Eerste BiketheRock overwinningen in Heubach voor Jolanda Neff en Ondrej Cink.

Eerste BiketheRock overwinningen in Heubach voor Jolanda Neff en Ondrej Cink.

Het was koud, maar de races bij de 19de editie van het Bikethe-Rock in Heubach, Duitsland, waren warm. De Zwitserse Jolanda Neff vierde haar allereerste overwinning in de Bundesliga en de Tsjech Ondrej Cink ook. In de vrouwenwedstrijd was Neff blij om te winnen voor de verrassende Ronja Eibl (Dui) en de ongelukkige Anne Tauber (Ned). Cink was sterker dan Florian Vogel (Sui) en Joshua Dubau (Fra).
Ondrej Cink houdt van “Old School” parcours en in Heubach vond hij het perfecte terrein. De bronzen medaillewinnaar van het WK 2015 was de beste klimmer, een klein beetje beter dan drievoudig BiketheRockwinnaar Florian Vogel.

Cink nam de leiding in de eerste ronde en het was alleen Vogel, die in zijn wiel volgde.
“In de tweede ronde realiseerde ik me, dat ik me sterker voelde en een hogere snelheid had”, legt Cink uit.
Ondertussen liet Vogel leider Cink gaan. “De snelheid was te hoog, ik reed liever mijn eigen tempo”, aldus de Zwitsers.

Dat gaf een voorsprong van 15 tot 20 seconden, niet echt te veel. Het bleef zo dicht bij elkaar tot de laatste ronde en Cink moest zich blijven concentreren. Maar hij haalde zijn eerste zege in de BiketheRock. “Het was voor mij een perfecte race. Het is altijd leuk om een wedstrijd in de hors category te winnen en het laat zien dat ik in goede vorm ben. Ik denk dat ik klaar ben voor de wereldbekeropener in Albstadt”.

Joshua Dubau, winnaar van 2018 in de U23-categorie, haalde na een slechte start de achterstand in en ging de tweede ronde in op een derde plaats. “Ik hield het rustig, want zo rijd ik mijn beste wedstrijden”, aldus Dubau. Hij was vrij dicht bij Vogel, maar besloot niet door te duwen. Uiteindelijk was hij erg blij met zijn derde plaats.

2, Cink, Ondrej, Kross Racing , , CZE

Vrouwen: Afdaling koningin Jolanda Neff

Het is geen verrassing dat Jolanda Neff (Trek Factory Racing) tijd won in de afdaling. De Zwitserse wereldranglijst nummer één was in de eerste ronde op het modderige terrein zo snel op dreef , dat ze in de tweede ronde 20 seconden voorsprong had op Anne Tauber (CST Sandd Bafang)..

De Nederlanderse pakte voorsprong in de klim. In de tweede ronde dichtte ze het gat naar vijf seconden, maar verloor opnieuw 20 seconden in de afdaling. De volgende kliminspanning in de derde ronde leverde Tauber aan het achterwiel van Neff op. “Het was een flinke strijd. Ik kwam bij haar, maar ze wilde me niet voor haar hebben”, legde Anne Tauber later lachend uit.
In de vierde ronde kon Neff Tauber niet meer bij elkaar houden. Ze ging de afdaling in met een kleine voorsprong.

In het bovenste deel van de lange afdaling maakte Tauber een kleine fout, die Neff weer aan haar achterwiel bracht. “Ik was een beetje zenuwachtig”, bekent Tauber. Maar het grote probleem volgde pas kort daarna. “Ik raakte een steen, die in de modder verstopt zat. Ik kon het niet zien en doorboorde het voor- en achterwiel”, meldde Tauber.

De Tech Zone was niet al te ver weg, maar Neff passeerde haar en pakte haar eerste BiketheRock overwinning ooit.
“Ik kon niet geloven, dat ik deze race nooit heb gewonnen sinds ik junior was. Omdat het één van mijn favoriete wedstrijden is. Ik hou van het parcours hier en ik hou van het evenement. Ik ben erg blij met deze overwinning”, aldus Neff.

Tauber verloor haar tweede plaats aan de Duitse verrassing Ronja Eibl. De Duitse u23-kampioen zat stevig op de derde plaats en behaalde de tweede plaats.”Ik kan dat niet geloven”, toonde Eibl zich overweldigd. “Dit is mega cool. Ik kon de afdaling goed aan en hield alles samen in de beklimming.’

Foto: A. Kustenbrück- EGO Promotion