Mathias Flückiger en Loana Leconte winnen shorttrack in Leogang, Jens Schuermans achtste

Mathias Flückiger en Loana Leconte winnen shorttrack in Leogang, Jens Schuermans achtste

Mathias Flückiger nam dan maar de honneurs waar en ging stevig door met Ondrej Cink. In de slotronde ging de Zwitser met zijn eerste zege in de shorttrack aan de haal. Milan Vader werd mooi derde. Jens Schuermans werd achtste en start zo op de eerste startrij.

Nino Schurter kon vandaag naar zijn 33 ste zege in een wereldbekerrace rijden. Maar het noodlot sloeg toe bij de start toen de veelvoudige wereldkampioen uit zijn pedalen schoot en uiteindelijk pas 29ste te worden. Hij zal op de vierde startrij starten op zondag.

Loana Lecomte (FRA) heeft zichzelf opgeworpen als de nieuwe te kloppen vrouw. Ze heeft dit seizoen al meerdere overwinningen in de World Cup-wedstrijden op haar naam staan en in Leogang heeft ze haar eerste XCC-zege behaald door 6 van de 7 ronden aan de leiding te rijden. De Oostenrijkse Laura Stigger probeerde een kloof te dichten door meteen vanaf de start voluit te gaan, maar werd voor het einde van de tweede ronde ingehaald door Lecomte, Rebecca McConnell (AUS) en Jolanda Neff (SUI).

In de rest van de race was het een strijd om de tweede plaats. Eerst was het McConnell die de aanval inzette, gevolgd door Neff. Beiden probeerden binnen het bereik van het jonge Franse fenomeen te komen, maar de voorsprong die Lecomte al snel opbouwde, bleek te groot om te overwinnen. In de strijd om de tweede plaats kwamen de rijders vaak elleboog aan elleboog tegenover elkaar te staan in een strijd om waardevolle punten. De Australische kon in de laatste ronde de aanval van Neff afslaan, de tweede plaats veiligstellen en opnieuw een podium pakken.

Ik ben erg blij. Het is een moeilijk circuit, het is heel anders, maar het is goed. Pauline en ik spraken voor de race op de startlijn en we besloten dat we in de eerste ronde niet voluit zouden gaan, want dat zou heel moeilijk zijn – voluit gaan en dan het tempo vasthouden“, zei Lecomte, terwijl ze op adem kwam na een dominante prestatie.

Kort na de vrouwen Elite kwamen de mannen aan de start, met de strijd om de eerste plaats vanaf het begin wijd open. Cooper (NZL) kwam razendsnel uit de startblokken en probeerde al snel een voorsprong op te bouwen, maar het achtervolgende peloton bestaande uit Mathias Flueckiger (SUI), Ondrej Cink (CZE) en Jordan Sarrou (FRA) liet de Kiwi niet ontsnappen en snoepte steeds meer van Cooper’s voorsprong af.

Flueckiger haalde Cooper in en pakte de leiding voor twee ronden, maar Cink ontketende een aanval halverwege de race en bepaalde het tempo voor de volgende vier ronden, met de Zwitserse rijder in de achtervolging. In de laatste ronde waren ze zij aan zij, maar niet voor lang. De Zwitser sloeg hard toe met een aanval op de lange klim en wist een gat te slaan tussen hemzelf en de Tsjechische achtervolger. Hij behield zijn voorsprong en boekte zijn eerste XCC-overwinning.

Milan Vader (NED) moest tot de allerlaatste ronde wachten om een gooi te doen naar de bronzen medaille, maar een sterke vertoning van zijn vaardigheden zou genoeg blijken om hem zowel Sarrou als Cooper voor te laten gaan.

Ik had het niet verwacht, maar ik ben best blij. Dit parcours hier ligt me erg goed met de lange klim. Ik wist dat ik in de voorlaatste ronde in het wiel van Ondrej moest blijven, zodat ik hem in de laatste ronde kon proberen te achterhalen en dat is gelukt“, zei een uitgelaten Flueckiger na de wedstrijd.

Heren Elite XCC Top 3:

Mathias Flueckiger (SUI) – 20:43
Ondrej Cink (CZE) – 20:48 (+5)
Milan Vader (NED) – 20:59 (+16)


Vrouwen Elite XCC Top 3:

Loana Lecomte (FRA) -21:10
Rebecca McConnell (AUS) – 21:14 (+4)
Jolanda Neff (SUI) – 21:21 (+11)

Cross-Country is op zondag 13 juni, met de vrouwen Elite om 12:20 u, voordat de heren Elite de dubbele World Cup afsluiten om 14:50. Bekijk alle actie LIVE op Red Bull TV.

Bron: PM

Foto’s: Stefan Voitl