ene naar de andere wat ons veel tijd kostte. Het leek niet ver, maar dat sloeg toch dik tegen, de armen verzuurden snel en we konden maar weinig achterstand goedmaken. Uiteindelijk kwamen we als 103de uit het water en hoorden dat we het derde damesteam waren.
Volle bak begonnen aan de 25km mountainbiken. Op een zwaar parcours met lange klimmen en technische afdalingen haalden we veel volk in, zo reden we zelfs naar de 47e plaats! We wisten niet of we ook damesteams ingehaald hadden dus we bleven maar gaan tot we aan de 7 km trailrun begonnen. Toen riep de speaker dat we het eerste damesduo waren, ongelofelijk! Ik heb wat gas teruggenomen, Karen moest zich inhouden. Hier vond ik het afdalen het lastigste. De steile hellingen maakten dat je met grote passen naar beneden ging lopen wat enorme schokken gaf. Dan nog liever bergop!
Na een goed -maar zeker niet doorgedreven- tempo lagen we nog steeds 1e en hadden we nog veel “jus” in de benen. Al waren we teruggezakt tot de 75e plaats. We begonnen aan de 15km mountainbiken. Deze was veel saaier en met veel modder, we haalden weer volk in en lagen 46e. Terug aan de wisselzone hoorden we dat we een grote voorsprong hadden en zo konden we de laatste proef: 4km run-bike (1 fietser+ 1 loper afwisselen) op een rustig tempo afwerken (al had Karen dit wat minder begrepen denk ).

Na 4.5u kwamen we als winnaars over de finish, zalig! We waren nog 50 ste algemeen op zo’n 200 teams. Een plezante wedstrijd die al lang op m’n lijstje stond, het is weer eens wat anders. Door de (te) hoge waterstand hadden ze wel de 2 oversteken van de Ourthe eruit gelaten maar daar was niemand rouwig om! Ik heb me verbaasd over de technische kwaliteiten van Karen. Woensdag had ze het al moeilijk met de eerste afdalingskes die we bij ons in de Kempen reden, na wat tips won ze aan vertrouwen. Om dan te zien dat ze in de wedstrijd naar beneden reed waar iedereen te voet ging, dat was toch straf! Een goeie coach zeker?

Maandag wacht het grote avontuur in Nepal. De eerste week zal ik een mountainbike-tocht maken bij de Annapurna in de Himalaya. Trainen en genieten! De tweede week gaat de aandacht naar de wedstrijd waarvoor ik uitgenodigd was: de “Asian enduro series” nabij Kathmandu. Ik probeer jullie op de hoogte te houden via facebook…

Kristien

Foto: Ludo van der Put