Mathieu van der Poel verslaat Wout van Aert in de spurt en is de nieuwe wereldkampioen

Mathieu van der Poel verslaat Wout van Aert in de spurt en is de nieuwe wereldkampioen

Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben er een spannende strijd van gemaakt. Ze reden van start tot finish aan de leiding. In een beklijvende spurt trok Mathieu van der Poel met twee fietslengtes voorsprong aan het langste eind. Het brons was voor Eli Iserbyt voor Lars van der Haar. Michael Vanthourenhout is vijfde, Gerben Kuypers zesde.

De strijd om het brons was misschien wel spannender. Eerst was Gerben Kuypers de absolute revelatie van de dag. Wie twijfelde aan zijn selectie, kreeg meteen lik op stuk. Onze landgenoot zat na een kwartier en twee ronden wedstrijd al op de derde plaats. Dat kon hij niet volhouden. Halfkoers zat hij nog in de top vijf, maar daarna zakte hij weg.

De strijd om het brons ging dan tussen Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar. Na zeven van de tien ronden was Lars van der Haar opgeschoven naar de derde plaats. Hij telde een vijftal seconden voorsprong op Iserbyt en Vanthourenhout. Kuypers op zes, Mason op 7, Sweeck en Vandeputte en de Fransman Venturini net in de top tien. Van der Haar naderde een ronde later op 18 seconden op het kop duo van Aart-van der Poel.

Het werd nog spannender in de laatste ronde toen Iserbyt en van der Haar naderden tot 16 seconden. Maar het was duidelijk dat de Grote Twee temporiseerden voor de spurt. Het tempo vooraan bleef verschroeiend.

In de slotronde gaven de twee tenoren mekaar geen duimbreed toe. Wout van Aert testte van der Poel een keer, maar de Nederlandse kampioen bleef aanklampen. Wiel in wiel, zigzaggend over het parcours. Het talrijker opgekomen publiek, volgens de organisatie 45.000 toeschouwers, genoot.

In een prangende sprint trok Mathieu van der Poel aan het langste eind voor het eigen volk.

Foto: Luc Wilms

De kersverse wereldkampioen straalde na afloop: ‘Ik voelde me zo ontspannen, dat was misschien de sleutel. Ik bleef kalm en iedereen verwachtte een aanval op de balkjes, maar ik wilde echt voor de sprint gaan. Ik heb hier superhard voor gewerkt. Ik heb een reset gedaan op stage met de ploeg en heb gewerkt naar dit doel. Ik ben zo gelukkig.’

Top tien:

  1. Mathieu van der Poel(Ned)
  2. Wout van Aert (Bel)
  3. Eli Iserbyt(Ned)
  4. Lars van der Haar(Ned)
  5. Michael Vanthourenhout(Bel)
  6. Gerben Kuypers(Bel)
  7. Niels Vandeputte(Bel)
  8. Laurens Sweeck(Bel)
  9. Cameron Mason(GB)
  10. Clément Venturini(Fra)

Foto’s : Bart Knops en Luc Wilms