Laura Stigger en Jardon Sarrou winnen voorlaatste wereldbeker in Snowshoe. Puck Pieterse pakt als eerste Nederlandse de eindzege

Laura Stigger en Jardon Sarrou winnen voorlaatste wereldbeker in Snowshoe. Puck Pieterse pakt als eerste Nederlandse de eindzege

Laura Stigger (Specialized Factory Racing) en Jordan Sarrou (Team BMC) genoten van epische gevechten om hun debuut elite-overwinningen te pakken in de Snowshoe Olympic cross country.
Stigger leidde meer dan de helft van de zes ronden durende wedstrijd en hield een vastberaden achtervolgende groep van zich af.
En de zesde plaats van Puck Pieterse van Alpecin-Deceuninck was genoeg om haar de Mountainbike Cross-Country Olympische Wereldbeker titel van 2023 te verzekeren en gaf haar een onaantastbare voorsprong voor de laatste ronde.

Maar de overwinning in een zonnig Snowshoe was helemaal voor Stigger, want de Oostenrijkse had een voorsprong op een groep van vier in de derde ronde. De voorsprong van de 23-jarige liep op tot bijna 40 seconden, totdat de Franse Leona Lecomte (Canyon CLLCTV) een moedig terugvechten lanceerde en het gat verkleinde tot 23 seconden aan de finish.
De Italiaanse Martina Berta (Santa Cruz Rockshox Pro Team) werd derde nadat ze was weggereden uit een groep waar ook Pieterse deel van uitmaakte. Pieterse’s naaste rivale in de titelstrijd, Mona Mitterwallner (Cannondale Factory Racing) kwam als 10e over de streep. De Amerikaanse Savillia Blunk werd vierde voor Jolanda Neff.


Jordan Sarrou (Team BMC) verschalkte Nino Schurter (Scott-SRAM MTB Racing Team) en pakte de overwinning in een super spannende elite mannenwedstrijd na zeven ronden waarin de leiding keer op keer heen en weer ging.

De Fransman reed vanaf ronde vijf voorop nadat leider in ronde vier wereldkampioen Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) twee lekke banden vooraanhad en Luca Schwarzbauer, die vooraan het tempo opvoerde voor Sarrou, werd afgeremd door een lekke achterband. De Fransman slaagde er vervolgens in om alleen weg te komen en een gat te slaan. Sarrou werd vervolgens in de laatste ronde gegrepen door Schurter en Marcel Guerrini (Bixs Performance Race Team) om de eindsprint in te zetten die de Fransman perfect timede om Schurter zijn 36e wereldbekerzege te ontzeggen. Guerrini kwam als derde over de streep. Matthias Flückiger (Thömus Maxon) werd vierde en Pidcock vocht zich terug om het podium als vijfde te vervolledigen. Jens Schuermans eindigde als 19de, Pierre de Froidmont als 43 ste.

Schurter behoudt de leiderstrui voor de laatste ronde in Canada volgend weekend.

In de U23 vrouwenrace was wereldkampioene Samara Maxwell (Rockrider Ford Racing Team) in indrukwekkende vorm en won met meer dan een minuut van Ronja Blöchlinger (Liv Factory Racing).

Het duo reed weg van het veld in ronde één van de vijf, maar de Kiwi – die deze week een deal sloot met het Rockrider Ford team – achterhaalde haar Zwitserse rivale in ronde twee en keek niet meer achterom.

Ginia Caluori (Thömus Akros – Youngstars) werd derde nadat ze een groot deel van de race in gevecht was met Noëlle Buri (Bixs Performance race Team) die vierde werd. De prestatie van de Zwitserse Calouri was des te indrukwekkender omdat ze op een geleende fiets reed, haar fiets is momenteel zoekgeraakt.

Blöchlinger neemt de leiding over van Sofie Heby Pedersen (Wilier-Pirelli Factory Team XCO) die als 25e eindigde.

Bij de U23-mannen was de overwinning voor Carter Woods (Giant Factory Off-Road Team-XC). De Canadees Woods en serieleider Adrien Boichis (Trinity Racing MTB) slaagden erin om in de eerste ronde van zes van voren weg te rijden en hun voorsprong uit te breiden tot bijna een minuut in de laatste ronde.

Het tweetal wisselde de hele race van positie, maar het was Boichis die als eerste van start ging in wat het beslissende moment van de race zou worden. In de tweede helft van de zesde ronde ging hij vol in de aanval op Woods, maar Woods had de benen om te reageren en passeerde de Fransman met een voorsprong van vijf seconden tot aan de finish. Riley Amos uit de Verenigde Staten gaf de thuisfans reden tot juichen door als derde binnen te komen op ongeveer 55 seconden achter Woods. Boichis behoudt de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft op dit moment 160 punten voorsprong op Woods met nog 165 te gaan in Mont-Sainte-Anne.

Volledige resultaten :

https://ucimtbworldseries.com/events/snowshoe#event-resources

De crosscountryatleten komen weer in actie in Mont-Sainte-Anne, Canada tijdens de achtste en laatste ronde van de UCI Mountain Bike World Cup. De U23 Short-Track trapt het weekend voor de rijders af op donderdag 5 oktober.

Bron en foto’s: UCI World Series