Puck Pieterse en Luca Schwarzbauer eindwinnaars wereldbeker shorttrack

Puck Pieterse en Luca Schwarzbauer eindwinnaars wereldbeker shorttrack

De Nederlandse Puck Pieterse (Alpecin Deceuninck) en de Duitse Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV) zijn gekroond tot elite World Cup Short-Track kampioenen in Canada.

Pieterse’s vijfde plaats voor Thömus Maxon’s Alessandra Keller in de laatste ronde in Mont-Sainte-Anne was genoeg om de titel te bezegelen op een dag waarop Laura Stigger (Specialized Factory Racing) de overwinning pakte. De Oostenrijkse overklaste de Franse Loana Lecomte (Canyon CLLCTV) met een explosieve laatste ronde aanval. De Australische Rebecca Henderson (Primaflor Mondraker Genuins Racing Team) werd derde in de achtste ronde van de serie in Quebec.

De Zwitserse Keller – die als 14e eindigde – eindigde achter Pieterse als tweede in het eindklassement en de Britse Evie Richards (Trek Factory Racing XC), die als vierde eindigde in de finale van Mont-Sainte-Anne, werd derde.


Luca Schwarzbauer kwam als zevende over de streep in de mannenfinale, waarin hij werd uitgeroepen tot algemeen kampioen kortebaan. De Duitser Schwarzbauer vocht voor de leiding gedurende de 10 ronden durende finalerace die werd gewonnen door Victor Koretzky (Specialized Factory Racing), waardoor het drie kortebaanoverwinningen op rij waren voor de Fransman. Koretzky viel aan in de laatste ronde en wist een klein gaatje te slaan naar de Franse Jordan Sarrou (Team BMC) die als tweede over de finish kwam met Specialized Factory Racing’s Christopher Blevins uit de Verenigde Staten als derde.

In het algemeen klassement eindigt Sarrou het seizoen achter Schwarzbauer op de tweede plaats en zijn Fransman Joshua Dubau (Rockrider Ford Racing Team) is derde. Jens Schuermans eindigde knap vierde in de eindstand, net voor Nino Schurter. Doel bereikt dus voor de Maasmechelaar, die de top vijf beoogde.
De volledige resultaten en stand kun je hier bekijken:

https://ucimtbworldseries.com/events/mont-sainte-anne#event-resultsbekijken.

De U23-renners werden op donderdag met Ronja Blöchlinger (Liv Factory Racing) en Adrien Boichis (Trinity Racing MTB) gekroond tot algemene UCI World Cup Short-Track kampioenen.

Beide renners onderstreepten hun aanspraak op de titels door de laatste ronde in Mont-Sainte-Anne te winnen.

Blöchlinger’s overwinning in de finale betekent dat ze een ongekende acht van de acht rondes in de U23 short-track heeft gewonnen en de enige atlete in elk formaat in de UCI Mountain Bike World Series wordt die het hele seizoen ongeslagen is gebleven. De Zwitserse won in Canada van de Kiwi Samara Maxwell (Rockrider Ford) met Noëlle Buri (Bixs Performance Race Team) op de derde plaats. Maxwell en Buri eindigden het seizoen ook als tweede en derde in het algemeen klassement.

In de mannenrace wist Boichis solo weg te rijden uit een groep met onder andere de Canadees Carter Woods (Giant Factory Off-Road Team -XC) en Trek Factory Racing XC’s Riley Amos. Woods en Amos uit de Verenigde Staten werden net als in het algemeen klassement tweede en derde.

Boichis’ overwinning in de shorttrack is genoeg om hem ook de algemene titel in de U23 Cross-country Olympic World Cup series te bezorgen voor de slotwedstrijd van zondag.

De volledige resultaten en stand kun je hier bekijken:

https://ucimtbworldseries.com/events/mont-sainte-anne?goal=0_7258b66e81-37da7b23d6-&mc_cid=37da7b23d6&mc_eid=UNIQID#event-schedule

De crosscountryrijders komen zondag weer in actie in Olympisch formaat, te beginnen met de U23 mannen om 9 uur EDT. Meer details over het weekendschema vind je hier.

Alle details over hoe je de wedstrijden kunt bekijken, vind je hier:

https://ucimtbworldseries.com/news/where-to-watch-mont-sainte-anne

Bron en foto’s: UCI World Series