Langvad-Batten en Cink-Wawak eindwinnaars Cyprus sunshine epic

Langvad-Batten en Cink-Wawak eindwinnaars Cyprus sunshine epic

Het duo Ondrej Cink-Bartolomej Wawak bij de mannen en Annika Langvad-Haley Batten zijn eindwinnaars van de Cyprus sunshine epic. Ze werden in de laatste rit niet meer bedreigd.

De prachtige maar brute XCO-omloop in Macheras Forest was een passend decor om een Epic-race af te sluiten. Het was een andere dag, een andere overwinning voor Specialized in de vrouwen race terwijl een strak gevecht voor de eindzege gevoerd werd in de mannenrace.

Ondanks dat hij wist dat zijn teamgenoot ziek was en dat hun totale voorsprong slechts 47,58 seconden bedroeg, had Bartlomiej Wawak vandaag een grote klus te klaren. Ondanks dat hij over het algemeen sterker was op de langere etappes, kon de Poolse kampioen de uitdaging meer dan aan.

Zoals gepland stond Wawak vanaf het begin aan de leiding, maar hij kwam al snel bij Alan Hatherly (Specialized) die de druk opstapelde. Zoals ze hadden voorspeld, had Cink het moeilijk. Echter, met Simon Andreassen ook weer terug bij Cink, werd het geheel min of meer geneutraliseerd.

Bartlomej Wawak: “De tactiek voor vandaag was anders dan we hadden gepland omdat Ondrej zich voor de start niet zo goed voelde, een beetje ziek, dus ik had vandaag duidelijk een taak om ons gat te redden! Dus volgde ik gewoon Alan en probeerde ik veilig te rijden. Ik ben echt blij, want het is mijn eerste overwinning hier op Cyprus – normaal gesproken eindig ik op een sterke plaats, maar nooit de overwinning, dus het is iets speciaals voor mij. ”

De marathonspecialisten van Future Cycling Northwave hadden een zware dag om hun tweede plaats te verdedigen tegen de cross-country sterren, maar Martin Stosek leek het goed onder controle te hebben. Hij reed samen met Hatherly en Wawak in de vroege etappes in de top drie, maar een lekke achterband ontnam het team hun podiumplaats en ze vielen volledig uit de strijd.

Ondertussen vond het jeugd- en ervaringsteam van Christopher Blevins en Florian Vogel zich perfect op elkaar afgestemd en reden ze samen in de achtervolgingsgroep. Met Wawak en Hatherly vooraan, maar Cink en Andreassen achterop, wist het Speciliazed duo de etappe-overwinning met een vijfde en achtste plaats in de wacht te slepen.

Een sterke laatste ronde van Hatherly zag hem wegtrekken van Wawak om als eerste over de streep te gaan. Deze tijdwinst werd bijna exact geëvenaard door die van Cink over Andreassen, maar het Specialized team klampte zich op de dag vast aan de tweede plaats en ging voor de tweede plaats in het algemeen klassement.

Vrouwen: Langvad en Batten tonen geen zwakte…

Specialized Racing’s teamgenoten Annika Langvad en Haley Batten leidden in de vierde rit met een zeer comfortabele voorsprong van 11 minuten in het algemeen klassement, maar dat weerhield hen er niet van om op de laatste racedag vol gas te geven. Nadat de snelle start van Kate Courtney begon te vervagen, ging Langvad naar voren en keek nooit meer achterom.

Achteraan vormde zich een achtervolgingsgroep met Batten, Kate Courtney (Scott-SRAM) en Evie Richards (Trek Factory Racing). Erin Huck (Scott-SRAM) maakte er vervolgens een sterk uitziend kwartet van, maar het duurde niet lang voordat er splitsingen ontstonden. Courtney had haar beste dag niet en toen ze terugviel, schoot Batten naar voren.

Specialized Racing en Scott-SRAM zagen er veilig uit op de tweede en derde plaats voor het podium en voor het algemeen klassement, maar de derde plaats was voor Jitka Cabelicka en Tanja Zakelj (Gapp Systems – UNIOR) te grabbel gegooid als Trek Factory Racing zou haperen.

Ondanks dat ze zich gisteren niet zo goed voelde, heeft Emily Batty vandaag een stevige rit neergezet. De druk was groot nadat Cabelicka een snelle start had gemaakt, maar de Tsjechische kampioen verbleekte en Batty kon uiteindelijk comfortabel vooruit finishen. Dit betekende dat Trek de derde plaats op de dag innam en de derde plaats in het klassement verdedigde.
.

Bron: PM

Foto’s: jsphoto.cz