Niels Vandeputte tekent Profcontract bij Alpecin-Fenix

Niels Vandeputte tekent Profcontract bij Alpecin-Fenix

Niels Vandeputte heeft een overeenkomst getekend bij Alpecin-Fenix waardoor hij op 1 maart prof wordt.

De 20-jarige Belg sluit zijn veldritwinter af op een hoogtepunt, met een formidabele derde plaats bij de profs afgelopen zondag in Brussel. In het komende wegseizoen zal hij deel uitmaken van het Alpecin-Fenix Development Team.

“Maar ik ben begonnen met fietsen omdat ik door het bos wilde koersen”, zegt Vandeputte. Onder-23-renner Niels Vandeputte maakte afgelopen weekend indruk met een vijfde en een derde plaats bij de veldritprofs. Vandeputte (° 19 sept. 2000) tekende onlangs zijn eerste profcontract bij Alpecin-Fenix, de ploeg waar hij al jaren deel van uitmaakt.

“Ik denk dat ik, na Mathieu en David van der Poel en Sanne Cant, degene ben die het langst bij de ploeg zit”, zegt hij. “Ik had mijn groeispurt vrij laat, dus ik was toen nog erg kort. Ik was veertien jaar en deed het goed in de zandcross van Zonhoven, dankzij mijn techniek. Ik was niet sterk – veel leeftijdsgenoten waren sterker – maar eindigde toch nog op een zevende plaats of zo. Na nog een goed resultaat in Ruddervoorde, kwam de ploegleiding met me praten, en werd ik uitgenodigd om bij de ploeg te komen. Ik was geen slechte renner, maar niet zo sterk als veel anderen. Dat heb ik altijd gecompenseerd met mijn techniek. Misschien was het een voordeel. In de loop der jaren merkte ik dat ik steeds sterker en beter werd. Dat gaf me een morele boost. Ik ben blij met hoe ik tot nu toe als wielrenner ben gegroeid. Je moet een beetje geluk hebben in je carrière. Toen ik bij het team kwam, dacht ik dat ik misschien wat potentieel had. Het is altijd mijn droom geweest om profwielrenner te worden, maar ik ben me ook altijd blijven focussen op mijn studie.” “WIJ GELOVEN IN ZIJN POTENTIEEL”

Teammanagers Philip en Christoph Roodhooft hebben hem de afgelopen jaren zien evolueren als wielrenner. “Voor ons is het niet echt groot nieuws dat Niels prof wordt”, zeggen ze. “Toen hij nog junior was, hebben we met Niels en zijn ouders – Niels was toen nog geen 18 – afgesproken dat hij de kans zou krijgen om prof te worden bij onze eliteploeg wanneer hij daar zin in zou hebben, tijdens of na zijn tijd als U23-renner. Niels wilde wachten tot het U23 Belgisch kampioenschap (er was een kans dat de wedstrijd vorige week in Middelkerke had kunnen plaatsvinden), maar nadat die definitief werd afgelast, hebben we het contract getekend.” “We geloven in het potentieel van Niels”, voegen ze eraan toe. “Maar er ligt geen druk op hem voor het komende seizoen. Hij is nog erg jong en staat aan het begin van zijn leerproces. Het is belangrijk dat hij blijft genieten van wat hij doet. Niels is sinds 2015 bij het team, sinds hij overkwam van WAC Hoboken. Hij is de perfecte exponent van onze ontwikkelingspiramide, met WAC Hoboken, IKO-Crelan, ons Alpecin-Fenix Development Team en ons Pro Team.” “I HOPE TO CONTINUE TO IMPROVERE”

Vandeputte kende het voorbije veldritseizoen enkele ups en downs. Zo kwam hij in december tijdens zijn verkenningsronde in Antwerpen ten val, met een (stabiele) wervelbreuk tot gevolg. “Terugkijkend op mijn seizoen heb ik misschien een paar slechte weken gehad rond de Koppenbergcross, maar daarvoor en daarna wist ik regelmatig een top tien-plek te bemachtigen bij de profs. Het is jammer dat ik die rugblessure heb opgelopen, want ik had gehoopt te zien waar een volledig veldritseizoen me zou hebben gebracht. Ik denk in ieder geval dat ik nu laat zien dat ik mijn plaats bij de profs heb.” Toch kwam zijn podiumplaats in Brussel – zijn eerste ooit op eliteniveau – als een verrassing, geeft hij toe. “Ik had niet echt verwacht om op het podium te eindigen, maar na het vorige weekend voelde ik dat een top vijf-plek mogelijk was. Dat heb ik zaterdag in Eeklo laten zien. In Brussel was het parcours echt technisch, met veel sneeuw, ijs en modder. Het lag me heel goed. Ik had een goede start vanaf de derde rij en bleef mezelf pushen gedurende de wedstrijd. Om het af te sluiten met een podiumplaats naast Toon Aerts en Quinten Hermans was echt cool. Ik had het niet verwacht. Ik heb de hele race alleen gereden. Technisch en fysiek heb ik de beste race gereden die ik kon.” “Ik heb heel wat progressie gemaakt”, zegt Vandeputte, terugkijkend op zijn jaren als U23-renner. “Ik hoop me ook in het komende wegseizoen als renner te blijven verbeteren en ook volgend veldritseizoen, dat mijn laatste zal zijn op U23-niveau. Deze week heb ik nog enkele trainingen voor mijn laatste veldritweekend, met wedstrijden in Sint-Niklaas en Oostmalle. Ik kijk er naar uit. En dan zal ik wat rust nemen. Het komt op het juiste moment, want ik ga nog naar school en heb daar ook een druk programma. Het zal dus ideaal zijn om niet te veel op de fiets te zitten. Daarna ga ik opbouwen voor het komende wegseizoen met het Alpecin-Fenix Development Team. Ik zal veel mooie wedstrijden kunnen rijden, net als vorig jaar toen ik stagiair was bij de ploeg.

Bron : Alpecin-Fenix

Foto : Nancy Aerts via TV