Leonardo Paez en Githa Michiels winnaars eerste rit Alpentour Trophy

Leonardo Paez en Githa Michiels winnaars eerste rit Alpentour Trophy

Leonardo Paez en onze landgenote en Belgisch kampioene Githa Michiels zijn de winnaars van de 21 ste Alpentour Trophy in en om het Oostenrijkse Schladming.

Op de eerste beklimming accelereerde Paez en reed een eenzame dag op kop. Na drie uur kwam hij aan bij de finish bij het skistation van de Planai. “Ik voelde me geweldig en het was een perfecte dag. Mijn benen waren in vorm en ik ben er helemaal blij mee”, legt de winnaar van 2014 uit. De tweede plaats ging naar de Italiaan Daniele Mensi, met een voorsprong van 2:27 minuten op Paez: “Het was een goede dag. Ik ben blij met mijn tweede plaats omdat ik weet dat Leonardo een goede klimmer is en ik zijn tempo niet kon bijhouden”.

De twee renners vielen hun tegenstanders aan op weg naar Dachstein. Op de laatste kilometers kon Mensi het tempo van Paez niet volgen. Achter hen vochten drie bikes om de laatste plaats op het podium, die later werd ingenomen door de Duitser Markus Kaufmann. “Wow, dat was moeilijk vandaag. Misschien was het in het begin iets te langzaam voor Leonardo, daarom viel hij aan, terwijl wij op het scherpst van de snede zaten. We hadden moeite om wat tijd terug te krijgen en op het einde werden we bijna gepakt door onze achtervolgers”, meldde de 38-jarige Duitser.

Bij de tweede beklimming kon hij de Oostenrijkse Daniel Geismayr, die in 2017 de Trophy won, overtreffen. De Oostenrijker reed voor het eerst sinds zijn polsblessure weer mee: “Ik had het vandaag zwaar te verduren. Het werd steeds heter en heter op de tweede klim en ik voelde me niet meer goed. Ik moest dus mijn eigen tempo aanhouden en Markus laten gaan. Na een pauze van zes weken ben ik nog steeds niet race klaar”. De Duitser Jochen Käß en de Oostenrijker Alban Lakata werden zevende en achtste.

Bij de elitevrouwen vierde onze landgenote Githa Michiels een onbetwiste overwinning nadat ze op de eerste klim wegreed. Ze won met een voorsprong van 10:25 minuten op de Italiaanse Maria Nisi en de Estse Greete Steinburg (+ 11:10). “Verrassend genoeg voelde ik me echt goed. Ik was niet zeker voor de start omdat ik de laatste weken wat knieproblemen had. Op de tweede beklimming voelde ik wat pijn, maar op het einde was het goed en nu geniet ik van mijn overwinning”, legt Michiels uit bij de finish.

De vierde en vijfde plaats gingen naar Duitsland. De 24-jarige Janine Schneider eindigde voor de Olympisch Kampioen van 2008, Sabine Spitz, die op 47-jarige leeftijd debuteert bij de Trophy. “Het is steil bergopwaarts en het is steil bergafwaarts”, glimlachte Spitz, nadat ze de vraag kreeg hoe ze van haar eerste dag genoot: “Het tempo was erg hoog. In het tweede deel voelde ik me beter, kreeg ik een beter ritme en won ik enkele posities”.

De tweede etappe op vrijdag is 61 kilometer lang. Er zijn weer twee beklimmingen te rijden. Na de start in Schladming moeten de renners naar Reiteralm en Hochwurzen, alvorens terug te keren naar de finish. In plaats van het technische gedeelte aan de Giglachse Meren is er een nieuwe route vanwege de besneeuwde omstandigheden daarboven.

Uitslag eerste rit 1: Elite Men:

 1. Leonardo PAEZ (COL) 3:00:56
 2. Daniele MENSI (ITA) + 2:27
 3. Markus KAUFMANN (GER) + 3:08
 4. Daniel GEISMAYR (AUT) + 3:27
 5. Diego CUERVO (COL) + 3:29
 6. Cristian COMINELLI (ITA) 3:37

Uitslag eerste rit : Elite vrouwen

 1. Githa MICHIELS (BEL)/Primaflor – Mondraker / 3:36:27
 2. Maria NISI (ITA) + 10:25 uur.
 3. Greete STEINBURG (EST) + 11:10.
 4. Janine SCHNEIDER (GER) + 11:34
 5. Sabine SPITZ (GER) + 13:21.
 6. Angelika TAZREITER (AUT) / KTM Factory Team + 14:15

Bron: PM

Foto’s: Regina Stanger