Mathieu pakt 5/5 in overwinningen na het Wereldkampioenschap in Hulst

Mathieu pakt 5/5 in overwinningen na het Wereldkampioenschap in Hulst

Een nieuwe wedstrijd in deze reeks van Brico Cross. Het is de laatste die voor dit niet klassement. Het is een spektakelcross. In de tussenstand van deze wedstrijd hebben de tenoren elk twee wedstrijden gewonnen. De vijfde zege ging naar Michael Vantourenhout. Dus vandaag zou het een mooi duel kunnen worden voor de eindwinst in de criterium. We kregen een wedstrijd over 2600 meter. We kregen van alles en nog wat : technische passages, schuine kantjes, loopstroken, steile hellingen ….. kortom een mooie wedstrijd. Tom Meeusen vond het voor aanvang van de wedstrijd een hele mooie locatie. Ook Laurens Sweeck noemde het een klassementcross waardig. Michael Vantourenhout die de laatste dagen wat grieperig was, gaf het ook een goede score. Zelfs een Lars van der Haar vond het een mooie speeltuin. Hij verkoos ervoor om 1.25 lucht in zijn banden te zetten. De muur zou het zwaarste stuk betekenen in de wedstrijd. Daar lag geen padje in …. Iedereen moest daar zijn eigen weg naar boven zoeken. Elke ronde zou het hier anders komen te liggen.

Voor de aanvang van de wedstrijd gaf Wout aan weer wat last te hebben van zijn knie. Of dit zou parten spelen in de wedstrijd zelf, zouden we later pas zien. Mathieu wil in de laatste wedstrijden niks meer laten liggen en zou het beste van zichzelf willen geven voor zijn supporters. Hij is op dit ogenblik de beste veldrijder van het seizoen. Hij staat geconcentreerd aan de start. Bij Wout Van Aert kon er nog een glimlach af alvorens te starten. Mathieu van der Poel ging als een raket weg bij de start. Wout Van Aert, Laurens Sweeck onmiddellijk mee op het wiel. Ook Tom Meeusen, Tim Merlier, Lars Van der Haar hadden hun start niet gemist en zaten voorin. De rest van de renners op een lang lint. voorin is de strijd al losgebarsten. De tenoren in de eerste twee plaatsen terug te vinden. Opstropping in de lussenpassage. Goudri is hierbij het slachtoffer. Mathieu van der Poel trok door. Hij nam tien meter op Wout Van Aert en Tom Meeusen. Sweeck brengt de achtervolgers terug naar de kop van de wedstrijd. De vele schuine kanten schudden de kaarten door elkaar. Aan de vijver hebben we drie leiders : Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Meeusen. De andere achtervolgers troepen ook weer samen. Daar is nog alles mogelijk. In de afdaling aan de waterkant wordt heel wat risico’s genomen. Maar iedereen komt er goed doorheen. Aan de muur hebben we vier leiders: Lars Van der Haar komt aansluiten. Vincent Bastaens probeert ook mee te gaan met de mannen voorin.

Ronde twee : Het tempo viel even stil en daar profiteert Tom Meeusen van om even een bommetje te gooien. Hij moet initiatief nemen en zijn eigen wedstrijd rijden. Ze zijn namelijk met twee ploeggenoten in de aanval. Dus moeten ze elk om de beurt hun werk proberen te doen zowel Tom Meeusen als Lars Van der Haar. Bastaens komt voorin aansluiten. Het zou wel eens iemand kunnen zijn die voor de verrassing kan zorgen? Diegenen die springt aan de balken neemt telkens wat meters op zijn medevluchters. In deze ronde zijn het Lars Van der Haar en Mathieu van der Poel die het aandurven en wat meters nemen op de medevluchters. Bastaens moet het tempo wat laten vieren. Michael Vantourenhout komt opzetten uit de achtergrond. Bastaens verbijt zich en sluit terug aan bij de koplopers. Mathieu van der Poel volgt en Lars Van der Haar probeert het tempo op te halen.

Ronde drie : Tom Meeusen geeft van Katoen maar Mathieu van der Poel en Lars van der Haar volgen op zijn wiel. Wout Van Aert moet 3 sec prijsgeven. Bastaens op 15 sec. De anderen hebben de voeling met de kop verspeeld. Het tempo gaat zeker niet omhoog. Plaatsen op schuiven is moeilijk omdat de passages te smal zijn en de slingerpassages te kort na elkaar opvolgen. Aan de balken verdappert Mathieu van der Poel voor de eerste keer. Hij trekt door en de mannen van Telenet Fidea Lions moeten alles bijzetten. Tom en Lars volgen op een paar lengtes. Ook Wout moet het tempo laten gaan en volgt in vierde positie. Het wordt lastig om terug naar de kopman heen te rijden. Lars Van der Haar vertrapt zich aan de muur waardoor Tom Meeusen en Wout Van Aert terug kunnen keren. Met z’n drieën gaan ze op zoek naar Mathieu van der Poel. Mathieu zit goed in de wedstrijd en de anderen zien de kloof alleen maar groter worden. Lars Van der Haar neemt in de achtervolging het initiatief.

Ronde vier : Mathieu van der Poel gaat vol door en zet zich in tijdrithouding. Lars Van der Haar neemt Wout mee in de achtervolging. De achterstand bedraagt 10 sec. Tom Meeusen zijn we voorin kwijt. Maar hij blijft geloven in zijn kansen en vecht terug. Aan de balken zien de rijders elkaar rijden. De voorsprong loopt uit op Lars en Wout. Tom bouwt een herstel in om dat weer vol in de achtervolging te gaan. Hij wordt stevig aangemoedigd door de supporters langs de kant. De natuurlijke elementen in de omloop maken de wedstrijd zoveel mooier.

Ronde vijf : Mathieu van der Poel zit halfweg de wedstrijd. Aan de finish neemt Wout Van Aert het werk over van Lars Van der Haar. De samenwerking zit goed toch loopt Mathieu elke ronde 2 sec. uit op de mannen in de achtervolging. Toch is het vermoeiend voor Mathieu om nu al alleen aan de kop van de wedstrijd te zitten. Hij kan niet goed inschatten waar zijn tegenstanders zich bevinden maar wordt goed gebriefd door zijn entourage. Van Aert probeert de achterstand te handhaven met Lars Van der Haar in zijn wiel. Maar dichter bij de koploper komen ze niet. Taramarcaz stapt uit de wedstrijd. Pech heeft hem naast het parcours gezet. De voorsprong loopt op naar 20 sec. Er worden heel wat renners op een ronde gezet.

Ronde zes : Mathieu van der Poel temporiseert en deelt zijn wedstrijd goed in. Toch loopt hij nog uit op Lars Van der Haar en Wout Van Aert. De voorsprong bedraagt nu 25 sec. Lars Van der Haar doet heel veel werk in de achtervolging en wil weg van de wereldkampioen. Hij neemt dan ook meer risico’s en neemt hierdoor wat voorsprong. De wereldkampioen moet alle zeilen bijspannen om het tempo van Lars te beantwoorden. Tom Meeusen nestelt zich op een vierde plaats. Heel veel volk is er naar Hulst gekomen om hun favorieten aan te moedigen. Lars Van der Haar zet Wout Van Aert serieus onder druk. Benieuwd of hij dit tempo kan aanhouden en weg rijden van de wereldkampioen. Wout probeert zijn interval goed te controleren. Het is belangrijk om dit goed te onderhouden en niet over de toeren te gaan. Wout is nog niet verloren. Maar hij moet blijven knokken.

Ronde zeven : Mathieu is alweer aan de aankomst. Hij heeft een mooie voorsprong bij elkaar gefietst. Het loopt al op naar de 30 sec. Geen risico’s nemen en zich van zijn beste kant laten zien dat doet hij. Lars van der Haar geeft ook van katoen. Wout Van Aert moet al wat meer op zijn tanden bijten om de Nederlander te volgen. Tom Meeusen is aan een sterke wedstrijd bezig. Lars Van der Haar neemt meer afstand van Wout Van Aert. Deze laatste bouwt meer zekerheid in en neemt geen risico’s meer. Mathieu van der Poel onderhoudt zijn tempo en gaat vlot over de hindernissen heen. Als je goed bent kan je alles aan. Dat bewijst de Nederlander hier nog maar eens. Voor de achtervolgers is het consolideren en hun plaatsen veilig stellen. De kaarten zijn geschud.

Ronde acht : Met nog twee ronden voor de boeg heeft Mathieu van der Poel de tijd om de temporiseren. Lars Van der Haar volgt op 28 sec. Hij vergroot zijn voorsprong op de wereldkampioen. Meeusen volgt vlot in de wedstrijd en zit op de vierde plaats. De plaatsen liggen vast. Alleen pech kan hierin nog verandering brengen. Maar dat wens je niemand toe. Lars Van der Haar zwoegt zich in de tweede plaats en Wout Van Aert berust in de derde plaats. Tom Meeusen is tevreden met zijn vierde plaats.

Ronde negen : Mathieu van der Poel begint met overtuiging aan de laatste ronde. Hij wordt luid aangemoedigd door zijn supporters. Ook Lars Van der Haar wordt goed aangemoedigd door vele supporters die langs het parcours staan. Hij volgt op 26 sec van de koploper. Wout Van Aert komt 20 sec later over de finish heen. De podiumplaatsen liggen vast. Mathieu van der Poel pakt zijn 21 e zege van het seizoen, een 5/5 na het wereldkampioenschap en een 3e overwinning in de Bicro crossen. Vincent Bastaens verlaat nog de wedstrijd. Wat er met hem is gebeurd, is niet duidelijk maar hij heeft er de brui aan. Hopelijk niet te ernstig voor hem.  Mathieu van der Poel is aan zijn ereronde bezig. Hij krijgt een staande ovatie van zijn supporters, hij groet zijn supporters op zijn manier en is tevreden met de winst. De tweede plaats wordt bezet door een tweede Nederlandse rijder namelijk Lars Van der Haar. De derde podiumplaats is voor Wout Van Aert.

Daguitslag :

  1. Mathieu van der Poel
  2. Lars Van der Haar
  3. Wout Van Aert
  4. Tom Meeusen
  5. Michael Vantourenhout

Publicatie : Nancy Aerts