Namen : zwaar parcours

Namen : zwaar parcours

Zondag trekken de crossers voor de tweede keer dit seizoen over de taalgrens en strijden ze aan de Citadel van Namen voor de overwinning in de derde manche van de Wereldbeker. Vorig jaar pakte de Fransman Francis Mourey er de zege voor Klaas Vantornout en Niels Albert.

 De Citadelcross in Namen staat bekend als een van de zwaarste wedstrijden van het seizoen, vergelijkbaar met Asper-Gavere en de Koppenbergcross. Er is amper tijd om te recupereren op de steile stroken.

Het parcours op en rond de Citadel blijft ongewijzigd. Enkel de start is honderd meter ingekort omwille van een wegverzakking. Bij de senioren verdedigt man in vorm Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) in het klassement een ruime voorsprong op zijn ploegmaat Klaas Vantornout.

Beloften Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace) en Mathieu van der Poel (BKCP-Powerplus) hebben volgens de UCI-ranking startrecht bij de elite, maar beide renners kiezen ervoor om elkaar te bekampen bij de beloften.

Sanne Cant voor het eerst in leiderstrui

Bij de vrouwen mag Sanne Cant voor het eerst de leiderstrui in de Wereldbeker aantrekken. Na drie wedstrijden (Valkenburg, Koksijde en Milton Keynes) telt ze 148 punten. Dat zijn er 16 meer dan eerste achtervolgster Compton. ‘Een voorsprong die ik uiteraard wil verdedigen’, aldus Cant. ‘Nooit eerder was ik leidster in de Wereldbeker. Ik kijk er dan ook naar uit om zondag die witte trui aan te trekken.’

De 24-jarige renster van Enertherm-BKCP verzamelde al 16 overwinningen dit seizoen en is momenteel de sterkste in het veld. Al keert zondag met zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos wel een taaie klant terug naar het veldrijden. Ook Katie Compton staat in Namen uitzonderlijk nog eens aan de start, net zoals de Franse kampioene Pauline Ferrand-Prévot. ‘Alle toppers die op het WK in Tabor van de partij zullen zijn, doen mee’, aldus Cant. ‘Maar een waardemeter zou ik Namen niet durven noemen. Het is nog lang tot Tabor en er kan nog veel gebeuren. Ik hou zondag wel rekening met Vos voor de overwinning. Technisch komt ze misschien nog wat tekort, maar ze zal er wel staan.’

Programma:

10u00: Junioren

11u10: Beloften

13u30: Vrouwen

15u00: Elite

Bron : Nieuwsblad