Lucinda Brand ijzersterk in wereldbekercross Namen

Lucinda Brand ijzersterk in wereldbekercross Namen

Lucinda Brand heeft met bravoure de wereldbekercross in Namen op haar naam geschreven. De Nederlandse kampioene klopte wereldbekerleidster Marianne Vos, die haar klassement verstevigt en Europees kampioene Annemarie Worst. Een volledig Nederlands podium dus. 

Eva Lechner nam de kopstart en Vos volgde in haar wiel.

Nadat Lechner een foutje maakte in de schuine afdaling, nam Vos het commando vooraan over.  Ze kreeg meteen het gezelschap van haar landgenoten Denise Betsema en Annemarie Worst. Daar achter volgde Brammeier, Brand en Lechner.

Het trio hield het vooraan twee ronden vol en kreeg dan halfkoers het gezelschap van Nikki Brammeier en Lucinda Brand. Die laatste nam meteen het roer over en had bij het ingaan van de voorlaatste ronde 15 seconden voorsprong op Vos, dan volgde Betsema, Worst en Brammeier.

Bij het ingaan van de laatste ronde leidde Brand nog steeds met 21 seconden op Vos, Worst, Lechner en Brammeier.  Betsema volgde als zesde. Jolanda Neff was opgerukt naar de zevende plaats. 

Brand breidde haar voorsprong nog wat uit en haalde het voor Vos en Worst. Brammeier werd vierde en mountainbikester Neff kon nog naar de vijfde plaats.

Brand zei na afloop: ‘Het was blubberig en veel glijden en zware omstandigheden op een zwaar parcours. Dit is een bevestiging dat ik op het hoogste niveau kan winnen. Het is mooi dat ik hier kan winnen.’

Sanne Cant werd dertiende: ‘Ik voelde op de schuine kant vooraan mijn band aflopen. Zeker niet gemakkelijk in een afdaling en als de materiaalpost nog ver is. Ik reed best wel goed. Het is moeilijk te zeggen of het anders beter of meer had in gezeten. Ik kon niet meer opschuiven. Het is natuurlijk, heel spijtig. Er zijn twee winnaressen dit weekend en één daarvan ben ik. In Zolder komt het helemaal goed,’ aldus de wereldkampioene.

Jolanda Neff werd vijfde:’Ik ben net terug van een trainingskamp in Nieuw-Zeeland. Ik reed mijn laatste veldrit in Hoogerheide vorig jaar.  Ik startte pas met koersen voor het Trek factory racing team. Ik heb zeker voordeel als mountainbikester. Aan mijn techniek moet ik zeker nog wat werken. Maar dat ga ik morgen met Sven Nys wat aan werken.’`

Annemarie Worst pakte de derde podiumplaats. ‘Het was heel zwaar en de modder maakte het wel zwaarder. Het was mijn wedstrijd. Ik ben niet gevallen en daar ben ik blij om. In Zolder heb ik een nieuwe kans en ik heb er zin. Daar is het meer lopen en dat ligt me. De wedstrijden volgen elkaar snel goed, maar het is ook een goede training.

Top 15:

 1. Lucinda Brand(Ned) in 45:40
 2. Marianne Vos(Ned) +0:27
 3. Annemarie Worst(Ned) +0:32
 4. Nikki Brammeier(GB) +0:35
 5. Jolanda Neff +0:36
 6. Eva Lechner(Ita) +0:54
 7. Denise Betsema(Ned) +0:58
 8. Kaitlin Keough(USA) +1:15
 9. Ceylin del carmen Alvarado(Ned) +1:28
 10. Loes Sels +1:31
 11. Alice Maria Arzuffi(Ita) +1:38
 12. Nino Palacio(Spa) +1:44
 13. Sanne Cant +1:53
 14. Sophie de Boer(Ned) 2:08
 15. Maud Kaptheijns(Ned) +2:13

Foto’s: Marc Bluys en Bart Knops