Opnieuw winst voor Dias-Becking en Frei-Stigger in vijfde rit Cape Epic

Opnieuw winst voor Dias-Becking en Frei-Stigger in vijfde rit Cape Epic

Hans Becking en José Dias hun tweede rit, de vijfde rit van de Cape Epic, gewonnen. Martin Frey en Simon Stiebjahn werden tweede voor de leiders Jordan Sarrou en Matthew Beers. Bij de vrouwen bleven de leidsters Sina Frei en Laura Stigger outstanding en wonnen hun zesde rit op rij. In het klassement hebben ze een bijna ononverbrugbare kloof op Ariane Lüthi en Robyn De Groot.

De vijfde etappe van de Cape Epic is een lijdensweg geweest voor Frans Claes. Van bij de start moest hij samen met zijn ploegmaat Jens Schuermans achtervolgen. Oorzaak zijn een paar stevig gekneusde ribben, waardoor de Leuvenaar moeilijk kan ademen. Desondanks blijven Claes en Schuermans status quo op de 12de plaats staan.

Het profiel van de rit speelde niet in de kaarten van Frans Claes en Jens Schuermans (BIDON Recup-Showpad). Bij het uitrijden van Wellington ging het pad al direct slopend omhoog richting de lange Hawequa klim. Daarna volgden via steile single tracks nog de beklimmingen van de Seven Peaks en de Aap d’Huez, om na 84 kilometer zo’n 2900 meters overwonnen te hebben.

De renners waren nog maar net vertrokken of de tweevoudig Belgische kampioen mountainbike marathon moest de rol al lossen. Claes: “Mijn ribben zijn stevig gekneusd na mijn val in de eerste etappe. Vanmorgen ben ik met veel pijn opgestaan. Al van bij de start kon ik niet volgen, ook al reed het peloton amper zo’n 30 kilometer per uur. Ik kon gewoon niet ademen door de pijn.” 

Schuermans: “Ik dacht dat Frans vooraan zou zitten want ik zag hem niet. Maar hij bengelde achteraan met een pijnlijke grimas. Wij zijn dus als allerlaatste team begonnen vandaag. Frans heeft afgezien en ik dacht echt dat hij zou opgeven.”

Claes is een ervaren marathonspecialist en opgeven staat niet in zijn woordenboek. Claes: “Vandaag was het een kwestie van overleven en over de finish te geraken. Maar deze blessure maakt de Cape Epic wel dubbel zo zwaar natuurlijk. De voorbije dagen heb ik niet extreem veel plezier beleefd aan de wedstrijd. Ik hoop dat het weekend alsnog beterschap brengt.” Na vier uur koers verdween het grootste pijngevoel bij de Leuvenaar en kon hij beter ademen en dus ook opnieuw kracht zetten. Claes en Schuermans reden uiteindelijk als 15de over de finish en behouden hun 12de plaats in het algemeen klassement.

Bron: PM

Foto: Wim Vanderwegen