Mathieu van der Poel wint in Middelkerke

Mathieu van der Poel wint in Middelkerke

Mathieu van der Poel heeft de laatste manche van de Superprestige in Middelkerke gewonnen en is meteen ook de eindwinnaar. Wereldkampioen Wout Van Aert werd tweede voor Laurens Sweeck.

Zaterdag, 11 februari 2017 stond in Middelkerke de laatste manche van de superprestige op het programma. Mathieu van der Poel won zes van de vorige zeven manches in dit klassement en staat aan de leiding in dit klassement. Gooit Wout Van Aert nog roet in het eten? Hij staat maar vijf punten achter bij de aanvang van de wedstrijd. Wout Van Aert zal dus goed moeten rekenen op een offday van Mathieu of pech om dit klassement nog te kunnen winnen. Maar dat wens je je beste tegenstander niet toe.

Klaar voor de start en weg zijn ze. We kregen een supersnelle start van de Wereldkampioen Wout Van Aert die onmiddellijk wordt bijgestaan door zijn teamgenoot Merlier. Ook Bastaens is goed weg. Maar ook Mathieu van der Poel zit in de tweede lijn van de groep. Lars Van der Haar heeft zijn start gemist en moet aan een achtervolging beginnen. Komt pas in vijftiende positie door. Bastaens begint beter in zijn wedstrijd te komen naar mate het seizoen naar het einde gaat. Wout Van Aert zet onmiddellijk de druk bij Mathieu van der Poel die momenteel op de derde plaats zit. Het is een ronde waar je in goede doen heel veel kunt doen. Van der Haar schuift naar voren en vindt Bastaens op zijn weg. Deze laatste is in goede doen op deze ronde. Hij komt zelfs zijn neus steken bij Wout Van Aert. Hij heeft zelfs het lef om er voorbij te gaan en de koers open te breken. Maar dan gaat hij te onstuimig te keer en komt ten val. Weg is zijn aansluiting voorin. De twee tenoren Wout Van Aert en Mathieu van der Poel nemen wat voorsprong op de rest van het peloton. Van Kessel, Bastaens, Sweeck proberen voorin de aansluiting te maken.

Ronde twee : Wout Van Aert voor Mathieu van der Poel, Corné Van Kessel. Laurens Sweeck op een paar seconden achter de drie koplopers met Bastaens, Merlier, Vermeersch, Van der Haar en Aernouts op zijn wile. We missen voorin Tom Meeusen. Hij volgt op een tiende plaats met Rob Peeters bij hem met een achterstand van 15 sec. op de koplopers. De renners zouden waarschijnlijk 8 ronden moeten afleggen gezien de ronde tijden maar de organisatie is niet zo vlug met het bekend te maken. Bij de dames hadden zij zich een beetje misrekend en viel de wedstrijd wat lang uit. Vandaar de afwachtende houding van de organisatie naar de ronden toe. Laurens Sweeck kreeg af te rekenen met een kettingprobleem maar kon het heel snel weer verhelpen. Natuurlijk moest hij hierdoor enkele plaatsen vrij geven. Wout Van Aert kreeg last van koude handen waardoor hij voorin de aansluiting met Mathieu van der Poel verloor. Corné Van Kessel probeerde nog wat aan te klampen. Na de zandbak kregen we opnieuw vier leiders : Wout Van Aert, Mathieu van der Poel, Corné Van Kessel en Gianni Vermeersch die aan een sterke wedstrijd bezig was. Lars Van der Haar volgde op een paar lengtes van deze vier. Laurens Sweeck erachter met Merlier, Bastaens. Van der Poel zette druk en Wout zag het gebeuren en nestelde zich net voor Corné Van Kessel. Vermeersch klampte goed aan. Lars Van der Haar was op komst met Laurens Sweeck. De renners moesten constant zoeken naar goede plaatsen waar men grip kon vinden om goede lijnen te rijden. Als je niet kan rijden, kom je op een sukkelweg. Voorin kregen we een aansluiting van Lars Van der Haar bij de koplopers. Ook Laurens Sweeck naderde op Lars Van der Haar.

Ronde drie : Mathieu van der Poel nam vier sec. op Wout Van Aert, Corné Van Kessel, Gianni Vermeersch en Laurens Sweeck. Aernouts volgde op 20 sec. Meeusen op 24 sec. Meeusen is aan een serieuze opmars bezig. Er in nog genoeg tijd om naar voren te schiven. Voorin rijdt Mathieu van der Poel goed door de zandbak. Maar Wout Van Aert blijft Mathieu van der Poel in het visier houden. Van Kessel bouwt zekerheid in en laat een paar lengtes op de wereldkampioen. Van Kessel, Van der Haar, Vermeersch volgen op een twintig tal meter. Niks is verloren. De twee tenoren komen opnieuw samen op de technische passage van de omloop. Achter de twee volgen de twee mannen van Telenet Fidea Lions Van Kessel en Van der Haar. Vermeersch nestelt zich in het wiel van de twee Telenet jongens.

Ronde vier : Mathieu van der Poel recht even zijn rug maar houdt Wout in zijn macht. Lars volgt op 7 sec. Van Kessel op 11 sec. Vermeersch op 12 sec. Sweeck, Meeusen en merlier op 20 sec. Wout Van Aert zet zijn eerste offensief in maar Mathieu van der Poel buigt niet. Met z’n tweeën rijden zij weg van de achtervolgers. Lars volgt op drie, Vermeersch op vier, Van Kessel op vijf, Sweeck op zes, Meeusen op zeven. Na het offensief van de wereldkampioen worden de rollen omgedraaid. Nu is het Mathieu van der Poel die druk legt op de schouders van Wout Van Aert. In de strijd van de wedstrijd zijn ze aan elkaar gewaagd. Maar je voelt dat Mathieu van der Poel nu probeert om door te duwen. De tweede prik zou wel eens de goede kunnen zijn. Maar met de wereldkampioen Wout Van Aert weet je maar nooit. Hij vecht terug en ze komen terug samen. De verschillen bij de achtervolgers blijven klein.

Ronde vijf : het grachtje naar de finish toe gaat voor Mathieu van der Poel net iets beter dan voor de wereldkampioen. En daar pakt Mathieu een kleine voorsprong op Wout Van Aert. Bij het overschrijden van de finish bedraagt de achterstand 5 sec. Lars Van der Haar volgt op 15 sec. Vermeersch op 17 sec. Sweeck op 20 sec. Van Kessel op 26 sec. Meeusen op 42 sec. Bastaens, Merlier, Aernouts zijn de naaste achtervolgers. Wie we voorin niet terugvinden, zijn de mannen van Marlux Napoleon Games. Het lijkt wel of bij deze mannen het sop van de koren is. Ondertussen krijgen we voorin een goede passage van Mathieu van der Poel aan de zandbak waardoor zijn voorsprong uitgebouwd wordt op de wereldkampioen. De drang naar de twintigste overwinning van het seizoen groeit met de minuut. Lars ging vol in de achtervolging en loopt zichzelf haast voorbij. Hierdoor kunnen Laurens Sweeck en Gianni Vermeersch de aansluiting maken.

Ronde zes : Mathieu van der Poel zet fors door en bouwt ronde na ronde zijn voorsprong uit. Wout Van Aert volgt nu op 11 sec. Lars Van der Haar, Laurens Sweeck en Gianni Vermeersch op 27 sec. Hier is het gevecht voor de derde podiumplaats begonnen. Tom Meeusen komt door op 55 sec. Van Kessel al op 1 minuut. Bastaens op 1 minuut 09. Jim Aernouts en Merlier al op 1 minuut 38. Bij Jens is het beste al geweest. Hij verliest terrein. Ook Klaas Vantornout is op…. Zowel fysiek als mentaal heeft hij een dopper gekregen. Mathieu van der Poel probeert zo goed mogelijk door te rijden. Hij probeert zo weinig mogelijk fouten te maken. Hij laat zien wie op dit ogenblik de beste renner in koers is. Van Aert kan alleen maar toekijken en tevreden zijn met een tweede plaats. De kloof wordt elke ronde maar groter. Mathieu van der Poel is een tikkeltje sterker als Wout Van Aert. Maar het is wel de laatste die met de wereldtrui rond zijn lende rijdt.

Ronde zeven : De aanvang van de laatste ronde heeft Mathieu van der Poel 14 sec voorsprong op de wereldkampioen Wout Van Aert. Sweeck ging over Lars Van der Haar naar de derde plaats met een achterstand van 37 sec. Vermeersch volgt op de vijfde plaats op 48 sec. Tom Meeusen blijft hangen op een zevende plaats. Over de sterk terugkeren van Laurens Sweeck kunnen we wel stellen dat hij momenteel de beste derde in wedstrijd is. Dat kriekt zijn moraal weer wat op. Doch hij hoort bij de beste van het seizoen. Hij stelt hiermee zijn derde plaats in het eindklassement van de Superprestige veilig. Het was een maat voor niks deze wedstrijd want de plaatsen lagen al vast. Mathieu van der Poel pakt in Middelkerke zowel de dagzege als de winst in de Superprestige. Wout Van Aert moet zich neerleggen bij een tweede plaats. Laurens Sweeck heeft een sterke opmars gemaakt en strand op de derde plaats.

Dagzege :

  1. Mathieu van der Poel
  2. Wout Van Aert
  3. Laurens Sweeck
  4. Lars Van der Haar
  5. Gianni Vermeersch.

 

Foto: Marc Bluys