Mathieu van der Poel outstanding in Brico Cross te Eeklo

Mathieu van der Poel outstanding in Brico Cross te Eeklo

Mathieu van der Poel was superieur in Eeklo. Hij liet vriend en vijand al meteen zien dat hij de man in vorm was. Voor de wereldkampioen Wout Van Aert was het aanklampen om in de spurt nog de tweede plaats af te snoepen van Michael Vanthourenhout.

In Eeklo was het parcours mee uitgetekend door Roger De Vlaeminck. Het was een parcours dat er lag voor alle renners die over de juiste techniek beschikten. Alle renners waren er aan de start behalve Rob Peeters en Lars Van der Haar stonden niet aan de start. Zij waren zich aan het voorbereiden voor de wedstrijd in de Verenigde Staten. Alle concentratie bij de jongens aan de start. Laurens Sweeck trok de hele meute richting het veld. Maar ook bij de profs en de beloften waren er valpartijen alvorens ze het veld bereikten. Florian Vermeersch behoorde bij de renners die ten val zijn gekomen. Voorin zaten alle topfavorieten alleen Tom Meeusen had zijn start wat gemist en zat midden in het pak. Opschuiven in zo’n snelle cross was een moeilijke opgave. Sweeck legde van in het begin een mooi tempo op maar de anderen konden dit goed aan. De eerste ronde werd volledig afgehandeld door Laurens Sweeck. De anderen waren niet ver af. Mathieu van der Poel en wereldkampioen Wout Van Aert controleerden in de tweede rangen van de wedstrijd.

Bij ingang van de tweede ronde nam Mathieu van der Poel de leiding in handen en schudde even aan de boom om te zien hoe goed zijn concurrenten waren. Niemand kon onmiddellijk een antwoord geven op deze prik. Wout Van Aert zat in vierde positie op het ogenblik dat de versnelling van Mathieu van der Poel werd ingezet en had niet meteen een antwoord klaar. Van Kessel mocht in de achtervolging het werk opknappen om de kloof op Mathieu Van der Poel te dichten. Maar dat zou een moeilijke opdracht worden. Want ronde na ronde vergrootte Mathieu zijn voorsprong.

De voorsprong werd telkens uitgediept aan de balken waarover Mathieu van der Poel met gemak sprong en de passage aan de zandbak die voor Mathieu Van der Poel helemaal geen probleem gaf. Ronde na ronde kliefde die er met gemak door. De anderen vertraagden naar de balken en reden zich af en toe vast in de zandstrook waardoor de kloof ronde na ronde vergrootte. Mathieu Van der Poel kon op zijn eigen tempo zijn eerste Brico Cross afwerken. Zonder tegenslagen was de eerste winst voor hem. Achter hem kon de strijd aangevat worden voor de podium plaatsen. Lang leek het er voor Michael Vanthourenhout goed te zien voor de tweede plaats. Maar in de laatste ronde maakte hij wel wat foutjes waardoor Wout Van Aert zijn kloof kon dichten en de spurt voor de tweede plaats kon inzetten en winnen. Michael Vanthourenhout werd dus mooi derde. Laurens Sweeck die zich uit de naad heeft gewerkt gedurende de hele wedstrijd mocht zich tevreden stellen met de vierde plaats. Gianni Vermeersch die halfweg de wedstrijd voorin kwam aansluiten, reed een voortreffelijke cross maar kwam aan het einde van de rit een paar procenten te kort om mee te dingen voor de podiumplaatsen. De vijfde plaats was het hoogst haalbare voor hem.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys