Martin Frey en Janina Wust winnen de langste etappe in de geschiedenis van de Mediterranean Epic

Martin Frey en Janina Wust winnen de langste etappe in de geschiedenis van de Mediterranean Epic

Martin Frey en Janina Wust bij de vrouwen hebben de langste rit van de Mediterranen Epic gewonnen. Onze landgenoot Wout Alleman eindigde zevende, nadat hij een hele tijd streed voor het podium.

104 km is het afstandsrecord voor een etappe van de Mediterranean Epic. Maar de renners hebben het verre van rustig aan gedaan en hebben vanaf de eerste kilometers gestreden voor een spannende dag van start tot finish. Georg Egger heeft zijn uitzonderlijke niveau getoond door de koers steeds te controleren, hoewel de ritzege naar Frey ging. Terwijl Janina Wust dicht bij een ommekeer in het algemeen klassement is en bijna alle voorsprong op Luisa Daubermann heeft weggesneden.

De Mediterranean Epic keerde terug naar Oropesa del Mar voor de langste etappe in zijn geschiedenis. In totaal 104 km met 2.200 meter positieve hoogtewinst en een lange lijst van paden en technische secties die de renners op de proef hebben gesteld. Deze dag was de eerste dag van de Weekendversie, waardoor je alleen in de weekendetappes kunt deelnemen. Daarom zagen de startroosters van de wedstrijd er kleurrijker uit dan ooit met de 700 ingeschreven bikers klaar voor een lange dag authentieke MTB.

De etappe van vandaag was de perfecte showcase om de wereld de contrasten te laten zien van een regio waar je op enkele minuten van de bekende stranden een uitzonderlijk netwerk van paden vindt om MTB te beoefenen. Het eerste deel van het parcours was bijna vlak, maar Simon Stiebjahn (Singer Racing Team) en Vinzent Dorn (Stop and Go) hebben besloten om aan te vallen en hebben een minuut voorsprong genomen op een groep die geselecteerd is onder impuls van de leider zelf, Georg Egger (Speed Company Racing). Het sterke beginritme heeft twee van de protagonisten van de vorige dag uitgesloten: Lukas Baum en Sascha Weber, die beiden bijna vanaf de start tijd opgaven.

Egger zelf was verantwoordelijk voor het neutraliseren van de ontsnapping met een spectaculaire verandering van tempo, in een andere demonstratie van zijn fysieke kracht. Alleen Hugo Drechou (Buff-Megamo) en Wout Alleman (Wilier-Pirelli) plakten aan zijn wiel. Het leek de definitieve groep om te strijden voor de etappe, maar Andreas Seewald (Canyon Northwave) heeft laten zien dat gisteren gewoon een slechte dag was en hij wist contact met hen te maken door meer renners in zijn kielzog mee te nemen.

De groep die uiteindelijk voor de etappe zou strijden bestond uit Georg Egger, Martin Frey (Singer Racing Team), Martin Stosek (Canyon Northwave), Marc Stutzman (Canyon Northwave), Andreas Seewald (Canyon Northwave), Krzysztof Lukasik (JBG2 Cryospace) en Wout Alleman (Wilier-Pirelli). Op de laatste klim werd de wedstrijd opgeblazen, opnieuw met het zetje van Egger. Alleen Frey en Seewald hielden stand en de drie bereikten samen de finish in een sprint die Frey zou nemen met Egger als tweede en Seewald die een volledig Duits podium completeerde. Met dit resultaat is Egger meer leider geworden en de rest van de plaatsen in de top-10 ondergingen een radicale verandering, waarbij Seewald naar de 2e plaats opschoof, hoewel hij al meer dan 3 minuten achter zijn landgenoot lag.

Janina Wust, bekroonde aanvalsmentaliteit

De vrouwenwedstrijd leek gedoemd in het voordeel van Laura Daubermann (Trek Future Racing) nadat ze de eerste 2 etappes had gewonnen en bijna 7 minuten voorsprong had in het algemeen klassement. Maar Janina Wust (Buff-Megamo) gaf nooit op. De Zwitserse selecteerde de race en alleen Daubermann kon haar bijhouden. De momenten van toezicht tussen de twee wisselden zich af met de aanvallen en Wust zou uiteindelijk zijn doel bereiken om de jonge Duitse vrouw uit te schakelen.

Vanaf dat moment veranderde de race volledig. De leider van de generaal begon tekenen van zwakte te vertonen en gaf veel tijd op. Terwijl Wust haar armen omhoog stak als winnaar van de etappe, werd Daubermann voorbijgestreefd door de Colombiaanse Mónica Calderón (Cannondale-VAS-Arabay) en de Zweedse Terese Andersson. Niet alleen viel hij buiten het podium van de etappe, hij zag ook hoe zijn ruime verschil in het algemeen werd teruggebracht tot iets meer dan 1 minuut. Met nog één etappe voor de boeg ligt het algemeen klassement volledig open.

Laatste etappe, langer dan ooit

Volgens de trend van deze editie van de Mediterranean Epic, met langere etappes dan ooit, zal ook de laatste dag meer kilometers bevatten dan normaal. Een etappe van 52 km met 1.150 hoogtemeters en die, zoals ook in alle voorgaande dagen het geval was, ongekende paden in de wedstrijd kent, waaronder de nieuwe afdaling van “Machacamazos”. Een slotfeest dat zal dienen om het algemeen klassement van de wedstrijd te bepalen en een einde te maken aan 4 uitzonderlijke dagen van authentieke MTB.

Bron en foto : organisatie