Nieuw op de Soudal Cyclocross Masters: de cyclocross trial

Nieuw op de Soudal Cyclocross Masters: de cyclocross trial

Drie dagen voor de veldrijders het slotweekend induiken, staat er woensdag met de Soudal Cyclocross Masters in Waregem nog een leuk tussendoortje op het menu. Een nieuw trialparcours op maat van de crossers zal voor extra spektakel zorgen.

Wat de na-Tourcriteriums zijn voor de renners in de Ronde van Frankrijk is de Soudal Cyclocross Masters in Waregem voor veldrijders. Een jaarlijkse afspraak op het einde van het seizoen waar competitie en entertainment hand in hand gaan.

“Een wedstrijd waar ook dit jaar het fungehalte heel hoog zal liggen”, voorspelt Erwin Vervecken van organisator Golazo sports. “Bovendien is de toegang voor de toeschouwers gratis.”

TRIAL VOOR VELDRIJDERS

In de schaduw van het Regenboogstadion van Zulte Waregem wordt de avond op gang geschoten met een nieuwe uitdaging: de cyclocross trial. Trial is in België al langer bekend dankzij viervoudig wereldkampioen Kenny Belaey, maar in Waregem is het aan de veldrijders om hun technische vaardigheden te tonen.

Op een grasveld van 16 op 26 meter aan de Zuiderboulevard is een uitdagend parcours uitgestippeld op maat van de crossers. De hindernissen die moeten overwonnen worden: de obligate balkjes, zandzakjes, een slalom door kegels, de evenwichtsbalk, een bandentapijt en een trap.

“Behendigheid én snelheid zullen het verschil maken”, voorspelt Vervecken. “Pure techniek en een goed evenwicht zijn de basis. Wie voet aan grond moet zetten, krijgt strafpunten. De renner die op het einde het minste aantal strafpunten telt, is de winnaar.” Bij een ex-aequo zal de tijd de winnaar aanduiden.

HOOGSPRINGEN

Na de crosstrial volgt de hoogspringcompetitie, een vaste waarde in de Soudal Cyclocross Masters. Voor het vijfde jaar op rij zullen de renners de Tia Hellebaut in zich loslaten. Op de fiets. “Het blijft één van de attractiepunten van de avond”, onderstreept Vervecken. Ambiance verzekerd.

De voorbije vier edities kroonde Tom Meeusen zich drie keer tot winnaar, maar het record staat voorlopig wel op naam van Jan Denuwelaere. Die sprong in 2017 over een hoogte van 80 centimeter. Misschien helpen de gunstige weersomstandigheden woensdagavond wel om de lat nog wat hoger te leggen.

CROSSEN AAN DE VIJVER

De crossavond in Waregem wordt afgesloten met een traditionale veldrit. Op een compact parcours van 1,5 kilometer op de Zuiderboulevard en in het park aan de vijver krijgen de toeschouwers uitgebreid de kans om hun helden van het veld aan het werk te zien.

Op Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert na, die zich voorbereiden op hun wegseizoen, zullen alle toppers woensdagavond present tekenen.

PROGRAMMA

Soudal Cyclocross Masters, woensdag 20 februari 2019

17u45    Presentatie renners

18u00    Cyclocross trial

19u00    High Jump

20u00    Wedstrijd elite dames

20u30    Wedstrijd elite heren

21u10    Podiumceremonie

DEELNEMERS

Download HIER de deelnemerslijst.

Meer info: www.soudalclassics.be.

Bron: PM

Foto: Marc Bluys