Mathieu van der Poel heerst in wereldbeker Zolder

Mathieu van der Poel heerst in wereldbeker Zolder

Andermaal stond er geen maat op Mathieu van der Poel in de wereldbekerveldrit in Zolder. Hij pakte zijn 18 de zege van het seizoen.  Wout van Aert moest weer vrede nemen met de tweede plaats. Joris Nieuwenhuis werd derde.

Quinten Hermans was de snelste starter. Ploegmaat Toon Aerts nam daarna over. Maar Mathieu van der Poel hield zich maar een kwartier rustig. In de derde ronde was hij en ze zagen hem niet meer terug. De strijd om de ereplaatsen kon beginnen.

Ronden lang zaten Wout van Aert, Quinten Hermans, Toon Aerts en Joris Nieuwenhuis op een halve minuut van de leider.  In de andere achtervolgende groep reden Michael Vanthouerenhout, die wegviel door een kettingbreuk in de vijfde ronde, Sweeck, David van der Poel, Soete, van Kesssel en van der Haar.

Met nog drie ronden voor de boeg leken Sweeck en co de aansluiting met de eerste achtervolgers te maken. Maar dan voerde van Aert het tempo weer op. Hij kreeg Nieuwenhuis mee in zijn wiel.

De strijd tussen de Europese kampioen en de wereldkampioen bedroeg bij het ingaan van de laatste ronde nog een twintigtal seconden.  Nieuwenhuis volgde op een halve minuut.  Aerts, Sweeck en Hermans als dichtste achtervolgers. 

Van der Poel reed rustig naar de zege. Wout van Aert kon wat voorsprong van wereldbekerleider Aerts knabbelen en volgt nu op zeven punten van Aerts. Die was na afloop blij dat hij de schade kon beperken. ‘Ik had terug de goede vorm te pakken. Maar vandaag heb ik vooral tactisch gefietst. In het begin ging ik snoeihard omdat ik zag dat van Aert lek reed. Maar met Wout ben je nooit klaar. Het zal knokken worden tot het einde voor de eindzege,’zei Aerts.

Top tien:

 1. Mathieu van der Poel(Ned)
 2. Wout van Aert
 3. Joris Nieuwenhuis(Ned)
 4. Toon Aerts
 5. Laurens Sweeck
 6. Quinten Hermans
 7. David van der Poel(Ned)
 8. Lars van der Haar(Ned)
 9. Corné van Kessel (Ned)
 10. Daan Soete

Tussenstand wereldbeker

 1. Toon Aerts 475
 2. Wout van Aert 468
 3. Mathieu van der Poel 400
 4. Quinten Hermans 352
 5. Corné van Kessel 341
 6. Laurens Sweeck 337
 7. Michael Vanthourenhout 334
 8. Lars van der Haar 330
 9. Daan Soete   316
 10. Kevin Pauwels 289

Foto’s :  Marc Bluys en Bart Knops