Oranje boven bij de dames EK Pontchateau : Talitha De Jong als Europese Kampioene

Oranje boven bij de dames EK Pontchateau : Talitha De Jong als Europese Kampioene

Vandaag stond het Europese Kampioenschap Veldrijden in het Franse Pontchateau op de agenda. Het was er kurkdroog zowel op als om de omloop. Dus mochten we een supersnelle wedstrijd verwachten. De bezetting was zeer goed. Zeer snelle omloop zonder al te veel obstakels. Met vier Belgische dames aan de start probeerde Sanne Cant haar titel te verdedigen. Totaal tien verschillende landen met maar 22 rijdsters aan de start. De Belgen moesten de weerstand verwachten van de Nederlandse rijdsters. Ook Mani (Franse deelneemster) wou zich voor eigen publiek in de kijker rijder.

Concentratie bij de start. Startschot gegeven en een bliksemstart voor Ellen Van Loy. Ook de rest van de groep kwam goed weg uit de start. Net voor de eerste bocht kregen we een valpartij voor een Engelse rijdster. Die bleef zeer lang liggen. Dat leek in eerste opzicht niet zo goed te zijn. De Boer nam de wedstrijd in handen, Mazarus volgde in haar spoor. De Belgische rijdsters controleerden de wedstrijd vanuit de tweede lijn. De Spaanse rijdsters sloten het peloton af.

De eerste hindernis aan de trap war Mani zich misstrapte maar dat zorgde niet voor een oponthoud bij de andere dames. Voorin namen de Nederlandse rijdsters de koers in handen. Onze Belgische dames waren op dat ogenblik van de ronde wat afgezakt. Sanne Cant bleek problemen te kennen met haar fiets. Zij zocht de materiaalpost op voor een andere fiets waardoor ze even op achtervolgen werd aangewezen. Maar zij kon gemakkelijk haar plaats weer innemen in de kop van de wedstrijd.

Ingang ronde twee : De gevallen rijdster uit England lag nog steeds op de grond. De anderen werden erop gewezen dat ze moesten opletten. Voor diegenen die door deze valpartij de kop hadden moeten laten gaan, was de winstkansen vervlogen. Want terugkeren op zo’n snelle omloop was onmogelijk te noemen. Althans niet voor Jolien Verschueren. Zij wist zich uit de achtergrond terug naar voren te werken. Op dat ogenblik kregen we opnieuw een klein oponthoud waardoor de toppers wat naar achteren werden geslagen. Maar niet voor Van Loy en Cant. Zij konden het net ontwijken. Met zeven rijdsters reden ze voorin weg met Sanne Cant en Ellen Van Loy aan de rekker van deze groep. Naar de balken toe trok Mani een keertje door om de spankracht van haar tegenstanders op te meten. Maar de Nederlandse meisjes bundelden hun krachten en reden het gatje terug dicht. Voor onze Belgische dames was er geen vuiltje aan de lucht. Zolang de Nederlandse dames geen kopwerk deden was er geen code rood. Dus verlipe de wedstrijd opbouwend en rustig.

Ronde drie : De Nederlandse rijdsters namen de wedstrijd in handen. De Franse dames werden naar de achtergrond verdreven. Talitha De Jong vond het nodig om de wedstrijd open te trekken. Maar Sanne Cant was op haar hoede en wist onmiddellijk op het wiel te gaan zitten van Talitha De Jong. Maar ook Mani en Petit gingen mee in het wiel van Sanne Cant. De andere medevluchters moesten een klein gaatje laten. In het bos werd het tempo getemperd en konden de achterblijvers opnieuw komen aansluiten bij de koplopers. Signaalfunctie naar de balken toe door Talitha De Jong waarbij zij een paar meters pakte op Sanne Cant. Brand en Cant lieten niet begaan en reden het gat terug dicht.

Ronde vier : Een kopgroep van drie rijdsters : Brand, Cant en De Jong met een voorsprong van tien seconden op de rest van het achtervolgende groepje. Voorin zat Sanne Cant in de tang van de Nederlandse vrouwen. Deze speelden een mooi landenspel om Sanne naar de kop te dwingen maar onze Belgische bleef kalm en bleef in tweede positie zitten. Zij controleerde de wedstrijd. Aan de trappen kwamen de drie achtervolgers achter de kop terug tot op een paar meters. Ook Jolien Verschueren kwam op positie zeven te zitten. In de oplopende passage snokte De Jong even door waardoor Sanne Cant versmacht werd. De Jong zag het gebeuren en probeerde haar tempo nog een keertje op te drijven. Brand werd opgeslorpt door de drie achtervolgers.

Ronde vijf : De Jong met zeven seconden voorsprong op Sanne Cant. Zij moest op haar beurt even positioneren om naar de finale te kunnen gaan. Verschueren kwam in de achtervolgende groep te zitten en geloofde nog in haar kansen. Talitha De Jong bleef doorgaan. Sanne Cant probeerde haar tweede plaats te behouden maar moest de strijd aangaan met haar achtervolgers. Talitha De Jong heerste in Souverijn. Mani kwam in het wiel te zitten van Cant. Cant kampte op dat ogenblik met een zware inzinking. Alles werd terug open getrokken voor de ereplaatsen.

Ronde zes : Met nog twee ronden voor de boeg had Talitha meer dan twintig seconden voorsprong op haar naaste belagers Mani, Cant, Verschueren, Brand, …. Zij was een klasse te sterk voor haar medeconcurrenten. Verschueren rook haar kans en trok in de aanval aan de trappen. Mani werkte zich terug op haar wiel en beet zich vast in de trend van Verschueren. Voor Cant, De Boer, Brand was het op de tanden bijten. De strijd was open voor de naaste ereplaatsen. Talitha zoetjes op weg naar haar laatste ronde. De slijtageslag bij de achtervolgers naar de balken toe. Verschueren sleurde zich naar daar en trok een keertje door. Mani ademde op dat ogenblik naar adem en voor Cant zat er niet meer in dan zich aan haar eigen tempo naar boven te hijsen. Alles was nog mogelijk voor deze dames.

Ronde zeven : een ereronde voor de Wereldkampioene die de Europese titel overneemt van Sanne Cant. Een derde trui op rij voor de Wereldkampioene. Dat Retro blauw de strijd moest leveren voor de tweede plaats was geweten….. Het was Verschueren en Cant die het zouden gaan uitmaken wie op twee en drie zou gaan staan. Maar ook Brand en Mani waren hiervoor nog niet uitgeteld. In de oplopende strook nam Mani de achtervolging over van Verschueren en reed zij met gemak naar boven. Maar ook Brand geloofde nog in haar kansen. Brand nam de kop over in de afdaling waardoor de Belgische dames geklopt waren. Het tempo ging nog eens een keertje de hoogte in naar de balken toe en daar was de strijd gestreden.

Winst voor Talitha De Jong die vanaf nu de Europese trui met ere zal dragen. De tweede plaats ging naar Brand. De derde plaats was voor Mani. Onze Belgische Dames Jolien Verschueren moest zich tevreden stellen met een vierde plaats (waar zij heel tevreden mee was) en Sanne Cant kwam als zesde over de finish. Voor haar was de ontgoocheling groot. Zij kwam met het doel om haar trui te verdedigen en deze onder zulke omstandigheden (het warme weer) moeten afgeven is een zware pil voor haar. Maar veel tijd om te treuren krijgen onze dames niet want dinsdag worden zij verwacht voor een nieuw duel op de Koppenberg.

Publicatie : Nancy Aerts