Mountainbikeroute in Beringen, Heusden-Zolder en Lummen verbeterd

Mountainbikeroute in Beringen, Heusden-Zolder en Lummen verbeterd

De sportdienst en de stedelijke werkplaatsen van stad Beringen verbeteren het 40 km lange mountainbikeparcours dat door Beringen, Heusden-Zolder en Lummen loopt. Van deze zwarte lus loopt 17 km over Berings grondgebied. Het project is een samenwerking tussen verschillende instanties: de Vlaamse Waterweg, stad en  OCMW Beringen, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en de Kerkfabriek.
 
Voor het ontwerp en de uitvoering heeft de stad mountainbikers van de stedelijke werkplaatsen bevraagd. Zij hebben een grote affiniteit met de sport, zien sneller of de trajecten haalbaar zijn met een mountainbike en dit zorgde ook extra motivatie bij de aanleg.


 “Op dit moment is 46% van de route onverhard. Dat percentage willen we gevoelig opkrikken door nieuwe paden aan te leggen en gebruik te maken van bestaande boswegen. Zo wordt de route aantrekkelijker voor fervente mountainbikers. Onder meer naast het Albertkanaal en de Naaldweg leggen we nieuwe paden aan. Langs de Rode weg aan het Mijnstadion zal het pad slalommen tussen de bomen. Ter compensatie van de mountainbikeroute naast het kanaal sluiten we één niet-officieel padje in de Bevrijdingsstraat,” licht schepen van sport Tijs Lemmens toe.
 
De stad tracht bij de werkzaamheden zoveel mogelijk de fauna te sparen. “Waar we werken staat vaak geen bodemvegetatie of leiden we de paden rond bomen en struiken. Dode bomen en exoten worden wel verwijderd. Indien nodig kan bos gecompenseerd worden aan de terreinen in Korspel,” aldus Tijs.
De werken zullen eind mei af zijn worden logistiek ondersteund door Sport Vlaanderen Limburg en de Winning die de nieuwe signalisatie plaatsen.

Bron: stad Beringen

Foto: Alexandra Dech