Mathieu van der Poel pakt eerste zege in Meulebeke

Mathieu van der Poel pakt eerste zege in Meulebeke

Mathieu van der Poel heeft zijn eerste zege van het seizoen te pakken. Hij won de Bricocross in Meulebeke voor wereldkampioen Wout van Aert. Quinten Hermans mocht als derde mee op het podium. Bij de vrouwen zegevierde Sanne Cant voor Ellen Van Loy en Loes Sels.

Eerste deelname van Mathieu Van der Poel in Meulebeke. Iedereen keek dus al meteen uit naar het duel tussen Mathieu Van der Poel en de wereldkampioen Wout Van Aert. Merlier was als snelste weg maar Mathieu Van der Poel liet zich gelden. Michael Vanthourenhout, Merlier als eerste het veld in om de eerste ronde als verkenning doorheen te komen. Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert volgde in  4e en 10e positie. Michael Vanthourenhout wilde zijn goede start al meteen uitbuiten maar de rest liet niet begaan. Diegenen die zijn start had gemist was Laurens Sweeck. Maar hij knokte terug vanuit de achtergrond. Voorin bleef alles samen in de eerste ronde. Iserbyt naar de kop van de groep en Michael Vanthourenhout stopte meteen af. Maar Soete zag het gevaar en ging Iserbyt meteen terughalen. Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel verbleven in elkaars gezelschap. Door het afstoppingswerk van Michael Vanthourenhout nam Soete teveel risico’s om er voorheen te geraken waardoor ze met elkaar in aanrijding kwamen en voorin de aansluiting verloren. Hierdoor nam Iserbyt de wedstrijd weer opnieuw in handen. Merlier en Hermans reageerden onmiddellijk op de aanval van Iserbyt. Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel controleerden de wedstrijd. Na 1.5 ronde was het voldoende voor Mathieu om de verkenning af te sluiten en hij trok de gashendel open. Wout Van Aert zag het gevaar en beantwoordde zijn eerste speldenprik. De kemphanen met z’n tweetjes voorin de kopgroep. Na de tweede ronde werd het tempo de hoogte in gejaagd maar er brak niemand. Halfweg de 2.5 ronde was het voor Mathieu Van der Poel welletjes. Hij nam over van Wout Van Aert en probeerde opnieuw druk te zetten. Van Aert voelde het maar kon niet meteen een antwoord geven op de tweede aanval van Mathieu Van der Poel. Iserbyt en Hermans met Merlier volgden op enkele meters maar kregen het kloofje niet meteen dicht. In ronde vier kwam alles terug samen. Mathieu Van der Poel rammelde opnieuw aan de boom waardoor Wout even moest passen. Ook Iserbyt en Hermans hadden niet onmiddellijk een antwoord voor de aanval van Mathieu. Mathieu nam de touwtjes in handen en ging vol door. De drie anderen in de achtervolging moesten even passen.

Met nog zes ronden voor de boeg had Mathieu 7 sec voor op het trio dat vol in de achtervolging ging. Ook Wout Van Aert wist dat hij alle registers moest open trekken om de kloof van Mathieu zo klein mogelijk te houden. Halfweg de wedstrijd werden de teerlingen volledig geschud. Mathieu Van de Poel drukte zijn stempel door op de berencross. Het trio onder leiding van Hermans en Iserbyt op 15 sec. De rest van de groep op 39 sec.

Ronde na ronde lonkte Mathieu Van der Poel onder zijn arm door om zijn concurrenten gade te slaan. Hij controleerde de wedstrijd. Wout Van Aert probeerde zijn medevluchters uit het wiel te rijden maar hij slaagde er niet volledig in. Het was Iserbyt die als eerste brak. Hermans beet zich vast op het wiel van de wereldkampioen. Laurens Sweeck was de eerste die volledig door de zandbak heen reed. Hierdoor kon hij zijn vijfde plaats veilig stellen.

Met nog twee ronden te gaan besefte Mathieu Van der Poel dat de buit nog niet volledig binnen was. Hij zag de wereldkampioenentrui op 8 sec. hangen. Hermans bleef goed volgen bij Van Aert. Iserbyt op vier en Sweeck op vijf. Het bleef dus schommelen. Ook Mathieu Van der Poel reed door de zandbak. Dat gaf hem wat extra seconden op zijn achtervolgers. Dit was de doodsteek voor zijn achtervolgers.

De laatste ronde was voor Mathieu Van der Poel de wedstrijd controleren.  De twee Van Aert en Hermans mochten gaan strijden voor de dichte ereplaatsen. Wout Van Aert nam de bovenhand en kon naar de tweede plaats toe fietsen. Hermans was tevreden met zijn derde plaats.

Daguitslag :

  1. Mathieu Van der Poel
  2. Wout Van Aert
  3. Quiten Hermans
  4. Eli Iserbyt
  5. Laurens Sweeck
  6. Gianni Vermeersch
  7. Jim Aernouts
  8. Daan Soete
  9. Tim Merlier
  10. Lars Van der Haar

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys