Nino Schurter behaalt tiende wereldtitel in Les Gets

Nino Schurter behaalt tiende wereldtitel in Les Gets

Nino Schurter is voor de tiende keer wereldkampioen XCO geworden in Les Gets. De Zwitser versloeg de Spanjaard David Valero Serrano en de Italiaan Luca Braidot. Pierre de Froidmont werd twaalfde, Jens Schuermans eindigde 23 ste, Daan Soete 43 ste.


Op jacht naar zijn tiende wereldtitel ging Nino Schurter van start met een internationaal groepje, waaronder zijn Zwitserse landgenoot Filippo Colombo en de Fransen Titouan Carod samen met Jordan Sarrou, de Roemeen Vlad Dascalu, de Nieuw-Zeelander Sam Gaze (kersvers wereldkampioen shorttrack), de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly, de Spanjaard David Valero Serrano en de ItaliaanLuca Braidot, terwijl Olympisch kampioen Tom Pidcock in de eerste ronde opklom van de 53e naar de 16e plaats.
In de derde ronde kwam Sam Gaze ten val bij een sprong en Pidcock sloot aan bij Hatherly, voordat hij de Zuid-Afrikaan voorbij raasde en vervolgens Sarrou, Serrano (winnaar van de wereldbekerrace in Snowshoe, USA), Braidot (winnaar in Lenzerheide, Zwitserland en Vallnord, Andorra) en Schurter allemaal in één beweging oprolde. De Brit en de Italiaan namen een kleine voorsprong en de 36-jarige Schurter gleed uit in een bocht maar kwam er snel weer bovenop. De eerste zes renners hadden een voorsprong van 30 seconden op hun naaste achtervolgers.

Sarrou en Hatherly vielen terug en toen Serrano het tempo opvoerde, zakte Pidcock weg, maar herstelde zich en sloot zich aan bij het leidende kwartet dat de podiumplaatsen zou opleveren. Schurter viel aan op de klim in de voorlaatste ronde en alleen Serrano kon hem bijhouden. Braidot achtervolgde hen toen Pidcock achteraan lek reed.

Hoewel Serrano in de laatste ronde overal aanviel waar hij kon, was het Schurter die in de grote afdaling het voordeel pakte. Schurter won zijn tiende wereldtitel in 1:21:13. Serrano pakte zilver (+0:09) en Braidot brons (+0:29).

Het is waanzinnig! Het is ongelofelijk, ik kon het niet geloven toen ik over de streep kwam dat ik het weer gedaan heb,” zei Nino Schurter. “Deze plek is magisch voor mij. Ik won hier mijn eerste titel en nu heb ik als oudste renner opnieuw gewonnen.”

Top tien:

  1. Nino Schurter(ZWI)
  2. David Valero Serrano(SP)
  3. Luca Braidot(ITA)
  4. Tom Pidcock (GB)
  5. Marcel Guerrini (ZWI)
  6. Jordan Sarrou(FRA)
  7. Alan Hatherly(ZAfr)
  8. Victor Koretzky(FRA)
  9. Filippo Colombo (ZWI)
  10. Ondrej Cink (TSJ)

Foto: Michal Cheverny