Nash wint eerste Wereldbeker voor Dames in Iowa

Nash wint eerste Wereldbeker voor Dames in Iowa

Katerina Nash heeft de eerste wereldbekerveldrit bij de vrouwen in Iowa op haar naam geschreven. Ze kwam solo aan voor Katlain Keough en onze landgenote wereldkampioene Sanne Cant.

De openingswedstrijd voor de Wereldbeker stond gepland in Iowa. Het was uitkijken naar de eerste officiële confrontatie bij de dames. Er werden heel wat topfavorieten naar voor geschoven onder meer De Boer en Cant. Maar of zij het waarmaakten was een open vraag. Underdog voor deze wedstrijd was Compton. Maar een valpartij sloeg haar weg uit de kopgroep.

Snelle start kregen we van De Boer. Ellen Van Loy miste haar start en werd al van bij het begin op achtervolgen aangewezen. Cant liet tijdens de eerste ronde op de klim al merken dat ze zich goed voelde op dit stukje van het parcours. De anderen werden daar tot lopen gedwongen maar zij bleef rustig op haar fiets. Voor haar in de eerste ronde zeker geen voordeel want de groep bleef gesloten. Het tempo werd langzaam aan de hoogte in gejaagd. Kaptheijns is aan een goed seizoen begonnen en liet dit ook merken door halfweg de eerste ronde het voortouw te nemen en de anderen op achtervolgen aan te wijzen. Maar de groep bleef gesloten. Tijdens de tweede ronde werd er even wat getemporiseerd om terug op adem te komen. Toch kwamen de eerste scheuren al in het peloton. We kregen voorin een groep van negen leidsters. Wat Sanne Cant in de eerste ronde deed, deed Lechner in de tweede ronde waardoor zij wat kon wegrijden van haar concurrenten. Op dat ogenblik zakte Sanne Cant even weg voorin en kreeg ze Ellen Van Loy in haar buurt. Noble zag het gevaar voorin en probeerde op haar eentje de kloof te dichten op Nash. Wat haar ook met gemak lukte. Zij was zelfs de enigste dame die de balken sprong en dat leverde haar telkens wat voorsprong op. Het tempo viel voorin even stil toen de twee dames samen kwamen waardoor de achtervolgende groep met de kanshebbers opnieuw konden aansluiten. Tijdens de derde ronde merkte je op dat de wedstrijd zwaar was. Alles werd op een lang lint getrokken op het ogenblik dat Compton zich voorin ging nestelen. Sanne Cant panikeerde niet en deelde haar wedstrijd goed in ook rekening houdende met de warmte waar zij telkens last van heeft. We kregen 13 in een dozijn in de helft van de wedstrijd. Nash gooide een bommetje en nam dadelijk 5 sec. op de achtervolgende groep. Er werd in die groep tactisch gereden. Dan maar De Boer die het commando op zich nam maar ze kreeg geen steun van de rest van de groep. In de vierde ronde bouwde Nash haar voorsprong uit. De achtervolgende groep kwam terug samen in de zandstrook en opnieuw kon de strijd beginnen voor de tweede plaats. De Boer probeerde de klus te klaren maar slaagde er niet in om de kloof te dichten. Nash deed voorin haar ding. Nash was vooraf één van de favorieten vernoemd. De Boer deed heel veel werk met vijf andere rijdsters op haar wiel. In de voorlaatste ronde viel het tempo stil bij de achtervolgers omdat er geen medewerking kwam. Van uit de mountainbike komende Langdvad ging zich even bij De Boer zetten om mee het tempo te maken maar lang duurde dit ook weer niet. De vogel was gaan vliegen. In de laatste ronde werden alle kaarten nog eens goed geschud. Voor Nash kon er niks meer fout gaan. Zij pakte de eerste Wereldbeker wedstrijd. Keough probeerde op de klim het verschil te maken op Sanne Cant en ze slaagde er wonderwel in om van Sanne weg te rijden. De tweede plaats was voor Keough. Sanne Cant kwam als derde over de streep en was daar zeer tevreden mee

1. Katerina Nash (Tsj)
2. Kaitlin Keough (USA)
3. Sanne Cant
4. Sophie De Boer (Ned)
5. Maud Kaptheijns (Ned)
6. Caroline Mani (Fra)
7. Annika Langvad (Den)
8. Ellen Noble (USA)
9. Nikki Brammeier (GBr)
10. Eva Lechner (Ita)
Publicatie : Nancy Aerts