Mathieu van der Poel pakt voor de derde keer op rij de wereldtitel, zijn vierde in totaal

Mathieu van der Poel pakt voor de derde keer op rij de wereldtitel, zijn vierde in totaal

Vandaag was het aflevering 167 in de tweestrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. De voorlopige tussenstand was 114 voor Mathieu van der Poel en 52 voor Wout van Aert. In de strijd voor de wereldtitels staan de twee heren gelijk met elk drie wereldtitels. Vandaag heeft Mathieu van der Poel zich zelf opgevolgd als nieuwe wereldkampioen. Een valpartij bij hem kon hem niet weerhouden van de titel. Wout van Aert werd tweede nadat hij af te rekenen kreeg met een lekke band. De derde plaats was voor Toon Aerts.

Zoals elke keer weer naar een WK toe wordt er vooraf heel wat heen en weer gepraat. Dat het een duel zou kunnen worden tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel dat stond als een paal boven water. Het was meer de vraag wie één en twee zou worden en dan de wedstrijd in de wedstrijd voor de derde podiumplaats.

De beide topfavorieten vertrokken als een speer uit de boog om in een goede positie te zitten naar de brug toe. Daar was het vooral Wout van Aert die een goede passage maakte door het zand en Mathieu van der Poel meteen op een klein gaatje zette. De Nederlander panikeerde niet en deed gewoon zijn eigen ding. Op eigen tempo probeerde hij de kloof te dichten. Het leek erop dat Wout de betere van de wedstrijd was. Want Mathieu nam zijn tijd om het gat te dichten.

Wout van Aert geloofde in zijn kansen maar in de derde ronde gebeurde het ongelooflijke. De Belgische kampioen reed lek waardoor Mathieu van der Poel vooraan kwam aansluiten en meteen het initiatief nam. Het duurde even alvorens Wout kon wisselen waardoor de achterstand meteen naar 30 seconden opliep. Wout deed er alles aan om terug te keren naar het wiel van Mathieu van der Poel. Hij kon terug keren tot op vijf seconden en daar blijf het hangen. Er begon een veertje te breken bij Wout waardoor Mathieu zijn voorsprong verder kon uitbouwen. Na minder dan uur wedstrijd was de wedstrijd gereden. Mathieu van der Poel pakte zijn vierde wereldtitel.

Wout van Aert werd tweede en voor de derde plaats was het nog een strijd om de medaille. Toon Aerts moest strijden tegen Tom Pidcock om deze plek veilig te stellen. Hij slaagde erin en was na afloop tevreden met zijn derde plaats in dit wereldkampioenschap.

Mathieu van der Poel volgde zichzelf op. ‘Op het moment dat Wout lek reed, was de wedstrijd zeker nog niet gewonnen. Het was pas in het tweede deel van de wedstrijd dat ik beter werd. De wereldtitel is belangrijk, al voelt het raar aan dat je geen vrienden of familie langs het parcours hebt. Het zorgt wel voor minder stress en dat ligt me wel. Ik kijk wel uit naar Parijs-Roubaix, want dat wordt de eerste keer.’

Toon Aerts pakte het brons en was daar heel blij mee. ‘Ik had een superdag. Ik was bang dat ik te vroeg op kop kwam en daardoor teveel krachten zou verspillen. Maar Pidcock kwam op het laatst nog dichter. Het waren toch nog twee stervende zwanen. Ik vind het fijn dat op het podium te staan met wereldtoppers niet alleen in de cross, maar ook op de weg. Daar ben ik wel fier op. In het eerste deel van de koers was de Wout de beste, daarna was het voor Mathieu. Ik beleefde niet mijn beste seizoen. Ook was het niet makkelijk tactisch koersen met Iserbyt en zijn ploegmaten. Maar als je dan op het podium van het WK staat, vind ik dat belangrijker dan een kleine cross te winnen.’

Tom Pidcock moest tevreden zijn met de vierde plaats.’ In de laatste meters kwam hij heel dicht op Toon Aerts. ‘Ik heb een goede race gereden. Eerlijk gezegd had ik op het podium kunnen staan. Over een jaar of vijf weten we niet meer wie op het podium stond. Dat maakt niet uit. Maar toch is een podiumplaats altijd mooi. Het was een succesvol jaar voor mij. Ik hoop in de toekomst de twee tenoren het vuur aan de schenen te leggen. Ik ga nu eind februari de Omloop Het Nieuwsblad te rijden. Mijn voorbereiding begint nu dus.’

Daguitslag :

  1. Mathieu van der Poel
  2. Wout Van Aert
  3. Toon Aerts
  4. Tom Pidcock
  5. Laurens Sweeck
  6. Michael Vanthourenhout
  7. Eli Iserbyt
  8. Quinten Hermans
  9. Lars van der Haar
  10. Joris Nieuwenhuis

Bron : Nancy Aerts

Reacties: Erik Braeken

Foto’s : Nancy Aerts van de TV