NK Mountainbike Beachrace op 13 december in Noordwijk

NK Mountainbike Beachrace op 13 december in Noordwijk

Op 13 december vindt in Noordwijk het Mitsubishi Motors NK Mountainbike Beachrace plaats. Er wordt gestart in Noordwijk, over het strand rijdt men naar IJmuiden en komt weer terug om in Noordwijk op de prachtige Koningin Wilhelminaboulevard te finishen. Een afstand van 52 kilometer. Dit officiële KNWU Nederlands Kampioenschap is een mooi moment in het inmiddels zesjarige bestaan van het evenement.

Mountainbike strandraces zijn uitermate populair. Het is de afgelopen jaren een op zichzelf staande wielerdiscipline geworden, waarvoor zelfs speciale fietsen ontwikkeld worden. Die populariteit geldt niet alleen onder licentiehouders, die dus officieel Nederlands Kampioen kunnen worden, maar ook bij basisleden en cyclo’s (recreanten). Ook zij kunnen aan dit stoere evenement meedoen.

Afgelopen jaar won wielerjournalist Thijs Zonneveld het evenement in Noordwijk. De vraag is of hij dit kunstje kan herhalen. Momenteel is Ronan van Zandbeek de man in vorm, terwijl met zware omstandigheden strandracelegende Ramses Bekkenk naar voren komt, getuige zijn winst in de wedstrijd van Hoek van Holland naar Den Helder onlangs. Bij de dames lijkt Paulina Rooijakkers de beste papieren te hebben als de groep bijeen blijft. Wordt het zwaarder en moet solo gereden worden dan zullen Esther van Veen en Alieke Hoogeboom het Rooijakkers moeilijk maken.

Vooraan starten de licentiehouders. Achter de licentiehouders starten de basisleden. Dan komt een apart startvak voor de dames en daarachter de recreanten. Topsport en breedtesport gaan zo op een mooie wijze samen, de één voor de eer, de ander voor de sfeer!

Bron:PM