Oranje boven in Otegem : Mathieu van der Poel pakt de winst

Oranje boven in Otegem : Mathieu van der Poel pakt de winst

Een oppermachtige Mathieu van der Poel toonde zijn Nederlandse trui met bravoure in Otegem tijdens de Internationale Betafence Cyclocross. Toon Aerts die in de tweede helft van de wedstrijd terug in zijn ritme kwam kon de tweede plaats bemachtigen en Laurens Sweeck die dan net in de tweede helft van de wedstrijd doorheen zijn krachten zakten werd derde.

De kersverse Belgische Kampioen Wout Van Aert en de kersverse Nederlandse kampioen Mathieu van der Poel maakten hun opwachting tijdens de internationale Betafence Cyclocross in Otegem. Ook Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout, Tim Merlier, Klaas Vantornout, Toon Aerts, Gianni Vermeersch, Eli Iserbyt, Quinten Hermans, Diether Vanthourenhout, Dieter Sweeck, Witse Bosmans en Joeri Adams tekenden present. Vorig jaar werd deze wedstrijd gewonnen door Mathieu van der Poel. Of het dit jaar ook zou zijn, was afwachten. Toch hoopten de twee tenoren op een rustige wedstrijd na hun feestviering van gisterenavond. De vermoeidheid, de mindere rustperiode zaten bij beiden in de kleren. Wat de renners wel kregen in Otegem was modder. Voor de meeste deelnemers een geschenk uit de hemel. Dus werd onmiddellijk de vraag gesteld : wordt het een nieuw duel tussen Mathieu van der Poel en Wout Van Aert?

De renners stonden klaar aan de start. Het startschot werd gegeven en het was meteen Toon Aerts die als snelste weg kwam. Hij wou de ontgoocheling van het Belgische Kampioenschap in Oostende zo vlug mogelijk doorspoelen. De topfavorieten Mathieu van der Poel en Wout Van Aert waren rustig gestart. Ze bevonden zich in elkaars gezelschap ongeveer in tiende positie. Dat wilde bij deze heren nog niks zeggen. Zij zouden zeker nog plaatsen gaan goed maken naar mate de wedstrijd vorderde. Toon Aerts zette vlot door en reed zijn concurrenten al op een paar lengtes. Gianni Vermeersch leidde het achtervolgende groepje. Klaas Vantornout was ook goed gestart en volgde in vierde positie. Wout Van Aert en Mathieu van der Poel stemden hun wedstrijd op elkaar af.

Ronde twee : Toon Aerts legde er een stevig tempo op. De achtervolgers moesten alles uit de kast halen om Aerts niet te ver te laten gaan. Daarom nam Tim Merlier het heft in handen en trok alles op een lang lint. Mathieu van der Poel voelde dat zijn tijd gekomen was om wat op te schuiven. Voor Wout Van Aert was dit nog niet het geval. Wie zich voorin ook niet had genesteld was Kevin Pauwels. Hij had last van zijn ribben en kwam niet in de wedstrijd voor. Voorin drukte Tim Merlier het gashendel in en ging op zoek naar Toon Aerts. Hij zette hiermee zijn medevluchters op een paar lengtes.

Ronde drie : Hergroepering voorin. Nu voelde Mathieu van der Poel dat hij het moest gaan doen. Hij zette zich aan de leiding. Michael Vanthourenhout zag het gevaar en ging mee. Met z”n tweetjes zouden zij de koers kunnen maken want Wout Van Aert maakte geen aanstalte om met hen mee te koersen. Dus ging Mathieu van der Poel vol door. Michael Vanthourenhout probeerde zijn wagonnetje aan de pikken maar lang duurde het niet. De gretigheid die Mathieu van der Poel aan de dag legde, vreesde ook voor eventuele valpartijen. De Nederlandse Kampioen kwam bijna ten val en moest corrigeren om recht te blijven. Hij maakte een serieuze schuiver. Hierdoor werd de kloof met Michael Vanthourenhout meteen weggewerkt. Ook Toon Aerts probeerde uit de achtergrond terug aan te sluiten en hij lukte daar ook in. De eerste achtervolger achter het trio was Wout Van Aert. Hij had 12 sec achterstand op de leiders.

Ronde vier : Met z”n drieën (Mathieu van der Poel, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts) op weg naar de zege? zo leek het er toch op. Ze hadden 12 sec voorsprong op Wout Van Aert. Voorin probeerde Mathieu Van der Poel druk te zetten. Maar de anderen beantwoordden zijn aanval met gemak. Voor een tweede maal probeerde Mathieu van der Poel om weg te rijden van de twee vluchters. Dit keer leek het de juiste te zijn. Toon Aerts volgde op de tweede plaats. Voor Michael Vanthourenhout ging het te vlot. Hij had moeite om zijn wagonnetje aan te pikken. Voor Van Aert werd het nog moeilijker om terug te keren naar de kop van de wedstrijd. Hij volgde al op 27 sec. van de leider.

Ronde vijf : Mathieu van der Poel leek vertrokken te zijn. Toon Aerts volgde op 5 sec. van de leider. Laurens Sweeck had zich naar voren gebracht en reed op de derde plaats. Gianni Vermeersch volgde op zijn wiel. De kersverse Belgische Kampioen Wout Van Aert bleek een snipperdag te nemen. Hij moeide zich op geen enkel moment met de debatten. Laurens Sweeck begon onder stoom te komen. Hij reed het gat op Toon Aerts met gemak dicht. De kloof van de leider op de twee achtervolgers bleef groeien.

Ronde zes : Mathieu van der Poel reed met 11 sec. voorsprong voor Toon Aerts en Laurens Sweeck uit. Van Aert volgde op 45 sec. met Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout in zijn gezelschap. Laurens Sweeck probeerde voorin de forcing te voeren op Toon Aerts. Zijn eerste aanzet bleek meteen de goede te zijn. Hij zette Aerts al meteen onder druk en reed er gemakkelijk van weg.

Ronde zeven : Mathieu van der Poel reed met gemak rond op zoek naar zijn 17e overwinning van het seizoen. Laurens Sweeck volgde op 13 sec. van de leider. Toon Aerts op 3, Tim Merlier op 4 met een achterstand van 45 sec. Het podium bleek vast te liggen???? Wout Van Aert had een beetje een decompressie van het Belgische Kampioenschap want hij kwam niet in zijn ritme.

ronde acht : Mathieu van der Poel reed ruim aan de leiding. Als hij geen fouten zou maken was voor hem de zege binnen. Laurens Sweeck volgde op de tweede plaats maar die voelde de hete adem van Tim Merlier en Toon Aerts in zijn nek. Even liep het fout met de wissel van Mathieu Van der Poel. Hij moest wachten op de fiets maar loste dit reglementair op. Dat speelde niet in het voordeel van de achtervolgers. De voorsprong van de Nederlandse bleek groot genoeg te zijn. Achter Mathieu van der Poel was het Laurens Sweeck die aan het wegzakken was. Aerts Toon kwam er met gemak weer bij en vlot erover. De achterstand van Toon Aerts op Mathieu Van der Poel bedroeg 25 sec.

Ronde negen : De koers was gereden. Mathieu van der Poel kon in zijn laatste ronde genieten van het applaus van zijn supporters. Hij had 25 sec. voorsprong op Toon Aerts. Maar alweer maakte Mathieu van der Poel een slipper. Ook bij Toon Aerts begon de vermoeidheid parten te spelen. Hij kwam slecht over de balken en ging bijna onderuit. Laurens Sweeck kon hiervan niet profiteren om de tweede plaats over te nemen. Het groepje met Wout Van Aert, Quinten Hermans, Eli Iserbyt volgden al op 1 minuut 14. Ook bij de kersverse Belgische Kampioen Wout Van Aert ging het fout bij de balken. Hij kon nog corrigeren of een val was onvermijdelijk. De strijd voor plek vier kon beginnen. Wout Van Aert wou de vierde plaats nog uit de brand slepen en ging in achtervolging op Klaas Vantornout. Ondertussen was de winst binnen voor Mathieu van der Poel. De tweede plaats ging naar Toon Aerts. De derde plek was voor Laurens Sweeck. Vier was voor Tim Merlier en uiteindelijk werd Wout Van Aert nog vijfde.

Publicatie : Nancy Aerts